joi

25 aprilie, 2024

1 iulie, 2021

Preşedintele chinez Xi Jinping a promis joi că va finaliza „reunificarea” cu Taiwanul autonom şi că va „zdrobi” orice încercări de independenţă, asigurând că “epoca unei Chine sacrificată și agresată s-a încheiat pentru totdeauna”, anunță Reuters. Declarațiile au fost făcute în piața Tiananmen, la aniversarea a 100 de ani de la înființarea Partidului Comunist Chinez.

Partidul Comunist Chinez a sărbătorit 100 de ani de la înființarea sa cu o ceremonie uriașă în Piața Tiananmen, iar președintele Xi Jinping a transmis mesaje care au fost recepționate ca fiind agresive de către analiștii de politică externă.


În timpul discursului său președintele chinez a arătat că “trebuie accelerată modernizarea apărării naționale și a forțelor armate”, menționând că dorește să realizeze “reunificarea completă” a țării și să “distrugă” orice efort de independență a Taiwanului.

La scurt timp după aceea, Taiwanul a răspuns că este hotărât să-și apere suveranitatea și democrația.

Mainland Affairs Council din Taiwan, agenţie administrativă responsabilă cu politicile privind China, a transmis că, deşi Partidul Comunist a obţinut „o anume dezvoltare economică”, rămâne o dictatură care calcă în picioare libertăţile omului şi ar trebui să treacă la democraţie.

„Erorile sale istorice în luarea de decizii şi acţiunile permanent dăunătoare au produs ameninţări grave la adresa securităţii regionale”, a adăgat consiliul.


Taiwan a respins principiul „o singură Chină”, care susţine că insula este parte a Chinei, iar Beijingul ar trebui să renunţe la intimidarea sa militară şi să discute cu Taipeiul de pe poziţii egale, a mai transmis consiliul, cu precizarea: „Hotărârea guvernului nostru de a apăra ferm suveranitatea naţiunii şi democraţia şi libertatea din Taiwan şi de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan rămân neschimbate”.

În Hong Kong, mii de polițiști au fost desfășurați joi în anticiparea unor eventuale proteste prilejuite cu ocazia serbărilor aniversare ale PCC.

În cei opt ani de când se află la conducerea Chinei, Xi Jinping a abordat reforme majore de politică internă, prin lansarea unei campanii anticorupție dar și prin intervenții dure împotriva oricăror dizidenți. Pe plan extern s-a străduit să stimuleze influența globală a Chinei prin investiții în diferite țări, inclusiv a celor occidentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: