vineri

19 aprilie, 2024

2 martie, 2022

China nu se va alătura SUA și statelor europene pentru a impune sancțiuni financiare Rusiei, a anunțat miercuri șeful autorității de reglementare bancară a țării, potrivit The Guardian.

Beijingul se opune sancțiunilor, a declarat Guo Shuqing, președintele Comisiei de Reglementare a Băncilor și Asigurărilor din China, în cadrul:

„Nu ne vom alătura unor astfel de sancțiuni și vom menține schimburi economice, comerciale și financiare normale cu toate părțile relevante.


Dezaprobăm sancțiunile financiare, în special cele impuse unilateral, pentru că nu au prea multă bază legală și nu vor avea efecte bune”.

Sancțiunile coordonate ale Occidentului împotriva Rusiei ar putea paraliza sistemul său bancar și riscă să arunce întreaga economie într-o criză de proporții, sunt de părere experții.

Efectele sancțiunilor s-au văzut chiar de luni când rubla s-a prăbușit cu peste 30% față de dolar, iar capacitatea de intervenție a băncii centrale a fost grav afectată de sancțiuni – i s-a tăiat accesul la mare parte din rezervele valutare de peste 600 de miliarde de dolari. Singurul răspuns a fost dublarea dobânzii-cheie de politică monetară la 20%.

”Condițiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic”, au transmis oficialii băncii centrale.

Pregătirile lui Putin, distruse de sancțiunile occidentale


De la anexarea Crimeei în 2014, președintele rus Vladimir Putin a sacrificat creșterea economică pentru a putea reduce datoria externă: și-a constituit rezerve în valută și aur – care au atins un nivel record în acest an, de 640 de miliarde de dolari.

Mai mult, datoria publică a Rusiei este una dintre cele mai mici de la nivel mondial, de sub 20% din PIB. Datoria externă (publică și privată) este de doar 64 de miliarde de dolari, de zece ori mai mică decât rezerva valutară, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale.

Excedentele bugetare din ultimii ani au fost virate într-un fond ”de zile negre”, a căror active lichide echivalează cu 7% din PIB. În 2021, excedentul de cont curent al Rusiei a atins un nivel record de 120,3 miliarde de dolari, echivalentul a alte 7% din PIB.

În ciuda poziției economice foarte puternice, economia Rusiei se prăbușește sub presiune sancțiunilor de amploare impuse de Occident.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: