joi

28 martie, 2024

11 iunie, 2022

China “nu ar ezita” să intre în război dacă Taiwanul şi-ar declara independenţa, a prevenit Wei Fenghe, ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe (foto), în cursul unei întâlniri cu omologul său american Lloyd Austin, de vineri, de la Singapore, potrivit presei internaţionale.

“Dacă cineva ar îndrăzni să separe Taiwanul de China, armata chineză nu ar ezita niciun moment să declanşeze un război, oricare ar fi preţul”, ar fi afirmat Wei Fenghe în cadrul discuţiilor, potrivit declaraţiilor făcute ulterior de un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, Wu Qian.

Potrivit Ministerului Apărării, China – care consideră insula drept parte integrantă a teritoriului său – “ar strivi” orice tentativă de independenţă.

Reacţia SUA


De partea cealaltă, Lloyd Austin i-a transmis omologului său că Beijingul ar trebui “să se abţină” de la orice nouă acţiune destabilizatoare în regiune.

„Observăm o constrângere tot mai mare din partea Beijingului. Am asistat la o creştere continuă a activităţii militare provocatoare şi destabilizatoare în apropierea Taiwanului”, a declarat Lloyd Austin.

Conform Pentagonului, Austin “a reafirmat importanţa păcii şi stabilităţii în strâmtoarea (Taiwan), o opoziţie la modificări unilaterale ale statu-quo-ului, şi a îndemnat (China) să se abţină de la orice nouă acţiune destabilizatoare faţă de Taiwan”, porivit Agerpres.

Miniştrii apărării chinez şi american au avut vineri o întâlnire în Singapore, pe un fond de diferende între cele două puteri rivale, mergând de la Taiwan şi până la războiul Rusiei în Ucraina, transmite AFP.


Ministrul chinez Wei Fenghe şi şeful Pentagonului, Lloyd Austin, au discutat în marja forumului de securitate “Dialogul Shangri-la”, ce reuneşte până duminică responsabili militari de rang înalt, diplomaţi şi mari producători de armament.

Întâlnirea din Singapore a fost prima dintre cei doi miniştri, care mai purtaseră o discuţie telefonică în aprilie.

În ultimii ani, punctele de discordie s-au multiplicat între Washington şi Beijing: Marea Chinei de Sud, influenţa în creştere a Chinei în Asia-Pacific, războiul din Ucraina sau problema Taiwanului.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: