vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 martie, 2022

China vrea ca SUA să nu mai susțină Taiwanul, a repetat partea chineză în discuțiile americano-chineze de vineri, când președintele Biden a cerut neimplicarea chineză în efortul Rusiei de-a rezista sancțiunilor.

După cele două ore de convorbire video de vineri, preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis omologului său american Joe Biden, că problema Taiwanului trebuie gestionată în mod „corespunzător”, pentru a evita un impact negativ asupra relaţiilor dintre China şi SUA, potrivit media chineze, citate de Reuters.

Washingtonul încearcă să obţină ajutorul Beijingului pentru restabilirea păcii în Ucraina după invazia Rusiei în 24 februarie. China caută să nu se arate implicată, dar Rusia a arătat că așteaptă ajutor de la mult mai puternica economie chineză, ca să facă față sancțiunilor occidentale.


Taiwanul este considerată de China o provincie care trebui readusă între granițele sale, eventual cu forța. Este și cel mai sensibil subiect al relațiilor cu SUA. SUA susțin Taiwanul pe plan internațional și îi furnizează arme, deși nu legături diplomatice oficiale cu statul-insulă numit Republic of China.

În acest carusel, secretarul de stat american, Antony Blinken, spusese joi că administrația Biden este îngrijorată că China are în vedere să asiste în mod direct Rusia cu echipamente militare, aspect negat de Beijing.

Replica chineză nu a întârziat, după convorbirea Biden-Xi de vineri.

China vrea ca SUA să nu mai sprijine independența Taiwanului

„Anumite personalităţi din SUA trimit semnale greşite forţelor pro-independenţă din Taiwan şi acest lucru este foarte periculos”, i-a spus Xi Jinping lui Joe Biden în convorbirea- videoconferinţă de vineri.


Și: „dacă problema Taiwanului nu este gestionată în mod corespunzător, aceasta va avea un impact subversiv asupra relaţiei dintre cele două ţări”, a subliniat preşedintele chinez.

Portavionul chinez Shandong a traversat vineri Strâmtoarea Taiwan, care separă insula Taiwan de China continentală, în siajul unui distrugător american, cu doar câteva ore înainte de discuţia dintre preşedinţii chinez şi american.

Impas ne-negociabil… Sau poate da

Casa Albă menţionează într-un comunicat că, în cadrul convorbirii sale cu Xi Jinping, preşedintele Joe Biden a amintit că politica SUA cu privire la Taiwan nu s-a schimbat şi a subliniat că Washingtonul „continuă să se opună oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului”.

În cursul ultimilor doi ani, China şi-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate asupra acesteia, mai scrie Reuters.

„Sperăm că SUA vor acorda o atenţie adecvată acestei probleme”, a spus Xi Jinping în convorbirea cu Joe Biden.

Ministerul de Externe de la Taipei i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru „accentul pe menţinerea status quo-ului păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, precum şi sprijinul ferm pentru securitatea Taiwanului”.

Xi Jinping i-a spus lui Joe Biden, totuși, că războiul din Ucraina trebuie să înceteze cât de curând este posibil, potrivit presei chineze.

Toate părțile ar trebui să susțină dialogul dintre Rusia și Ucraina, dar și SUA și NATO ar trebui să discute cu Rusia pentru a rezolva esența (crux, en.) crizei ucrainiene, a mai spus președintele Chinez, potrivit surselor Reuters.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: