miercuri

24 aprilie, 2024

3 februarie, 2022

China condiționează acordurile cu municipalitățile și autoritățile regionale din Slovacia și Cehia de poziționarea față de Taiwan și recunoașterea politicii „o singură țară, două sisteme”, scrie Euroactiv.

Afirmația este concluzia unui studiu privind influența chineză asupra municipalităților, studiu realizat de Institutul Central European de Studii Asiatice și Asociația pentru Afaceri Internaționale, care au analizat cazurile din 126 de entități locale și regionale din Slovacia și 241 din Republica Cehă.

În Slovacia, cel puțin 14 municipalități au un fel de cooperare bazată pe acorduri cu parteneri chinezi, în scopul stimulării unor legături economice mai strânse și a noi oportunități de afaceri.


Regulile asocierilor țin cont în mod specific de problema Taiwanului, de poziționarea autorităților din cele două state față de politica „un singur stat, două sisteme” promovată de Beijing, au constatat cercetătorii, conform Euroactiv.

Dacă o entitate chineză dorește să stabilească o formă de cooperare cu un partener străin care are și relații oficiale cu Taiwanul, acest lucru se poate întâmpla numai dacă partenerul străin respectă politica unei singure Chine.

De asemenea, partenerii chinezi sunt folosiți ca instrumente de influențare, orașele și regiunile chineze fiind obligate de regimul de la Beijing  să facă presiuni asupra entităților străine pentru ca acestea să-și schimbe relația cu partenerii taiwanezi sau să se retragă complet din parteneriatele cu ei.

Un exemplu de astfel de presiune este acordul dintre capitala cehă, Praga, și Shanghai.


După ce Praga a acceptat un acord separat cu capitala taiwaneză, Taipei, Shanghaiul a rupt relațiile cu cehii. Cu câteva luni mai devreme, Praga a negociat un acord cu Beijingul, dar și acesta eșuase, tot din cauza problemei ridicate de relația cu Taiwanul.

Începând din 2021, nicio entitate cehă nu și-a mai exprimat interesul să stabilească o cooperare cu chinezii, în timp ce în Slovacia, situația este diferită, unele municipalități continuând să negocieze noi acorduri, precizează autorii studiului.

Orice acord negociat de entitățile chineze, aprobat de Beijing

Există o mare diferență între modurile în care se stabilesc aceste tipuri de colaborări și gradul de interferență al statelor în asemenea cooperări.

În Slovacia, municipalitățile și regiunile au libertatea de a coopera practic cu oricine doresc, cu o singură condiție – ca acordul să fie în conformitate cu constituția.

La polul opus, în China, fiecare nou acord trebuie să fie aprobat de Asociaţia de Prietenie a Poporului Chinez cu Străinătatea (CPAFCC) și de Ministerul de Externe chinez.

Cazul Lituaniei și promisiunile Taiwanului de a colabora în domeniul cipurilor cu Vilnius, Praga și Bratislava

Kung Ming-hsin, ministrul Consiliului Național de Dezvoltare din Taiwan, a efectuat în noiembrie un tur oficial în Cehia şi Lituania, anunțând că cele două țări europene, plus Slovacia, ar putea coopera cu Taiwanul în domeniul semiconductorilor.

Taiwan, o mare putere în domeniul semiconductorilor, graţie unor giganţi precum Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), a devenit principalul actor în eforturile destinate rezolvării unui deficit de aprovizionare cu cipuri.

TSMC construieşte o fabrică pentru producţia de cipuri în statul american Arizona, o investiţie de 12 miliarde de dolari, însă până acum nu a sugerat că ar fi interesată de o facilitate similară în Europa, în pofida eforturilor UE.

Oficialul citat a adăugat că Taiwanul va înfiinţa grupuri de lucru cu cele trei ţări pentru a analiza modul în care ar putea fi posibilă o cooperare. De asemenea, Taiwanul va acorda burse pentru pregătire tehnică. „Întregul lanţ de aprovizionare cu semiconductori este enorm. Multe ţări pot juca roluri diferite”, a spus Kung.

Autorităţile de la Taipei au dorit să îşi exprime recunoştinţa faţă de cele trei state est europene pentru donaţiile lor sub formă de vaccinuri anti Covid-19 şi, în cazul Lituaniei şi Cehiei, şi pentru sprijinul oferit Taiwanului în contextul creşterii presiunilor politice venite din partea Chinei.

În ianuarie, Taipeiul a anunțat că va lansa o linie de credit de un miliard de dolari pentru a sprijini finanțarea proiectelor comune între companiile lituaniene și taiwaneze, în șase domenii-cheie, printre care și cel semiconductorilor.

Lituania se află sub presiunea Chinei, care susține că Taiwanul este teritoriu său, în urma deciziei de anul trecut de a permite insulei să deschidă o ambasadă de facto la Vilnius.

China a retrogradat relațiile diplomatice cu Vilnius și face presiuni pe companii, precum cele asupra gigantului german de piese auto Continental să nu mai folosească componente fabricate în Lituania. De asemenea, Beijingul a blocat intrarea mărfurilor lituaniene pe piața chineză.

Ministrul Economiei și Inovațiilor din Lituania, Ausrine Armonaite, a declarat că țara ei intenționează să deschidă un birou de reprezentare comercială în Taiwan în primăvară.

Diplomații americani și-au exprimat și ei sprijinul ferm pentru Lituania, numind presiunea Chinei ”coerciție economică”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: