vineri

2 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 ianuarie, 2021

China vrea să impună giganţilor tehnologici, precum grupul Ant, Tencent şi JD.com, să pună la dispoziţia autorităţilor date privind împrumuturile acordate clienților, pentru a preveni îndatorarea excesivă a populaţiei şi fraudele, potrivit unor surse citate de de Reuters.

Planul, dacă va fi pus în aplicare, va pune capăt abordării laxe a guvernului faţă de această industrie. Platformele online mari au avut tendinţa să se opună predării datelor, un activ crucial pentru operaţiuni, gestionarea riscurilor și atragerea de noi clienți.

Autorităţile de reglementare chineze, inclusiv banca centrală, intenţionează să ceară platformelor de internet să furnizeze date despre împrumuturi lor unor agenţii de credit naţionale, au confirmat două surse. Agenţiile, administrate sau susţinute de Banca Populară Chineză (PBOC), vor împărtăşi datele cu băncile şi alţi creditori, pentru a evalua în mod adecvat riscurile şi a preveni împrumuturile excesite, au precizat acestea.


Planul se adaugă propunerilor recente de înăsprire a controlului asupra campionilor tehnologiei şi de a ţine sub control construirea unor imperii, în principal în sectorul financiar. Această atitudine a contribuit la prăbuşirea dramatică, în noiembrie, a ofertei publice iniţiale a gigantului fintech Ant, în valoare de 37 miliarde de dolari. De atunci, autorităţile de reglementare au lansat o anchetă antitrust împotriva fostei companii mamă a grupului Ant, Alibaba, şi au ordonat companiei fintech să-şi reorganizeze afacerile de creditare şi alte afaceri de finanţare a consumatorilor.

Intențiile Beijingului se înscriu în linia politicilor recente de creștere a controlului asupra ”campionilor tehnologici” și de a pune frâu fenomenului de ”construire de imperii”, în principal în sectorul financiar. O consecință a acestei abordări a fost eșecul dramatic al IPO-ului gigantului fintech Ant din noiembrie. Tranzacția era evaluată la 37 miliarde de dolari. De atunci, autoritățile de reglementare au lansat o investigație antitrust împotriva fostei companii-mamă a lui Ant, Alibaba, și au cerut companiei fintech să renunțe la afacerea de creditare și alte activități de finanțare a consumatorilor.

Cea mai recentă propunere de reglementare a companiilor de internet survine în condiţiile în care Beijingul este îngrijorat de controlul slab al riscurilor de către bănci, în principal în cazul băncilor mai mici, în ceea ce priveşte împrumuturile de consum şi dependenţa lor excesivă de platforme precum Ant pentru a găsi clienţi.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: