23 ianuarie, 2020

Autoritățile din China au declarat în carantină încă două orașe, scrie The New York Times. În total, 20 de milioane de oameni erau afectați joi de restricțiile impuse în Huanggang, Ezhou și Wuhan, în încearcarea de bloca răspândirea noului coronavirus, 2019-nCoV, a cărui apariție se prognozează deja că va afecta puternic economia Chinei.

Transportul în comun cu autobuzul, metroul, feribotul și transportul de călători pe distanțe lungi a fost suspendat începând de joi, ora locală 10.00, iar puțin mai târziu, relatează CNN, s-au închis și autostrăzile care trec prin Wuhan.


Aeroportul și gările au fost de asemenea închise pentru cei care doresc să părăsească orașul cu aproape 9 milioane de rezidenți și alte două milioane de muncitori navetiști și persoane fără acte de domiciliu în Wuhan.

Cel puțin 17 oameni au murit până acum și aproape 600, conform datelor oficiale, au fost identificați ca fiind infectați cu noul virus din familia SARS. Coronavirusul 2019-nCoV provoacă pneumonie și ar proveni de la un animal exotic vândut ilegal într-o mare piață de fructe de mare și vietăți marine, din Wuhan.

De la primul caz, raportat la sfârșitul lui decembrie 2019, în provincia Hubei, virusul Wuhan s-a răspândit săptămâna aceasta în aproape regiunile administrative ale Chinei, potrivit informațiilor oficiale, scrie CNN.

Panică la Wuhan, încercări de a părăsi orașul înainte de blocadă


Anunțul că Wuhan va fi închis temporar a fost făcut de autorități miercuri noaptea, la ora 02.00, când majoritatea locuitorilor dormeau. Dimineața, la aflarea veștii, mulți au luat cu asalt gările, aeroporturile, încercând să părăsească orașul înainte de ora 10.00, când s-a instituit blocada.

Cei mai mulți nici nu mai erau interesați de destinație, important fiind orice bilet disponibil pentru a scăpa de carantina pe termen necunoscut.

La ora 10.00 au fost instituite cordoane de ofițeri din trupe paramilitare, scrie CNN, în fața gărilor și autogărilor.

Cei infectați sau suspectați că ar fi purtători ai noului virus sunt transportați la spital în tuburi de plastic

În Wuhan a fost anulate toate evenimentele socio-culturale, au fost închise obiectivele turistice, iar presa recomandă non-stop evitarea locurilor publice, mai ales a celor aglomerate.

În pofida asigurărilor oficiale, potrivit cărora există stocuri suficiente, oamenii au luat cu asalt magazinele, făcându-și rezerve de alimente și produse de igienă.

De asemenea, mai mulți localnici, unii din sistemul de sănătate, au declarat pentru corespondenți străini aflați la Wuhan, că spitalele nu au stocuri suficiente de medicamente, măști haine de protecție și biocide, și nici suficiente rezerve și saloane unde să-i izoleze pe purtătorii noului coronavirus.

Chiar dacă nu se compară cu megacity-urile Beijing sau Shanghai, Wuhan are o populație de peste 11 milioane de locuitori și aproape jumătate din primele 500 de companii din lume au investit aici.

Prin aeroportul internațional din această localitate trec zeci de milioane de pasageri, anual.

2019-nCoV se răspândește de la om la om mult mai ușor decât se creadea

Se cunosc foarte puține date despre acest nou virus, dar dacă în urmă cu două săptămâni nu se știa exact dacă se transmite de la om la om, joi, un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că acesta de transmite de la persoană la persoană chiar mai ușor decât se bănuia acum câteva zile.

Acum vedem a doua și chiar a treia generație,”, a explicat dr. David Heymann, coordonatorul unui grup de experți OMS care colectează date despre noul coronavirus.

A treia generație înseamnă că cineva care s-a infectat după ce a manipulat animale din piața din Wuhana transferat virusul altei persoane iar aceasta, la rândul ei, l-a transmis unei terțe persoane.

De asemenea, virusul părea să se răspândească doar printr-un contact foarte apropiat – îmbrățișări, sărut, folosirea acelorași tacâmuri etc. – dar acum s-a stabilit că se propagă și prin contact mai de la distanță, prin strănut și tuse în apropierea feței alte persoane.

Încă nu există dovezi că se transmite pe calea aerului și poate circula într-o încăpere, așa cum se întâmplă în cazul gripei sau a rujeola.

Cronologia epidemiei

  • 31 decembrie: China a alertat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în legătură cu apariția mai multor cazuri asemănătoare pneumoniei
  • 1 ianuarie: A fost închisă marea piață de fructe de mare și viețuitoare marine ce pare a fi sursa îmbolnăvirilor
  • 9 ianuarie: OMS anunță că infecția este provocată de un nou coronavirus
  • 11 ianuarie: primul deces confirmat ca fiind provocat de noul virus
  • 13 ianuarie: virusul Wuhan este identificat pentru prima dată în străinătate, în Tailanda
  • 16 ianuarie: Japonia a confirmat și ea un caz, tot la o persoană sosită din Wuhan
  • 17 ianuarie: al doilea deces – o persoană de 69 de ani, din Wuhan
  • 20 ianuarie: numărul cazurilor s-a dublat, ajungând la 200, și epidemia pătrunde în Beijing, Shenzhen și Shanghai; este confirmat al treilea deces; oficiali chinezi confirmă transmiterea de la om la om, după ce mai multe cadre medicale care au tratat pacienți cu virusul Wuhan s-au îmbolnăvit; primul pacient confirmat în Coreea de Sud
  • 21 ianuarie: primul caz ajuns pe continentul nord-american, confirmat în SUA, la o persoană sosită din Wuhan
  • 22 ianuarie: 15 decese, aproape 500 de cazuri confirmate oficial, Hong Kong raportează primii doi bolnavi, OMS organizează prima ședință specială pe acest subiect, dar nu reușește să ajungă la o concluzie privind o eventuală alertă la nivel global
  • 24 ianuarie: Singapore și Arabia Saudită raportează primele cazuri

Beijing anulează festivitățile pentru Anului Nou Chinezesc

Autoritățile din Beijing au anulat joi toate evenimentele publice dedicate Anului Nou Chinezesc, festivități ce încep pe 25 ianuarie și se încheie pe 8 februarie.

„Pentru a controla epidemia și a proteja sănătatea și viețile oamenilor am decis să anulăm toate evenimentele de amploare în Beijing, inclusiv târgurile, începând de astăzi”, a transmis Biroul pentru Cultură și Turism de la Beijing.

Risc major – vacanța

Autoritățile sunt îngrijorate întrucât sute de milioane de turişti chinezi vor călători în ţară şi în străinătate în timpul vacanţei pentru Noul An Lunar, care va începe săptămâna aceasta.

Parametrii migrației în caeastă perioadă sunt impresionanți, scrie CNBC: dacă 116 milioane de americani se deplasează în SUA cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou, cetățenii chinezi totalizează aproximativ trei miliarde de călătorii în perioada festivalului de Anul Nou Chinezesc.

În aceste condiții, autoritățile se așteaptă ca epidemia să ia proporții, existând temeri că ar putea fi cel puțin la fel de periculoasă precum epidemia de SARS din 2002 – 2003, când au murit aproximativ 800 de persoane, la nivel global.

CNN: Ultimul lucru de care avea nevoie economia Chinei

Economia Chinei a încetinit și încă suferă din cauza războiului comercial cu SUA, de aceea epidemia cu noul coronavirus este chiar ultimul lucru de care avea nevoie, scrie CNN.

Epidemia SARS, când s-au îmbolnăvit peste 8.000 de persoane și 774 au murit, în 74 de țări, a costat economia globală 40 de miliarde de dolari, conform unui studiu al Institutului Național de Sănătate citat de CNN.

Epidemia cu virsul Wuhan ar putea avea un impact economic mai mare decât cea din 2002 – 2003, scrie The Wall Street Journal.

Turismul chinez s-a dezvoltat puternic după 2003, viteza de răspândire a noului virus este mai mare (circulație mult mai intensă), și pentru că economia Chinei este acum mult mai dependentă de servicii și consum.

De exemplu, turismul reprezenta doar aproximativ 2% din PIB-ul Chinei, în 2003, iar acum are o pondere de 5%.

Investitorii sunt deja îngrijorați de ceea ce ar putea însemna virusul Wuhan pentru industria de turism a Chinei. Acțiunile celor mai mari trei companii aeriene – Air China, China Southern and China Eastern – au coborât joi cu cel puțin 2,5%, pe bursele din Shanghai și Hong Kong.

Și sectorul aviației va rămâne probabil sub presiune, dacă epidemia se extinde, a declarat pentru CNN Andrew Lee, analist de piață de capital.

Vânzările de Anul Nou se vor diminua semnificativ, după interzicerea târgurilor, a obiectivelor turistice și chiar a templelor și în contextul în care oamenii vor evita aglomerațiile. Comportamentul acesta ar putea lovi puternic sectorul serviciilor, care acum reprezintă 52% din economia chineză.

Chiar dacă nu se compară cu megacity-urile Beijing sau Shanghai, Wuhan are o populație de peste 11 milioane de locuitori (aproape nouă milioane cu acte) și aproape jumătate din primele 500 de companii din lume au investit aici.

Prin aeroportul internațional din această localitate trec zeci de milioane de pasageri, anual.

OMS ezită să emită alertă internațională

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul din Wuhan trebuie declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională.

Comitetul, format din 16 experţi în domeniu din diferite ţări, a fost împărţit 50% pro şi 50% contra declarării unei astfel de alerte, care va lansa sisteme de prevenire în toată lumea.

Raportat la peste 400 de pacienți confirmați, aceasta înseamnă o rată a mortalității de sub 3%, comparativ cu SARS, unde rata a fost de aproape 10% din purtătorii virusului și chiar mai mare în rândul persoanelor în vârstă, potrivit CNN.

OMS se întrunește şi joi pentru a decide dacă este cazul să declare urgenţă în domeniul sănătăţii publice la nivel internaţional şi pentru a stabili recomandările.

Urgenţă la nivel global este cel mai ridicat nivel de alarmă transmis de OMS şi a fost declarat în cazul SARS şi Ebola.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: