marți

28 mai, 2024

15 mai, 2024

China ia în calcul posibilitatea ca administrațiile locale din întreaga țară să achiziționeze milioane de locuințe ce au rămas nevândute, pentru a salva piața imobiliară aflată în criză de mai mulți ani.

Consiliul de Stat de la Beijing vrea să obțină răspunsuri provenite din mai multe provincii și de la instituții guvernmantale cu privire la proiectul său, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate discuțiilor. Chiar dacă China a testat deja mai multe programe pilot pentru a reduce stocul în exces de locuinţe nevândute, planul discutat în prezent ar urma să fie unul cu o amploare mult mai mare.

Potrivit surselor, companiilor deţinute de entităţile publice locale ar urma să li se ceară să ajute la achiziţionarea de locuinţe nevândute de la dezvoltatorii imobiliari intrați în criză, la preţuri mult reduse, utilizând împrumuturi oferite de băncile de stat. Ulterior, multe din aceste proprietăţi ar urma să fie convertite în locuinţe sociale oferite la prețuri accesibile.


Sursele au precizat însă că oficialii chinezi dezbat încă detaliile şi fezabilitatea acestui plan existând posibilitatea să treacă mai multe luni până când va fi finalizat, aceasta dacă liderii de la Beijing vor decide să meargă mai departe.

Dacă autorităţile chineze vor decide să avanseze, programul ar reprezenta o nouă fază în campania Guvernului de la Beijing de a rezolva cea mai importantă frână la adresa celei de-a doua mari economii a lumii. Vânzările de locuinţe noi în China s-au prăbuşit cu 47% în primele patru luni ale acestui an iar stocul de locuinţe nevândute se menţine la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani, ceea ce amplifică dificultățile economice ce ameninţă să pună cinci milioane de oameni în şomaj.

Investitorii aşteptau detalii cu privire la pasul următor al Guvernului după ce, la data de 30 aprilie, Partidul Comunist Chinez a promis că va analiza noi abordări pentru a rezolva criza din sectorul imobiliar. La rândul său, Biroul politic al Partidului Comunist Chinez a anunţat că ţara analizează modalităţi prin care poate fi redus stocul actual de locuinţe nevândute.

Deşi achiziţia de către stat a apartamentelor nevândute nu este o noutate pentru oficialii de la Beijing, majoritatea iniţiativelor de până acum, care au avut o amploare limitată, nu a avut succesul scontat. La începutul lui 2023, Banca centrală a Chinei a pus la dispoziţia instituţiilor financiare suma de 100 de miliarde de yuani (13,8 miliarde de dolari) printr-o facilitate de credit specializată. Banii erau destinaţi să ajute opt oraşe cu un program pilot vizând achiziţionarea de proprietăţi imobiliare nevândute care urmau să fie utilizate de autorităţile locale pentru închiriere în regim subvenţionat. Cu toate acestea, cele mai recente date ale Băncii centrale a Chinei arată că până în luna martie a acestui an au fost accesate doar două miliarde de yuani în cadrul programului, ceea ce sugerează că există foarte multă prudenţă în rândul băncilor şi autorităţilor locale din China.


Datele oficiale arată că stocul de locuinţe nevândute a urcat anul trecut până la 334 milioane metri pătraţi, cel mai ridicat nivel de după 2016. Analiştii de la Tianfeng Securities au calculat că ar costa cel puţin 7.000 de miliarde de yuani (967 miliarde de dolari) sau 78% din deficitul bugetar al Chinei în acest an pentru ca Guvernul de la Beijing să absoarbă stocul de locuinţe nevândute în decurs de 18 luni. 

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: