vineri

3 mai, 2024

9 august, 2021

Corporațiile chineze campioane ale sistemului capitalist de stat au pierdut sute de miliarde de dolari din valoarea lor la burse, după ce autoritățile le-au impus constrângeri fără precedent, menite să stăvilească apetitul capitalist pentru libertate.

Măsurile regimului chinez „o țară – două sisteme” au alimentat temerile privind viitorul inovației în a doua cea mai mare economie din lume.


Partidul Comunist Chinez a ținut să amintească companiilor că profitul capitalist este bun câtă vreme este obținut în termenii dictați de forța politică, potrivit unei analize a CNN.

Capitalism? Da, dar cum vor comuniștii

Vânzările la bursă de acțiuni ale companiilor chineze au accelerat după ce autoritățile au impus multora dintre acestea amenzi uriașe, au interzis aplicațiile de cumpărări online și a impus unor companii chiar schimbarea completă a afacerilor.

Pentru a arăta grija pentru popor, autoritățile au interzis profitul școlilor private și sectorului livrărilor de alimente. Beinjingul își prezintă în întregime campania de constrângeri asupra firmelor private ca pe niște eforturi de a proteja economia și cetățenii țării de instabilitate.

„În fond, principala prioritate a acestei represiuni este de a preveni tentația companiilor private de a căuta maimultă independență și eventualele activități non-conformiste, care să submineze modelul centralizat”, spune Alex Capri, cercetător la Fundația Hinrich.


Guvernul chinez s-a concentrat mai întâi pe sectorul tehnologiei. Și, în mod ironic, sancțiunile curg motivate de acuzațiide comportament anti-concurențial. Astfel:

  • Anti Group, o companie afiliată uriașei corporații Alibaba, cunoscută pentru aplicația sa de plată Alipay, a primit ordinul de a-și restructura operațiunile și de a deveni un holding financiar, după ce a atras bani de pe piață printr-o ofertă publică de acțiuni.
  • Însăși Alibaba a fost lovită de o amendă record de aproximativ 2,8 miliarde de dolari, după ce autoritățile de reglementare au acuzat de monopol compania de comerț electronic.
  • Și gigantul social media și de jocuri Tencent platforma de comerț electronic Pinduoduo, au intrat în vizorul autorităților care investighează presupuse comportamente anticoncurențiale.
  • Didi Chuxing Technology, compania de închirieri de vehicule cu peste 550 de milioane de utilizatori și zeci de milioane de șoferi, numai are acces în magazinele de aplicații chineze la începutul lunii trecute. Anterior, compania reușise să pătrundă și pe piața din SUA.

Pe de altă parte, ca în oricare regim centralizat, economia este greu administrat, mai ales în situații dificile. China se află în plină criză de energie electrică, din cauza vremii extreme și a creșterii cererii.

Problema ar putea dura luni de zile și ar putea duce la blocarea redresării economice a țării.

Campanie fără precedent și teama de nonconformism

Autoritățile de reglementare chineze au în vedere și alte industrii, dar mai ales companiile listate la bursele din SUA.

Campania de constrângeri este „fără precedent în ceea ce privește durata, intensitatea, domeniile vizate și viteza în care se pun în practică noile anunțuri politice ale Beijingului”, potrivit analiștilor de la Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, într-un raport de cercetare publicat săptămâna trecută, în care au mai numit strategia Chinei drept o „reechilibrare a socialismului și a piețelor de capital”.

„Autoritățile chineze acordă prioritate bunăstării sociale și redistribuirii bogăției pe piețele de capital în domeniile considerate necesități sociale și bunuri publice”, au adăugat experții Goldman Sachs, citați de CNN.

Accentul pus de guvern pe inegalitate este o „mutare inteligentă”, având în vedere îngrijorările legate de diferențele de venit și educație, crede  Sonja Opper, profesor la Universitatea Bocconi din Italia, care studiază economia Chinei și sectorul privat.

(Citiți și: „Vânzările de mașini din China, cea mai mare piață auto din lume, au scăzut cu 3% în mai”)

China este, de asemenea, din ce în ce mai îngrijorată de rata șomajului, mai ales de bunăstarea angajaților tineri, dintre care un număr tot mai mare dintre aceștia se plâng de practica muncii pânăla epuizare.

O mișcare denumită  „lying flat” sau „tang ping” în chineză a devenit foarte populară în rândul tinerilor din China, pentru că respinge dar mai ales printre tinerii din Generația Y (milenialii) presiunile sociale în ceea ce privește suprasolicitarea prin muncă, căsătoria forțată, obligația de a face copii sau cea privind cumpăra unei proprietăți.

Fenomenul „lying flat” a îngrijorat Partidul Comunist Chinez, formularea „tangping” a fost în mare parte cenzurată pe rețelele sociale chineze în ultimele luni și mass-media de stat au criticat mișcarea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: