marți

23 aprilie, 2024

2 iulie, 2021

poluare china energie

China se află în mijlocul unei crize uriașe de energie electrică, din cauza vremii extreme, a creșterii cererii de energie și a limitelor stricte privind utilizarea cărbunelui, care pun presiune puternică pe rețeaua de electricitate. Problema ar putea dura luni de zile și ar putea duce la blocarea redresării economice a țării, influențând, totodată, comerțul global, conform unei analize CNN.

Mai multe provincii chineze au declarat că se confruntă cu o criză de energie în ultimele săptămâni, inclusiv regiunile puternic industrializate, considerate motoare ale țării pentru creșterea economică.


Provincia Guangdong, un centru de producție ce generează mai mult de 10% din producția economică anuală a Chinei, adică aproximativ 1,7 trilioane de dolari, a început să raționalizeze puterea de energie în rețea de peste o lună. Restricțiile au forțat companiile din întreaga provincie să își închidă activitatea câteva zile pe săptămână. Autoritățile locale din regiunea Guangdong avertizează că raționalizarea energiei electrice ar putea dura până la sfârșitul anului.

Dar criza s-a extins dincolo de provincia de coastă din sudul Chinei. Cel puțin nouă provincii au declarat că se confruntă de probleme similare, inclusiv provinciile Yunnan, Guangxi și centrul de producție din Zhejiang, forțând astfel autoritățile regionale să anunțe restricții privind distribuirea de energie electrică în rețea, într-o zonă a Chinei de mărimea Regatului Unit, Germaniei, Franței și Japoniei la un loc.

Criza energiei a contribuit chiar la o încetinire a creșterii activității fabricilor din China pe tot parcursul lunii iunie, a transmis miercuri Biroul Național de Statistică al țării.

Criza actuală reprezintă, de asemenea, cea mai gravă lipsă de energie din China din ultimul deceniu, similară celei din 2011, atunci când gradul mare de secetă și creșterea prețurilor cărbunelui au impulsionat 17 provincii să limiteze consumul de energie electrică.


De altfel, în astfel de crize apare ideea de rentabilitate a procesului de producție a energiei electrice. Centralele electrice sunt, adesea, reticente în a produce energie electrică în cantități mari atunci când prețul cărbunelui pe care îl ard devine prea scump. În aceste condiții, Beijingul controlează costul energiei, astfel încât producătorii nu pot pur și simplu să mărească prețurile după bunul-plac.

Contextul actualei crize a fost generat de boom-ul post-pandemic al mărfurilor și condițiile meteorologice severe, care forțează din nou centralele pe bază de cărbune să limiteze producția, îngreunând în același timp și capacitățile de producție a energiei electrice dobândită prin energie hidraulică.

Există, totuși, o nuanță importantă de luat în calcul: China se confruntă în prezent cu ambițiile lui Xi Jinping de a o face neutră în materie de carbon până în 2060. Această obiectiv ambițios pentru cel mai mare consumator de cărbune din lume a determinat minele de cărbune ale țării să-și diminueze capacitatea de producție, rezultând, în consecință, prețuri mai mari, potrivit lui Yao Pei, strateg șef pentru firma chineză de brokeraj Soochow Securities.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: