miercuri

24 aprilie, 2024

2 februarie, 2011

China a spionat industrial în Franţa, potrivit unui raport secret al serviciilor secrete franceze. Metodele folosite de China pentru a spiona industrial au cuprins folosirea prostituatelor, oferte false de locuri de muncă, comenzi false şi falsuri privind vechimea în muncă a unor studenţi. Acuzaţiile au venit la câteva săptămâni după ce trei directori executivi ai producătorului auto Renault au fost demişi, sub acuzaţia de furnizare de informaţii secrete unei terţe părţi. Aceştia au negat, însă, acuzaţiile. Documentele confidenţiale ale serviciilor secrete franceze, publicate de „Le Parisien”, susţin că reprezentanţi chinezi sunt curioşi şi „cercetează” în toate sectoarele economice franceze şi aceasta este „un pericol la fel de mare ca şi SUA”, în ceea ce priveşte spionajul industrial. Raportul susţine că directorii însuraţi din diverse companii importante franceze devin vulnerabili, după o vizită în China, fiind şantajaţi după ce sunt tentaţi de prostituate. Alţi manageri sunt invitaţi la interviuri pentru posturi inexistente, fiind întrebaţi despre locul lor de muncă şi despre companie. (Guardian)

Pasagerii curselor aeriene vor oferi date persoanle autorităţilor naţionale. Potrivit unui proiect de hotărâre ce urmează a fi propus de Comisia Europeană miercuri, şi trebuie aprobat apoi de guvernele naţioanale şi de Parlamentul European, toţi pasagerii curselor aeriene dinspre şi către ţări membre UE, vor fi oblogaţi să-şi dezvăluie datele persoanle autorităţilor. De exemplu, călătorii pe cursa dinspre Bruxelles spre Istanbul, îşi vor înregistra datele personale, inclusvi adresa de acasă, numărul telefonului mobil, numărul cardului de credit şi adresa de email, într-o bază de date specială, pentru pasageri la o unitate specială de poliţie belgiană. Orice suspiciune privind o legătură cu criminalitatea drogurilor sau traficului de persoane ori terorismul va fi împărtăşită altor state membre şi suspecţilor li s-ar putea interzice să plece sau chiar ar putea fi arestaţi. credit şi adresa de email, într-o bază de date specială, pentru pasageri la o unitate specială de poliţie belgiană. Orice suspiciune privind o legătură cu criminalitatea drogurilor sau traficului de persoane ori terorismul va fi împărtăşită altor state membre şi suspecţilor li s-ar putea interzice să plece sau chiar ar putea fi arestaţi. (EUObserver)” target=”_blank” rel=”noopener”>(EUObserver)

FMI avertizează asupra inechităţilor apărute, care pot declanşa războaie civile. Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, spune că refacerea economică, în lume, se bazează pe fundaţii instabile, multe dintre ţările bogate având încă probleme cu pierderea locurilor de muncă, în timp ce ţări precum China, India, Brazilia sunt ameninţate de pericolul supralicitării economice. “Nu este refacerea economică pe care ne-am dorit-o. Este o recuperare afectată de tensiuni şi încordări, care ar putea în curând să ducă la o nouă criză”, a arătat oficialul FMI. Şomajul global rămâne la niveluri record, serioase inechităţi legate de veniturile obţinute adăugându-se problemelor sociale deja existente, a spus Kahn, dând exemplul Africii de Nord, şi a ceea ce s-ar putea întâmpla cînd în următorii 10 ani 400 milioane de tineri vor intra pe piaţa muncii. “Am putea vedea multe revolte sociale şi instabilitate politică în rândul naţiunilor, chiar războaie”, avertizează expertul FMI. (Telegraph)


Irlanda a expulzat un diplomat rus pentru spionaj. Diplomatul este acuzat de implicare într-o afacere de spionaj în SUA, în care a fost furată identitatea a şase cetăţeni iralndezi, prin falsificarea paşapoartelor. După o anchetă ce concluziona că serviciile secrete ruseşti au furat identităţi irlandeze pentru a-şi acoperi operaţiunile de spionaj din Statele Unite, Irlanda a expulzat un diplomat rus. Investigaţia irlandeză a început la şase luni după ce FBI a desfiinţat o reţea de 11 femei şi bărbaţi, care se dădeau drept cetăţeni americani, printre care se afla şi deja celebra tânără de 28 de ani, Anna Chapman. Spionii au fost prinşi în timp ce foloseau paşapoarte irlandeze pentru a călători din şi în Rusia. (Guardian)

Pact social major în Spania. Guvernul, sindicatele şi patronatele au ajuns la un consens asupra unui mare pact social menit a conduce la redresarea economiei. Acordul era aşteptat după ce, la sfârşitul săptămânii trecute, cele trei părţi au anunţat căau căzut de acord asupra creşterii vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani, una dintre cele mai ridicate din Europa. Agenţia de rating Standard & Poor’s a apreciat imediat acordul convenit pentru implementarea unor reforme, dar a spus că ratingul Spaniei privind datoria publică rămâne ridicat. Ţara se luptă să-şi redreseze economia, a cincea ca mărime în UE, şi să evite împrumuturi internaţionale precum Grecia şi Irlanda. Şomajul a ajuns însă la 20%, în timp ce în celelalte state din zona euro este în jur de 10%. (BBC News)

Peste 1 milion de egipteni, la demonstraţiile anti-guvernamentale. Preşedintele Hosni Mubarak a ţinut un discurs la televiziunea de stat în care a anunţat că nu intenţionează să-şi dea demisia din funcţie acum, şi nu va pleca din ţară, dar a acceptat să nu mai candideze la alegerile din septembrie. Mubarak a promis reforme constituţionale, dar a spus că doreşte să ducă până la capăt actualul mandat de preşedinte. Anunţul a fost făcut în contextul ieşirii în stradă a sute de mii de oameni, adunaţi în piaţa Tahrir din Cairo, care au cerut demisia lui Mubarak. Preşedintele SUA consideră că în Egipt tranziţia trebuie să înceapă acum, iar ţara sa îşi oferă sprijinul pentru acest proces. Într-o scurtă declaraţie, Barack Obama a spus că nu e rolul SUA să dicteze calea pe care trebuie să-o apuce Egiptul, dar orice tranziţie trebuie să includă voci ale opoziţiei şi să ducă la alegeri libere. Luni seara, s-au produs ciocniri între grupurile pro şi contra Mubarak în Alexandria, au fost trase focuri de armă în aer, dar nu s-au raportat victime. (BBC News)

Baconschi: România ar putea adera la spaţiul Schengen şi fără Bulgaria. Ministrul român de externe a declarat într-un interviu pentru EuObserver că România doreşte să intre în spaţiul Schengen împreună cu Bulgaria, dar regulile de aderare la spaţiul de călătorie fără vize nu interzice României să intre la o dată mai apropiată decât ţara vecină. Problema intrării separate a celor două ţări vecine a început să fie mai atent discutată după o decizie de luna trecută, în care evaluatorii, experţi din statele membre Schengen, au declarat că România este pregătită tehnic pentru aderare, în timp de Bulgaria mai are probleme de rezolvat la graniţă şi în privinţa bazei de date interguvernamentale. „Vrem să vedem cele două ţări intrând la aceeaşi dată, dar…insistăm în continuare pe principiul că fiecare candidat trebuie evaluat individual, pe baza propriilor merite, a mai spus Baconschi. (EUObserver)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: