marți

16 iulie, 2024

20 iunie, 2024

China consumă acum mai multă energie pe cap de locuitor decât Europa, arată Institutul pentru Energie în raportul său Statistical Review of World Energy.

Inversarea de locuri în clasamentul consumului de energie, produsă în 2023, a fost determinată de o cerere mai mare din partea sectorului industrial al economiei chineze. În același timp, consumul de energie al sectorului industrial din Europa este în scădere, din cauza prețurilor foarte mari.

China, lider mondial în energii regenerabile

În timp ce consumul de energie a crescut în China, emisiile de carbon au scăzut, a subliniat Institutul pentru Energie în raportul său. China este lider în construcția de noi centrale electrice pe cărbune, au remarcat autorii, dar este și lider în creșterea capacităților de producție eoliene și solare. Anul trecut, această creștere a capacității de producție de energie regenerabilă din China a depășit întreaga capacitate nou instalată în restul lumii, ceea ce a dus la o tendință de reducere a intensității carbonului.

China a consumat în 2023 peste jumătate din materiile energetice folosite la nivel global


În același timp însă, anul trecut China a extras mai mult de jumătate din producția totală de cărbune energetic la nivel global. Împreună cu India, Indonezia și Australia, China deține 97% din producția globală de cărbune. De asemenea, China rămâne cel mai mare consumator din lume de materii prime energetice, cu 56% din total. Totodată India avansează și anul trecut a ajuns să consume mai mult cărbune decât Europa și America de Nord la un loc, se mai arată în raport.

China a anunțat că și-a planificat să atingă vârful emisiilor de dioxid de carbon până în 2030 și să atingă nivelul net zero până în 2060, cu 10 mai târziu decât UE. Creșterea masivă a capacității instalate în energie eoliană și solară face parte din acest program, cu toate că China rămâne un consumator de energie de top, construind în paralel centrale pe cărbune și nucleare.

Potrivit unui raport recent al AIE (Agenția Internațională pentru Energie), anul trecut China a pus în funcțiune o capacitate totală în centrale fotovoltaice echivalentă cu capacitatea instalată în întreaga lume în 2022. Noile capacități puse în funcțiune de China în 2023 au depășit cu 66% nivelul celor din 2022. Investițiile Chinei în tranziția energetică au reprezentat în 2023 o treime din total realizat la nivel global.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: