fbpx

Just Business

Companiile antreprenoriale la Bursă: Valoarea totală s-a dublat față evaluările inițiale

Valoarea companiilor antreprenoriale listate la Bursa de Valori București (BVB) a crescut de 2,7 ori, în prezent, față de totalul capitalizărilor inițiale pe care le-au… Mai mult

01.06.2021

Digital

Digitalizarea României: componenta digitală din PNRR atinge la limită ținta de 20% alocări

Planul Național de Redresare și Reziliență depus de România, oficial, luni la Bruxelles respectă la limită cerința Comisiei Europene de alocare a 20% dintre fonduri… Mai mult

31.05.2021

Chestiunea

Cum arată PNRR-urile celor mai mari 4 economii ale UE

Proiectele pe care România le-a trecut în PNRR-ul său au de-a face mai degrabă cu investiții specifice secolului trecut – și nici nu poate fi… Mai mult

30.05.2021

La obiect

Deficitul bugetar după prima treime a lui 2021, redus cu 23% – creștere spectaculoasă a încasarilor din TVA

Bugetul general consolidat a consemnat după primele patru luni ale  anului în curs un deficit de 20,7 miliarde lei, echivalent cu circa 1,8% din noul… Mai mult

30.05.2021

Chiar: adică cum să ne vindem ţara?

de Cristian Grosu 20.5.2012

Există o miză uriaşă care se joacă în săptămânile şi lunile acestea, dedesubtul zarvei politice pe care o produc schimbările de guvern, schimbul de înjurături şi insulte dintre părinţii poporului şi marafeturile anului electoral. Privatizările resurselor şi preturile la energie.

N-am îndrăznit până acum să-mi fac o părere beton nici despre Roşia Montană, nici despre Gazele de şist/Chevron – deşi urmăresc subiectele cu mare atenţie.

N-am reuşit pentru că problema este pusă doar în termeni pur militanţi – pro sau contra – cu o baricadă foarte solidă la mijloc. Iar muniţia pe care beligeranţii o aruncă peste ea – şi pe care fiecare şi-o visează napalm, nu glumă – nu reuşeşte să devină argument: de la simple înjurături şi acuzaţii, la clişee tot mai ridicole.

Locuri de muncă, valorificarea unor resurse, avantajul incontestabil al „privatului” faţă de gestiunea (de partid şi) de stat, independenţa energetică – spun susţinătorii.
Haida-de! Pentru astea mai e nevoie şi de altceva, nu doar de resursele naturale.

Nu vrem să devenim groapa de gunoi a străinilor”, „tehnologiile sunt controversate”,Jos Băsescu!” – se agită contestatarii.
Mai uşurel!

Cheia problemei se află, de fapt, în cele două cazuri şcoală care au dezavantajat statul român în ultimii 8-10 ani. Privatizarea Petrom şi retehnologizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier, cu corolarul acesteia – apariţia „băieţilor deştepţi” din energie.

Da, ar fi păcat să stăm ca proştii pe resurse nevalorificate şi să contemplăm cum partidele care se perindă la putere jumulesc companiile de stat care le gestionează, îndeobşte în pierderea statului şi în profiturile clientelelor, aceste resurse.

Da, avem resurse care ne-ar putea avantaja şi între economiile europene, şi în situaţii de criză – cum e cea pe care tocmai o străbatem – criză care aduce în petrol şi energie profituri cu atât mai mari cu cât e mai crâncenă (să observăm câtă tristeţe produce în piaţă ieftinirea petrolului, pentru că asta înseamnă şi scăderea economiei..).

Dar în ce fel a fost avantajată România, în plină criză, de resursele sale de petrol – chiar şi aşa, sub eficienţa unui Petrom privatizat? Şi ce câştig şi-a adjudecat România din Dunăre şi Porţile de Fier, dacă energia electrică cea mai ieftină a ajuns numai la „băieţii deştepţi”?

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, iese public şi pledează pentru gazele de şist: „În SUA plătim o cincime din cât dau românii pe gaze”. E-adevărat. Dar eu mă tem că în România nu gazele de şist sunt problema.

Eu mă tem însă că în ţara asta noi o să plătim întotdeauna de 5 ori mai mult – cu sau fără gaze de şist – măcar să se aleagă România cu nişte redevenţe adevărate. Să se aleagă cu ceva şi bugetul de stat, nu numai intermediarii şi comisionarii.

Să o recunoaştem: în lipsa reformelor, toate guvernele şi-au plătit creditele, notele de trecere şi mângâierile pe creştet de la finanţatori şi examinatori, cu „resurse” şi „privatizări” dezavantajoase pentru România. Toate guvernele s-au comportat ca nişte intermediari care au vîndut prost – dar în beneficiul lor – marfa pe care o luaseră în gestiune.

Una – două, cine pune la îndoială corectitudinea unei licitaţii sau cum se privatizează o resursă strategică, apar imediat acuzatorii care-i amintesc de marota aia de la începutul anilor 90 – întruchipând comunismul tenace şi rezistenţa la privatizare – „Nu ne vindem ţara!”, pe care o strigau IMGB-iştii mobilizaţi de Ion Iliescu.
Să ne calmăm: Iliescu s-a întors oficial la guvernare, dar eu n-am avut nicio clipă senzaţia că nu s-a aflat în toţi aceşti 20 de ani la putere: fie prin PSD, fie prin FSN. Or, acum chiar nu e momentul să ne mai jucăm, căci experienţa celor 20 de ani ne-o arată: în afară de resursele naturale şi de arabilul pârloagă, chiar nu mai avem nicio carte serioasă în mână.

Şi asta este şi miza guvernelor care se vor perinda la putere în următorii 2 ani: să facem din resurse – şi din privatizarea a ceea ce e in avantajul nostru să privatizăm –  o sursă de bani pentru următorii 15-20 de ani.

Va fi un veritabil mers pe sârmă – căci în maniera în care va fi gestionată problema resurselor se dă, de fapt, lupta cu criza. Adevărata criză mondială: principul care a transformat logica simplă şi clară a pieţei în decizie politică.

***

PS (lung!): Precizările cetăţeanului Grosu către ministrul său Chiţoiu


E un eveniment. Dar ştirea pentru neştiutori este aceasta:

Agerpres / Bucureşti, 18 mai 2012 /. Preţul fix din contractele Hidroelectrica încheiate cu ‘băieţii deştepţi’ a fost eliminat, iar noul preţ este stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu, la o conferinţă de presă.

După primele zece zile de mandat am reuşit să eliminăm preţul fix din contracte şi să avem preţ stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie. Ce nu s-a reuşit în 10 ani, am reuşit noi în 10 zile.(…)” – a declarat ministrul Economiei Daniel Chiţoiu.

Dat fiind că această câtime de adevăr spusă de Dl. ministru Daniel Chiţoiu e mai periculoasă decât 100 de minciuni, să restabilim faptele:

 • Retehnologizarea de la Porţile de Fier şi contractele cu „băieţii deştepţi” care au rezultat din ea au fost semnate (pe 10 ani, ca să nu le poată sparge nimeni) de guvernul PSD al Dlui. Adrian Năstase, prin ministrul Dan Ioan Popescu – pe atunci la PSD, trecut mai apoi, la capătul unor mistuitoare dileme ideologice, în partidul Dlui. Dan Voiculescu.

 • Sunt primul ziarist care a descoperit şi scris despre povestea asta, chiar la începutul ei: asta înseamnă că chiar ştiu cum au stat lucrurile. Despre investigaţia mea de atunci şi, mai ales, despre ce a avut atunci de spus cu ministrul PSD responsabil cu contractele „băieţilor deştepţi” puteţi citi în scena de AICI.

 • Preşedintele Traian Băsescu a promis în campania pentru prezidenţialele din 2004 că va pune ordine în aceste contracte şi va pune capăt prejudiciului. Chiar dacă n-a câştigat bani, tot i-a ieşit ceva din contractele „băieţilor deştepţi”: a câştigat alegerile.

 • În timpul mandatelor PNL şi PDL, aceste contracte nu doar că au rămas în vigoare, ci au mai şi fost prelungite. Domnul Adriean Videanu ştie – bibliografia poate fi consultată AICI – de unde rezultă că este criză numai pentru leneşi (cum ar zice Dna Elena Udrea) şi „băieţii proşti” (cum ar zice toţi ceilalţi).

 • Sunt aproape 2 ani de când un om care nu este cetăţean român, nu e contribuabil român – mă refer la Dl. Jeffrey Franks – face presiuni pentru încetarea acestor contracte şi trecerea lor în piaţa liberă.

  Acest “străin” a şi cuantificat paguba pe care românii care-s „băieţii deştepţi” o aduc românilor care-s „băieţi proşti”: cam 250 de milioane de euro pe an. bani cu care, de când s-au semnat contractele, s-ar fi putut face de la iarbă verde cam 500 de kilometri de autostradă.

 • Presiunile pe care le-a pus Troika lui Jeffrey Franks şi, mai ales, condiţionările din scrisoarea de intenţie cu privire la eliberaerea tranşelor de împrumut, au determinat guvernele României să găsească o soluţie la problema contractelor preferenţiale de energie. Potrivit calculelor, fiecare săptămână de tergiversare a scos din buzunarele românilor 5 milioane de euro, şi i-a băgat în buzunarele băieţilor deştepţi şi în cele ai protectorilor lor politici.

Acestea fiind informaţiile aflate deasupra oricărui dubiu, nimeni nu are dreptul să spună că “ce nu s-a rezolvat în 10 ani am rezolvat noi în 10 zile”.  Astfel că o ŞTIRE care să respecte adevărul, şi în care s-ar putea strecura şi un dram de bun simţ, ar fi trebuit să sune cam aşa:

Bucureşti, 18 mai 2012. Daniel Chiţoiu, ministru al Economiei, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în privinţa contractelor preferenţiale de energie electrică ieftină, are de dat două veşti: una bună şi una proastă.

Contractele păguboase pentru statul român, pe care le-am încheiat în urmă cu 10 ani cu „băieţii deştepţi din energie” au făcut, în sfârşit, un pas către preţuri mai decente” – a declarat ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu.

Aceasta este vestea bună” – a mai spus ministrul, care, aflat în an electoral, şi-a manifestat compasiunea faţă de contribuabili.

Întrebat dacă negocierile au fost dificile şi dacă nu cumva au existat presiuni politice cu privire la menţinerea contractelor, ministrul a recunoscut că FMI a jucat un rol decisiv: „dar nu au fost condiţionări, au fost, să le zicem, insistenţe” – a precizat ministrul.

Daniel Chiţoiu a ţinut, însă, să dea şi ceea ce el a numit „vestea proastă”:

Din păcate, banii furaţi prin aceste contracte încheiate împotriva intereselor statului român şi ale contribuabuililor nu vor mai putea fi recuperaţi niciodată” – a spus, cu tristreţe, ministrul. „Fostul premier Adrian Năstase a declarat că regretă maniera în care s-a semnat contractul şi, de asemenea, pot să vă trasmit şi regretele fostului ministru al economiei, domnul Dan Ioan Popescu. E vorba, totuşi, de un prejudiciu total de peste 2 milioarde de euro” – a adăugat Daniel Chiţoiu.

Nu acelaşi lucru a putut să-l spună şi despre fostul ministru Adriean Videanu, cel care a prelungit aceste contracte: „Despre regretele domnului Adriean Videanu întrebaţi la PDL” – s-a lansat ministrul Chiţoiu într-un atac politic.

Ce-ar mai fi de adăugat? Poate doar atât: astăzi, 20 mai 2012, noul guvern USL se află în plin proces de schimbare a gărzii la Hidroelectrica. Asta înseamnă că, începând cu anul viitor, eu, cetăţeanul Grosu – un contribuabil total lipsit de imaginaţie, o să primesc facturi la care astăzi nici nu mă gândesc.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.5.2012

6 comentarii

 1. Theophyle
  20.5.2012, 7:06 pm

  Foarte bun, Cristian!
  Foarte bun! Multumesc!

 2. Revista Presei – 21 Mai / “PSD prezintă: politicianul capusă” « Politeía
  21.5.2012, 6:52 am

  […] Chiar: adică cum să ne vindem ţara? Există o miză uriaşă care se joacă în săptămânile şi lunile acestea, dedesubtul zarvei politice pe care o produc schimbările de guvern, schimbul de înjurături şi insulte dintre părinţii poporului şi marafeturile anului electoral. Privatizările resurselor şi preturile la energie. N-am îndrăznit până acum să-mi fac o părere beton nici despre Roşia Montană, nici despre Gazele de şist/Chevron – deşi urmăresc subiectele cu mare atenţie. N-am reuşit pentru că problema este pusă doar în termeni pur militanţi – pro sau contra – cu o baricadă foarte solidă la mijloc. Iar muniţia pe care beligeranţii o aruncă peste ea – şi pe care fiecare şi-o visează napalm, nu glumă – nu reuşeşte să devină argument: de la simple înjurături şi acuzaţii, la clişee tot mai ridicole. Locuri de muncă, valorificarea unor resurse, avantajul incontestabil al „privatului” faţă de gestiunea (de partid şi) de stat, independenţa energetică – spun susţinătorii. Haida-de! „Nu vrem să devenim groapa de gunoi a străinilor”, „tehnologiile sunt controversate”, „Jos Băsescu!” – se agită contestatarii. Mai uşurel!Cheia problemei se află, de fapt, în cele două cazuri şcoală care au dezavantajat statul român în ultimii 8-10 ani. Privatizarea Petrom şi retehnologizarea hidrocentralei de la Porţile de Fier, cu corolarul acesteia – apariţia „băieţilor deştepţi” din energie. Integral in Curs de Guvernare. […]

 3. Strajnik
  21.5.2012, 10:10 am

  Daca te insala nevasta nu e nevoie sa vinzi/arunci canapeaua.
  Te scapi di nevasta. Costurile sunt, infinit, mai mici.
  De reteta “mitica la brutarie” o “uitat” tati lumea…

 4. viviana
  21.5.2012, 11:48 am

  Dar pana acum, de 20 de ani, ce s-ar fi facut in RO? Au distrus sau au vandut … Bravi!?

  Nigeria (…Delta) nu va spune nimic? Atunci poate ar fi cazul sa pierdeti un pic de timp pe situl acesta:
  http://www.gaslandthemovie.com/

 5. viviana
  21.5.2012, 11:55 am

  No all’Italia petrolizzata
  http://dorsogna.blogspot.it/

  gasiti cat material doriti … daca vreti sa stiti ce va asteapta pentru… doua parale !!!

Lăsați un comentariu


Europa

G7 summit: SUA propun un megaplan de investiții care să concureze cu iniţiativa chineză Belt and Road

Alexandra Pele

Grupul celor şapte puteri economice (G7) ar putea elabora, la iniţiativa Statelor Unite, un plan masiv de investiţii în infrastructură în statele în curs de… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Resuscitat pe teren, jucătorul danez Christian Eriksen a fost stabilizat în spital

Vladimir Ionescu

Federația daneză de Fotbal a anunțat sâmbătă că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz iar starea sa de sănătate este stabilă”. ”Rămâne internat la Rigshospitalet pentru… Mai mult

Europa

EURO 2020 / Mijlocașul danez Christian Eriksen s-a prăbușit pe teren. Partida Danemarca – Finlanda a fost suspendată

Vladimir Ionescu

UPDATE. Federația daneză de Fotbal a anunțat, potrivit BBC, că fotbalistul Christian Eriksen ”este treaz” și așteaptă rezultatele unor teste medicale. Informația inițială: Partida Danemarca… Mai mult

Stiri

Sorin Cîmpeanu, despre întârzierile la plata orelor remediale: Toate sumele vor fi plătite

Vladimir Ionescu

Întârzierile la plata orelor remediale sunt “nepermis de mari”, a declarat sâmbătă ministrul educaţiei Sorin Cîmpeanu, dând asigurări că acestea vor fi plătite integral. “În… Mai mult

Europa

Miniștrii Energiei din țările UE au decis să înceteze finanțarea conductelor de transport de gaze și petrol

Vladimir Ionescu

Miniștrii energiei din UE au ajuns la un acord vineri cu privire la “abordarea generală” a finanțării proiectelor europene de energie, punând capăt finanțării pentru… Mai mult

Stiri

2.103 elevi din România au participat la faza de pretestare PISA, realizată în premieră pe calculator

Un număr de 2.103 elevi din Bucureşti şi 20 de judeţe au participat la faza de pretestare PISA 2022, pentru prima oară administrată computerizat, a… Mai mult

Stiri

Legea 5G promulgată – reacție a ambasadei Chinei

Iulian Soare

Ambasada Chinei în România a făcut vineri un apel la autoritățile române pentru nediscriminarea companiilor chineze și a cerut acțiuni concrete pentru a menține interesele… Mai mult