joi

28 martie, 2024

schimbari climatice investitii

12 iunie, 2022

Cheltuielile UE pentru protecţia mediului s-au ridicat în 2021 la 292 miliarde de euro, circa 2% din PIB, potrivit datelor Eurostat.

Cu o creştere medie de peste 3% în fiecare an, cheltuielile pentru protecţia mediului au urcat cu 54% din 2006. Aceste cheltuieli includ investiţii şi consum.

Ca procent din PIB, cheltuielile pentru protecţia mediului au rămas în mare parte stabile în ultimii 15 ani, la aproximativ 2%.


Urmând tendinţa anilor precedenţi, ponderea cea mai mare în totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului au avut-o companiile, cu 55%, în 2021. Ponderea cheltuielilor guvernamentale şi a sectorului non-profit a fost de 24%, iar cea a gospodăriilor de 21%.

Comparativ cu 2006, toate cele trei sectoare au raportat majorări ale cheltuielilor: 62% în cazul companiilor, 41% în cazul Guvernului şi a sectorului non-profit, şi 52% în cazul gospodăriilor.

(Citiți și: ”Lada de gunoi a Europei”: guvernul înființează un registru electronic pentru stoparea importurilor ilegale de deșeuri”)

Eurostat estimează că, în 2021, gestionarea deşeurilor şi tratarea apelor uzate au reprezentat 28% şi 23% din cheltuielile totale în administraţia publică și sectorul non-profit. Datele arată că 24% din cheltuielile totale au fost destinate cercetării şi dezvoltării mediului şi altor activităţi de protecţie a mediului, inclusiv administrarea generală a mediului şi educaţia, 13% către protecţia biodiversităţii, iar restul de 11% către protecţia aerului, protecţia solului şi a apelor subterane, reducerea zgomotului şi protecţie împotriva radiaţiilor.

În ceea ce privește corporațiile, apele uzate şi gestionarea deşeurilor au reprezentat 27%, respectiv 56% din cheltuielile acestora în 2021. Protecţia aerului ambiental şi a climei a reprezentat 7% din total. Restul de 10% a fost dedicat protejării solului şi apelor subterane, biodiversităţii, reducerii zgomotului, protecţiei împotriva radiaţiilor şi cercetării şi dezvoltării mediului.


În 2021, investiţiile UE în active esenţiale pentru furnizarea de servicii de protecţie a mediului s-au ridicat la 59 miliarde de euro, cu cinci miliarde de euro mai mult decât în 2020. Aceste servicii includ staţiile de tratare a apelor uzate, vehiculele pentru transportarea deşeurilor şi achiziţionarea de teren pentru a crea o rezervă naturală sau echipament cu emisii mai scăzute.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: