marți

14 mai, 2024

8 noiembrie, 2023

Uniunea Europeană este aproape să aprobe noile reguli fiscale, care vor permite cheltuieli militare suplimentare în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei, transmite Euractiv, care citează oficiali implicați în discuții.

Cheltuielile pentru apărare ar putea primi un statut special în normele fiscale ale UE în cadrul noii revizuiri a guvernanței economice, în încercarea de a încuraja investițiile statelor membre în acest domeniu.

Clemență pentru depășirea plafonului de deficit din cauza cheltuielilor de Apărare

Un proiect depus de președinția spaniolă a Consiliului UE vinerea trecută, consultat de Euractiv, sugerează că statele membre care măresc cheltuielile pentru apărare ar trebui să fie tratate cu clemență dacă depășesc regula UE care limitează deficitele bugetare ale statelor membre la maximum 3% din PIB.


Regulile fiscale ale UE sprijină moneda euro utilizată în 20 de țări prin limitarea împrumuturilor guvernamentale- plafon pentru deficitele bugetare la 3% din PIB și pentru datoria publică de 60% din PIB.

Încălcarea acestei reguli declanșează în mod obișnuit așa-numita Procedură de deficit excesiv, care impune statului membru în cauză să ia măsuri corective într-un anumit termen limită.

Cererea inițială: calculul deficitului să excludă cheltuieli de apărare

După invazia Ucrainei de către Rusia, la începutul anului 2022, multe țări europene au cerut ca cheltuielile militare să fie complet excluse din calculele deficitului.

Opoziția altor state față de exceptarea cheltuielilor militare de la calculele de deficit a fost susținută de îngrijorarea că o serie de cheltuieli obișnuite ar putea fi mascate drept cheltuieli militare.


Discuțiile au evoluat ulterior către o cale de mijloc între cele două curente de gândire.

„Există un acord că, deși cheltuielile pentru apărare ar fi în continuare parte din calculele deficitului, Comisia ar clasifica astfel de cheltuieli drept „factori relevanți” care îi permit să nu înceapă nicio măsură disciplinară, chiar dacă limita de 3% din PIB este depăşită”, a declarat un diplomat UE apropiat discuţiilor.

„Până acum, nu am auzit un „nu” de la nimeni, inclusiv de la germani, în privința asta”, a spus un al doilea diplomat UE apropiat discuțiilor.

UE vizează un acord până la finalul anului

Propunerea a câștigat sprijinul miniștrilor de Finanțe din capitalele UE care negociază în prezent rforma regulilor fiscale europene.

Regulile au fost suspendate din 2020 pentru a permite împrumuturi publice mai mari în timpul pandemiei și al crizei energetice, dar urmează să fie restabilite din 2024.

Miniștrii de finanțe din UE urmează să aibă o discuție oficială cu privire la modificări, cu scopul de a ajunge la un acord până la sfârșitul anului.

Guvernele UE doresc, de asemenea, ca noile reguli să reflecte noile realități economice ale datoriei publice ridicate și investițiilor necesare pentru a face economiile mai „verzi” și mai digitale.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: