marți

16 iulie, 2024

27 septembrie, 2023

Germania dă semne că aderă la planul francez care ar extinde domeniile de finanțare ale Băncii Europene de Investiții, pentru a-i permite să finanțeze proiecte de apărare, inclusiv cumpărarea de arme și provizii militare.

Patru oficiali și diplomați din Berlin și Bruxelles au declarat pentru Politico că șeful guvernului german, cancelarul Olaf Scholz, se alătură inițiativei pe care guvernul francez o susține de luni de zile.

Actualele arii de interes ale BEI: climă, energie, digitalizare

Instituția de creditare europeană cu sediul în Luxemburg, deținută în comun de țările UE, oferă în prezent împrumuturi în sectoare cum ar fi clima, energia durabilă și digitalizarea, dar îi este interzis să investească în apărare.


Schimbarea subliniază importanța tot mai mare a BEI, care a crescut rapid în ultimii ani, deoarece țările UE cu probleme financiare au folosit-o pentru a finanța investiții.

Cursa pentru președinția băncii a devenit una extrem de politizată. Între candidații creditați cu șanse se numără comisarul UE pentru concurență, Margrethe Vestager, care este în prezent în concediu, și ministrul spaniol de finanțe Nadia Calviño.

În trecut, Germania a fost precaută în a acorda BEI autoritatea de a investi în apărare. Dar invazia Ucrainei a schimbat gândirea la Berlin – nu numai din necesitate politică, ci și pentru că investițiile în apărare sunt acum văzute ca acceptabile din punct de vedere moral.

Cancelarul Scholz a anunțat anul trecut schimbarea filosofiei în politica externă și de securitate germană, împingând Berlin spre rolul de lider în securitatea europeană.

Mandatul BEI se poate modifica cu votul a 14 state


Investițiile BEI ar putea sprijini UE în creșterea capacităților de apărare și a capacității de producție pentru a ajuta Ucraina, au spus oficialii și diplomații. Sprijinul german este crucial: dacă Germania ar sprijini oficial inițiativa franceză, atunci ar crește probabilitatea ca și alte țări să-și pună greutatea în spatele ideii.

Acest lucru ar fi esențial pentru a ajunge la o majoritate a consiliului de administrație al BEI, care este format din miniștri de finanțe sau economie din cele 27 de țări UE. Ei sunt cei care ar putea schimba mandatul BEI pentru a include apărarea. O modificare a mandatului ar necesita sprijin din partea a cel puțin 14 țări din UE, reprezentând 50% din capitalul subscris al băncii. Aici, Germania este cheia, deoarece este unul dintre cei mai mari acționari ai BEI, în afară de Franța și Italia, care dețin aproape 19% din bancă.

Semnale favorabile schimbării au apărut din Parlamentul European

Sprijinul pentru mai multe cheltuieli pentru apărare în rândul instituțiilor precum BEI este evident nu numai la Paris, ci și în alte capitale, cum ar fi Tallinn, care se află în prima linie a granițelor ruse, a spus un înalt diplomat al UE.

„Cheltuielile pentru apărare au fost văzute ca un tabu de către instituțiile financiare de prea mult timp, din cauza riscurilor reputaționale. Implicarea BEI poate face diferența și de aceea unele state membre încearcă acum să aducă schimbarea”, afirmă unul dintre diplomații citați de Politico.

Țările UE și Parlamentul European au dat deja un prim semn puternic de susținere pentru concept atunci când au votat în favoarea Legii de sprijinire a producției de muniție. În text se spune că BEI „ar trebui să intensifice”sprijinul său pentru industria europeană de apărare și achizițiile comune.”

Președintele în exercițiu nu sprijină schimbarea

Președintele în exercițiu al BEI, Werner Hoyer, a avertizat săptămâna trecută că nu trebuie să i se permită băncii să investească în proiecte de apărare, spunând că acest lucru ar pune banca pe „pe cale greșită”.

Oameni apropiați ai președintelui în funcție al băncii au spus că în cadrul băncii au existat rezerve puternice față de poziționarea președintelui. Mandatul lui Werner Hoyer expiră anul viitor.

Un purtător de cuvânt al BEI a declarat că instituția este „pe deplin angajată să sprijine investițiile în tehnologiile de care Europa are nevoie pentru securitatea și apărarea sa pe termen lung”, dar că a căutat să facă acest lucru finanțând așa-numitele tehnologii cu dublă utilizare, cum ar fi investițiile în securitate cibernetică sau sateliți, care pot fi utilizate în scopuri militare, dar nu sunt tehnologii militare în sine.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că BEI a decis în iunie să mărească finanțarea pentru o astfel de infrastructură de securitate „la cel mai înalt nivel de până acum, alocând fonduri de 8 miliarde Eeuro până în 2027”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: