sâmbătă

20 aprilie, 2024

4 octombrie, 2021

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat sâmbătă că „2022 va fi anul apărării europene” – o recunoaștere directă că liderii UE trebuie să pună capăt îndoieli exprimate pe scară largă că Europa nu se poate proteja din punct de vedere militar.

Comentariile lui Michel, anunță Politico, apar înainte ca cei 27 de șefi de stat și de guvern ai UE să discute marți seara despre apărarea și securitatea europeană, la un summit în Slovenia.

Îngrijorările îndelungate cu privire la capacitățile militare ale Europei și lipsa de coordonare între țările membre ale UE s-au întors recent în centrul discuțiilor politice în urma retragerii haotice și precipitate din Afganistan, conduse de Statele Unite. O tensiune suplimentară a apărut după ce Washington a anunțat, luând prin surprindere UE, o nouă alianță strategică indo-pacifică cu Marea Britanie și Australia.

Charles Michel: Vrem mai multă influență


„Vrem mai puțină dependență. Vrem mai multă influență, pentru că avem valori de promovat, interesele de apărat și cetățenii de protejat. Autonomia noastră mai mare trebuie să se bazeze pe doi piloni strategici – dezvoltarea economică socială și securitatea. Primul pilon este cel economic și social. Al doilea pilon este cel al securității noastre ”, a spus Charles Michel.

(Citiți și: ”Fondul European de Apărare a fost lansat oficial”)

„Alianța Atlanticului rămâne coloana vertebrală a pilonului nostru de securitate. Dar consolidarea apărării Europei înseamnă consolidarea Alianței. Aliații mai puternici fac alianțe mai puternice. Prin urmare, 2022 va fi anul apărării europene”, a precizat președintele Consiliului.

În discursul său, Charles Michel a afirmat că este conștient că existp diviziuni profunde și istorice între țările membre UE cu privire la „autonomia strategică”. „Știm că autonomia strategică, această expresie, poate fi uneori subiectul unor neînțelegeri, poate chiar suspiciuni. Cei care sunt în favoarea unei mai mari autonomii strategice europene suspectează că cei care par mai reticenți vor să încetinească integrarea .. Iar alții văd în autonomie un risc de a slăbi Alianța noastră Transatlantică”.

Charles Michel a anunțat că la cina de marți va încuraja o discuție între lideri pe marginea unei noi declarații de parteneriat strategic UE – NATO, care ar urma să facă obiectul unui summit la Bruxelles, în martie.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: