miercuri

1 mai, 2024

28 iunie, 2019

Analiştii români certificați CFA® şi-au corectat şi mai mult pesimismul în luna mai, iar Indicatorul de încredere construit de ei a trecut peste nivelul întregistrat cu un an în urmă, pentru prima dată din vara lui 2017 încoace, potrivit rezultatelor sondajului din luna mai, publicate vineri de CFA România.

Totuși, tendinţa anuală a indicatorului dă semne de nesiguranţă mai degrabă decât inflexiune, fiind încă departe de a putea fi răsurnată.

Semnele:

  • aşteptările privind deprecierea lului se menţin înalte, deşi ezitante,
  • creşterea dobânzilor este anticipată pentru scadenţele de la 3 luni la 5 ani,
  • inflaţia medie anticipată la orizontul de 12 luni (iunie 2020/iunie 2019) este de 4,12%.

Inflaţia anticipată se adevereşte


Comparaţiile dintre anticipaţiile privind inflaţia din ultimii ani ale analiştilor CFA şi valorile la care inflaţia a ajusns, de fapt, în realitate, arată că alteptările se adeveresc , chiar şi dacă inerţia este uneori mare.

În fond, întârzierea confirmării previziunilor lasă timp de pregătire.

Tensiunea pe curs

Cursul mediu anticipat la orizontul de 12 luni este de 4,8384 lei / euro (4,8481 estimarea din aprilie, 4,8541 – din martie), iar la 6 luni de 4,7911 lei / euro (4,7859 lei în aprilie, 4,7946 în martie).


La fel, estimările privind evoluţia cursului se îndeplinesc în timp.

Indicatorul de încredere macroeconomică

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în mai faţă de aprilie cu 4,9 puncte până la valoarea de 51,5 puncte şi a trecut cu 10,0 puncte de nivelul din mai 2018.

Tendința descendentă declanșată acum doi ani este încă validă, iar creșterea indicatorului din mai nu face decât să-i corecteze panta.

Creșterea din mai s-a datorat componentei de anticipații a Indicatorului, care a crescut cu 8,2 puncte până la valoarea de 48,1 puncte şi cu 14,2 puncte peste mai 2018.

Totuși, Indicatorul conditiilor curente a scăzut față de luna anterioatra cu 1,5 puncte, până la valoarea de 58,4 puncte, dar este cu 1,5 puncte peste cel din mai 2018.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;

Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 230 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: