La obiect

Documente MFP – execuția după T3: ”gaura” reală de la buget este de 21,7 mld de lei

Anunțul de miercuri al premierului Ludovic Orban, potrivit căruia gaura de buget este de 11 miliarde de lei, este contrazis chiar de datele oficiale ale… Mai mult

06.11.2019

Chestiunea

5 viziuni antagonice asupra proiectului de Buget multianual propus de Comisia Juncker. Critici deschise la summit-ul Coeziunii

Propunerile Comisiei Europene încă în funcţie în legătură cu viitorul cadru financiar multianual al UE (2021-2027) sunt inechitabile faţă de statele central şi est-europene, întrucât… Mai mult

06.11.2019

Chestiunea

Ce vinde și ce cumpără România: Competitivitatea generală și produsele producătoare de deficit

Datele finale publicate de INS arată că România a ajuns în 2018 la un deficit comercial de 7,5% din PIB, valoare foarte mare atât în… Mai mult

04.11.2019

Analiză

Ponderea taxării în PIB. Și două ”mici” mari probleme

Potrivit datelor publicate de Eurostat, România s-a situat anul trecut penultima în UE în ceea ce privește ponderea în PIB a taxelor colectate, cu doar… Mai mult

03.11.2019

Cronicile

CFA: Analiștii financiari anticipează o majorare a primei de risc a României

de Adrian N Ionescu , 25.9.2019

Analiștii CFA® România se așteaptă ca investitorii în România să ceară o primă de risc tot mai mare și să considere că activele imobiliare sunt supraevaluate.

Neîncrederea în economie și-a continuat evoluția descendentă pe termen multianual, declanșată în 2015 și confirmată doi ani mai târziu, potrivit sondajului efectuat în august și publicat miercuri.

Anticipațiile negative mențin tensiunile privind piața valutară, media estimării cursului fiind de 4,7835 lei/ euro pe 6 luni și de 4,8243 lei/ euro pe 12 luni.

Indicatorului de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut în august din cauza componentei sale de anticipații până la 42,8 puncte și este cu numai 7,2 puncte peste valoarea din aceeași lună din 2018 (100 de puncte – încredere deplină).

România tot mai riscantă pentru investitori. Leul slab

Raportul CFA România remarcă:

  • înrăutățirea percepției privind evoluția mediului extern;
  • anticipațiile privind majorarea primei de risc a României (aproape 70% dintre analiștii participant la sondaj anticipează majorarea prețului CDS);
  • percepția de supraevaluare a prețurilor real-estate în principalele orașe din România.

Perspectiva negativă menține anticipațiile privind cursul leului la niveluri înalte, chiar dacă valoarea medie din august a acestora a scăzut incremental față de lunile anterioare.

 

Pentru orizontul de 6 luni cursul mediu anticipat în august este de 4,7835 lei / euro (4,8358 în iulie; 4,8262 în iunie; 4,8384 lei în mai; 4,8481 în aprilie și 4,8541 în martie.

Pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,8243 lei /euro (4,8358 lei în iulie; 4,8262 în iunie; 4,8384 lei în mai; 4,8481 în aprilie și 4,8541 în martie).

Scăderea relativă a anticipațiilor de curs, dar menținerea lor la cote înalte sugerează incertitudinea mai degrabă decât optimismul.

Inflația revine pe creștere

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (septembrie 2020/septembrie 2019) a înregistrat o valoare medie de 4,03%, peste estimările BNR. Indicele prețurilor de consum a fost de 3,9% în august (4,1% în termeni IAPC).

Anticipațiile privind inflația revin pe creștere după ce scăzuseră în iulie până la o medie de 3,91% (pentru perioada august 2020/august 2019), de la 4,05% în iunie (iulie 2020/iulie 2019) și de la 4,12% în mai (pentru iunie 2020/iunie 2019).

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România

A scăzut cu 5,5 puncte în august față de iulie, până la 42,8 puncte. Această evoluție s-a datorat componentei de anticipații.

Astfel:

  • Indicatorul anticipațiilor a scăzut cu 10,8 puncte până la 33,3 puncte față de iulie și cu 9,3 puncte față de august 2018.
  • Indicatorul condițiilor curente a crescut față de iulie cu 5,3 puncte, până la 61,7 puncte, dar a scăzut cu 3,1 puncte față de august 2018.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

  • Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
  • Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.

Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.
CFA România are peste 230 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.9.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Întâlnire Bogdan Aurescu – Mike Pompeo. Pledoarie în favoarea creșterii prezenței militare americane în România

Vladimir Ionescu

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a discutat cu secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo despre mai multe domenii de colaborare dintre cele două țări,… Mai mult

Stiri

Raportul”Child Rights Now!”: Una din 8 mame aflate la prima naștere este adolescentă

Vladimir Ionescu

Una din opt mame aflate la prima naştere este adolescentă, în România, în timp ce în restul Uniunii Europene media este de una din 28… Mai mult

Stiri

Animalele care au slujit statul vor beneficia de îngrijire și cazare pe viață

Vladimir Ionescu

Directorul Clubului Câinilor Utilitari, Vlad Popescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, că noua lege privind pensionarea animalelor de serviciu este binevenită şi că, în conformitate… Mai mult

Stiri

Dan Barna a obținut susținerea internă a USR pentru a rămâne liderul partidului

Victor Bratu

Dan Barna a anunțat miercuri că membrii USR au decis ca el să continue la şefia formațiunii, decizia fiind luată de aproximativ 75 la sută… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană recomandă modificarea calendarului de aplicare a noii legi a pensiilor – risc semnificativ pentru deficitul public

Adrian N Ionescu

Noua Lege a pensiilor reprezintă un risc semnificativ la adresa deficitului public în 2020 şi în anii următori în condiţiile în care aceasta conţine majorări… Mai mult

Stiri

Radu Hanga este noul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti

Adrian N Ionescu

Radu Hanga  (48 de ani) a fost ales preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), pentru următorii patru ani, în adunarea generală a acţionarilor BVB… Mai mult

Europa

Gen. (r) Ben Hodges: Următorul cel mai probabil conflict Rusia-NATO va fi în Marea Neagră

Iulian Soare

Europa ar trebui să devină mai interesată de securitatea Georgiei şi a Ucrainei, ţări riverane Mării Negre, susţine generalul (r) american Ben Hodges, care între… Mai mult