miercuri

24 iulie, 2024

19 aprilie, 2022

Războiul declanșat de invazia rusă  în Ucraina a amplificat neîncrederea în economie și costul împrumuturilor, ca și alte prognoze negative, potrivit raportului lunar al CFA România.

Au fost majorate prognozele privind deficitul bugetar până la 6,7% (de la 6,2%), costul împrumuturilor de stat pe 10 ani până la 6,52% (6,2%), dobânzile la credite până la un  ROBOR la 3 luni de 5,28% (4,69%), dar a fost diminuată estimarea privind creșterea economică până la 3,0% (3,5% în raportul anterior).

„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea şi în luna martie” , spune Adrian Codîrlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.


„O consecinţă a acestei aversiuni crescute la risc este şi reducerea anticipaţiilor de creştere economică care s-au redus cu încă o jumătate de punct procentual faţă de exerciţiul anterior”, a adăugat Adrian Codîrlașu.

Încrederea scade, prognoza privind inflația a sărit peste 8%

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a scăzut la valoarea de 40,9 puncte din cauza evoluţiei componentei de anticipaţii a indicatorului.

Este cel mai mic nivel din octombrie 2020 încoace, când începuse să crească după șocul pandemiei.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile pentru un orizont de timp de un an pentru mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie.


„Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească. În ceea ce priveşte evoluţia ratelor de dobândă, participanţii la sondaj anticipează o majorare a ratei de dobândă de către Banca Naţională la cel puţin 4,25%, în următoarele 12 luni”, a rezumat Adrian Codîrlașu.

Rata anticipată a inflației la orizontul de 12 luni a crescut la „o valoare medie de 8,03%, un nou maxim istoric consecutiv inregistrat de la initierea sondajului” acum 10 ani. Valoarea actuală este 10,15%.

Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0402 lei pentru un euro în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,082 lei pentru un euro.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt cei 250 de membri ai Asociației CFA România, deținători ai  titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) și cei 160 de candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA®.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: