miercuri

27 martie, 2024

26 ianuarie, 2022

Analiștii CFA România cresc de la o lună la alta estimările privind costul împrumuturilor statului, a cărui majorare a devenit explozivă de la jumătatea anului trecut încoace.

Astfel, randamentul titlurilor de stat pe 10 ani peste estimat la 5,70% pentru următoarele 12 luni, potrivit sondajului CFA România pe luna decembrie, după ce estimarea se oprise la numai 3,77% în iunie și la 5,60% în noiembrie.

Și estimările privind inflația au crescut până la o medie de 6,06%, un maxim al sondajelor Asociației CFA România, de la 5,8% în noiembrie. Cifra trebuie interpretată sunb rezerva dispersiei mari a răspunsurilor, care „indică o incertitudine ridicată cu privire la evoluția inflației în următorul an”, potrivit lui Adrian Codîrlașu, vicepreședintele asociației.


Pe de altă parte, estimările privind creșterea datoriei publice, deprecierea leului și creșterea deficitului bugetar pe orizontul de 12 luni s-au ameliorat, față de noiembrie.

Datoria publică este acum estimată la 52,5% din PIB pe orizontul a 12 luni, față de 54,1% în noiembrie.

Așteptări mai bune privind cursul euro, deficitul bugetar, și PIB

Indicatorul de încredere macroeconomică calculat de CFA România a crescut ușor până la 57,6 puncte și se menține pe un platou stabil deasupra frontierei de 50% care separă optimismul de pesimism.  

Estimările privind deficitul bugetar pe 2021 s-au îmbunătățit în decembrie față de noiembrie dar numai până la 7% din PIB  (7,3% anterior) și nu neapărat ca urmare a creșterii PIB, a cărui creștere reală a rămas prevăzută la 6,6%.


Deficitul bugetar pe 2022 este acum estimat la 5,7%, în scădere față de estimarea din noiembrie (6% din PIB).

Așteptări mai bune sunt și privind creșterea produsului intern brut pe 2022, estimată acum la 4,3%, față de 3,9%.

Analiștii și-au ameliorat și prognoza privind deprerierea leului în următoarele 12 luni, până la o valoare medie de 5,0859 lei / euro, de la 5,1145 lei / euro în noiembrie.  

Istoricul estimărilor anterioare pe următoarele 12 luni este: 5,0183 lei / euro în mai, 5,0261 lei / euro în iunie, 5,0446 lei / euro în iulie, 5,0672 lei / euro în august și 5,0547 lei / euro în septembrie și 5,0329 lei / euro în octombrie.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanții sunt cei 250 de membri ai Asociației CFA România, deținători ai  titlului de Chartered Financial Analyst (CFA®) și cei 150 de candidații pentru nivelurile II și III ale examenului CFA®.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: