6 octombrie, 2024

În ciuda unei ușoare creșteri în acest an a consumului industrial de gaze naturale din Europa, în special în cazul industriei grele, industria își va reduce consumul de gaze anul viitor, pe fondul unei piețe a gazelor mai restrânsă și a prețurilor în creștere, au declarat analiștii și oficialii din industrie pentru Bloomberg.

De la criza energetică din 2022, industria europeană s-a confruntat cu costuri în creștere ale energiei și cu cerere în scădere din partea economiilor aflate în declin. Companiile europene au pierdut avantajul competitiv în fața celor din afara UE, în special din Asia, care au costuri mai mici cu forța de muncă, dar și cu firmele din SUA, unde prețurile la gaze sunt de patru ori mai mici decât în ​​Europa.

La nivel global, cererea de gaze naturale crește în acest an într-un ritm mai puternic decât în ​​ultimii doi și și va înregistra niveluri record în 2024 și 2025, se arată într-un raport al Agenția Internațională pentru Energie (IEA) publicat săptămâna trecută.


Cererea industrială de gaze din Europa se redresează pe măsură ce prețurile s-au normalizat și contribuie, de asemenea, la creșterea cererii, chiar dacă rămâne cu mult sub nivelurile sale de dinainte de criză, conform IEA în evaluarea anuală a consumului de gaze naturale la nivel mondial.

Cu toate acestea, după creșterea din acest an a cererii din partea industriei europene, consumul va scădea în următorii ani, deoarece companiile vor continua să se confrunte cu costuri mai mari ale energiei în comparație cu alte regiuni și cu încetinirea avansului economic la nivelul blocului comunitar.

Anul viitor, cererea industrială de gaze în Europa este de așteptat să fie cu 21% sub media multianuală 2017-2021, din cauza slăbiciunii economice în special în Germania, a declarat pentru Bloomberg analistul Erisa Pasko de la Energy Aspects.

CEFIC, Consiliul European al Industriei Chimice, spune în raportul său lunar din septembrie că „energia este încă mai scumpă decât înainte de criză și nu este competitivă la scară globală”.


„Prețurile gazelor din UE – în prezent de 4,7 ori mai mari decât în ​​SUA – trebuie să scadă, iar încrederea generală a mediului de afaceri în industria chimică trebuie să se îmbunătățească”, arată organismul patronal al industriei chimice europene.

În ciuda unor îmbunătățiri la începutul acestui an, gradul de utilizare a capacității de producție în industria chimică din Europa de 75,2% și rămâne cu mult sub media pe termen lung de 81%, mai arată CEFIC.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: