joi

2 mai, 2024

20 octombrie, 2021

Ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, a explicat marți seara că România încă ”nu a ajuns în vârful valului” al patrulea al pandemiei de Covid-19. Un studiu al Universității Babeș-Bolyai (UBB) arată însă o încetinire a creșterii incidenței Covid-19 și apropierea de faza de platou, cea după care se intră pe trend descendent.

”Din păcate, (…) încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuţii şi de prognoze, din păcate nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creştere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere. Presiunea este enormă, este uriaşă pe sistemul sanitar care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit”, a declarat Cseke Attila marţi seară, la TVR.

De asemenea, întrebat dacă România va trece peste al patrulea val al pandemiei până la finalul anului, ministru a răspuns: ”Da, dar, din păcate, sfârşitul anului este foarte departe şi până atunci presiunea este extraordinar de mare şi vedem acest lucru”.


Ministrul Sănătăţii afirmă că ”sistemul de control ar putea să funcţioneze mai bine” în ceea ce priveşte restricţiile impuse pentru prevenirea răspândirii bolii, el considerând că este nevoie să fie ”eficientizate” controalele.

”În criză majoră, deciziile trebuie să fie ferme, să fie hotărâre şi deciziile ferme şi hotărâte trebuie puse în aplicare, iar acest lucru se face prin controale şi prin sancţiuni”, a explicat Cseke Attila.

Conform acestuia, trebuie păstrat principiul de a ”face o anumită diferenţă, de a nu sancţiona pe cei care au fost responsabili şi s-au vaccinat”.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat marţi cel mai grav bilanţ de la debutul pandemiei: 18.863 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, 574 de decese şi 1.805 pacienţi cu Covid-19 la ATI.

Cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai: Suntem aproape de platoul valului 4


”Modelul nostru de previziune arată că în cursul acestei săptămâni numărul cazurilor noi zilnice va putea atinge un nou record absolut. În același timp rata de creștere a cazurilor se încetinește, ceea ce indică faptul că suntem aproape de platoul valului 4”, spun cercetători de la Facultatea de Științe Economice și Gestionarea Afacerilor a Universității Babeș-Bolyai (UBB), care au realizay un studiu privind situația pandemică la nivelul țării.

Proiectul ”Covid – 19 – Romanian Economic Impact Monitor. Impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei din România: date, analize și previziuni”, încearcă să surprindă o ”imagine comprehensivă, actualizată în timp real a situației economiei românești”.

Observațiile studiului, consideră autorii acestuia, pot oferi un sprijin real factorilor decizionali din politica și economia românească prin realizarea și actualizarea frecventă a analizei situației generate de epidemia de Covid-19, respectiv prin ”oferirea unui punct de pornire pentru realizarea unor scenarii de previziune pentru o mai bună protejare a societății, a companiilor, a angajaților acestora, respectiv a lanțurilor de aprovizionare din economia reală”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: