vineri

26 aprilie, 2024

30 noiembrie, 2022

Pentru a degreva bugetul de stat și având în vedere că România se află în procedura europeană de deficit excesiv, Ministerul Finanțelor propune ca societatea Complexul Energetic Oltenia (CEO) să utilizeze fondurile proprii în procesul de achiziție de certificate de CO2, se arată într-un proiect de OUG, publicat, marți seara, pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Ministerul de Finanţe aminteşte că în luna octombrie a fost rectificat bugetul de venituri și cheltuieli al societății, în sensul majorării veniturilor totale din exploatare aferente anului 2022, astfel că la finele anului se estimează obținerea unui rezultat financiar net în sumă de 3,308 miliarde de lei faţă de 178,75 milioane de lei estimate inițial.

„Având în vedere rezultatele financiare ale Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA, se propune modificarea OUG nr. 21/2022 în ceea ce priveşte asigurarea reîntregirii veniturilor din privatizare utilizate de către CEO, din sursele proprii ale societăţii”, se arată în document. 

Ajutor de stat de 535 mil euro, avizat de UE


Prin OUG nr. 21/2022 s-a aprobat acordarea unui ajutor de restructurare în favoarea CEO, aprobat de Comisia Europeană, constând într-un grant pentru finanţarea achiziţiei de certificate de gaze cu emisii de efect de seră. 

Pentru acest an, s-a aprobat acordarea unei finanţări sub formă de grant, în valoare de 2,67 miliarde lei, (535 mil. euro) ca parte a ajutorului de stat în scopul achiziţiei de certificate de emisii de gaze cu efect de seră. 

“Ministerul Finanţelor a alocat temporar sub formă de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 1.646.468 mii lei. Finanţarea acestui grant se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Energiei şi/sau din venituri din privatizare”, se menționează în nota de fundamentare a actului normativ.

MInisterul Energiei avea obligația reîntregirii veniturilor din privatizare utilizate din bugetul propriu, cu încadrarea în sumele prevăzute cu această destinaţie, până cel târziu în data de 15 decembrie 2022, conform alin OUG 21/2022.

Ce se schimbă?


Acum, Ministerul Finanțelor propune modificarea acestui termen până la data de 30 septembrie 2023.

“La articolul 13 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2022 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea Societăţii „Complexul Energetic Oltenia” – S.A., alineatul (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

  • ”(6) Reîntregirea veniturilor rezultate din privatizare în lei utilizate conform alin. (1), diminuate cu sumele restituite potrivit alin. (4) se asigură din bugetul Societăţii „Complexul Energetic Oltenia”-S.A, până cel târziu în data de 30 septembrie 2023”.  

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: