sâmbătă

13 iulie, 2024

29 iunie, 2024

Centrul rus de comunicaţii spaţiale amplasat în peninsula Crimeea ocupată a fost distrus săptămâna aceasta, a transmis Ministerul Apărării de la Kiev.

Informația nu a fost confirmată din surse externe, dar în ultimele zile au existat mai multe informații posibil legate de acest atac.

Anterior, mesaje pe reţelele de socializare au semnalat explozii în apropierea satului Vitino din Crimeea, zona unde este localizat respectivul centru, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.


De asemenea, publicaţia britanică The Telegraph a relatat despre incendii puternice observate din satelit în urma unui atac cu rachete americane ATACMS asupra centrului de control spaţial al Rusiei din Crimeea.

Ministerul ucrainean al Apărării a descris acest centru drept o componentă militară valoroasă în cadrul sistemelor de navigaţie şi comunicaţii prin satelit folosite de trupele ruse.

Moscova avertizează că intesificarea dronelor din Marea Neagră ar putea duce la o „confruntare directă”

În acest timp, Rusia a avertizat statele occidentale, în special SUA, că riscă o „confruntare directă” cu ea în urma intensificării zborurilor dronelor de recunoaştere deasupra Mării Negre.

Potrivit Moscovei, aceste drone, la fel şi sateliţii de recunoaştere şi avioanele AWACS ale SUA, oferă Ucrainei informaţii despre ţintele ruseşti pe care armata ucraineană reuşeşte astfel să le lovească, iar unele sisteme folosite de Ucraina în aceste atacuri, precum rachetele ATACMS, sunt programate şi dirijate spre ţintă de specialişti americani.


Fragmente dintr-o astfel de rachetă doborâtă de antiaeriana rusă au provocat duminică patru morţi, dintre care doi copii, şi peste 150 de răniţi pe o plajă din Sevastopol, în Crimeea ocupată.

În urma acuzaţiilor Moscovei de implicare directă în conflict prin asistarea Ucrainei cu informaţii şi dirijarea rachetelor, Pentagonul a răspuns luni că Ucraina „ia propriile decizii” asupra ţintelor pe care intenţionează să le lovească.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: