Pentru a afla care sunt cele mai valoroase companii BVB putem consulta instrumentele puse la dispoziție de Bursa de Valori București pe site-ul propriu.
Companiile cu cea mai mare capitalizare de piață din România
Astfel, companiile cu cea mai mare capitalizare pe piața financiară din România sunt Erste Group Bank AG, Hidroelectrica și OMV Petrom. Potrivit celor mai recente date disponibile, valabile pentru data de 11 octombrie 2024, doar 7 companii listate pe Piața Reglementată (Principală) de la BVB au o capitalizare de piață care depășește borna de 10 miliarde de lei (circa 2 miliarde de euro).
1. Erste Group Bank AG (simbol bursier EBS). Cu o capitalizare bursieră de aproape 103 miliarde de lei (circa 20,6 miliarde de euro), Erste Group Bank AG se află pe locul întâi în topul companiilor listate la BVB în ceea ce privește capitalizarea bursieră. Compania austriacă ce are sediul central în Viena, și care deține BCR (Banca Comercială Română), este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii financiare din Europa Centrală și de Est. În anul 2023, compania avea peste 16 milioane de clienți în 7 țări din Europa.
Cele mai valoroase companii BVB de pe Piața Reglementată – Erste Group Bank AG
Dincolo de faptul că este compania cu cea mai mare capitalizare de piață din România, Erste Group Bank AG este și compania cu cele mai scumpe acțiuni de pe Piața Reglementată de la BVB, conform informațiilor disponibile la jumătatea lunii octombrie 2024. Astfel, la acea dată, o acțiune EBS se tranzacționa cu circa 243 de lei.
În afară de București, compania este listată și pe bursele din Viena și Praga. Compania austriacă are un free-float de 74,44%, se arată pe site-ul oficial, iar unul dintre acționarii cu cele mai mari participații este ERSTE Foundation.
Cele mai valoroase companii BVB – Hidroelectrica
2. Hidroelectrica (simbol bursier H2O) se află pe locul 2 în acest clasament cu cele mai valoroase companii de la Bursa de Valori București. Compania care a împlinit în iulie 2024 un an de la listarea la BVB avea la data de 11 octombrie o capitalizare bursieră de peste 56,2 miliarde de lei (peste 11,3 miliarde de euro). Acțiunile emise de Hidroelectrica se numără printre cele mai scumpe de la BVB, acestea tranzacționându-se în ultimul an la prețuri cuprinse între 115,9 lei / acțiune (prețul minim) și 137,3 lei / acțiune (prețul maxim).
Statul român prin Ministerul Energiei deține 80% din Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica SA. Persoanele juridice dețin 16,2% din companie, iar cele fizice 3,7%.
Cele mai mari companii de la BVB – OMV Petrom
3. OMV Petrom SA (simbol bursier SNP) avea la data menționată o capitalizare bursieră de aproape 45,5 miliarde de lei (în jur de 9,1 miliarde de euro) la Bursa de Valori București, aflându-se așadar pe locul 3 în acest clasament cu cele mai valoroase companii BVB. Compania cu acționariat majoritar austriac este deținută în procent de 51,1% de OMV Aktiengesellschaft din Viena. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține și el o parte importantă din OMV Petrom (circa 20,7%). Restul este deținut de diverse persoane juridice (24,4%) și fizice (3,7%).
OMV Petrom este cel mai mare furnizor integrat de energie din Europa de Sud-Est, compania fiind implicată atât în explorarea și extracția de țiței și de gaze naturale (onshore și offshore, inclusiv în Marea Neagră), în rafinarea produselor petroliere, distribuția de carburanți (prin intermediul lanțurilor de benzinării OMV și Petrom), precum și în generarea de energie electrică (prin centrala electrică pe gaze naturale de la Brazi).
Cele mai valoroase companii BVB – Banca Transilvania
4. Banca Transilvania (simbol bursier TLV) avea la data de 11 octombrie o capitalizare bursieră de circa 25,6 miliarde de lei (5,1 miliarde de euro). În ceea ce privește prețul la care s-au tranzacționat acțiunile companiei, acesta a variat de-a lungul ultimului an între 29,7 lei / acțiune (prețul maxim) și 18,6 lei / acțiune (prețul minim). După cum se arată pe site-ul BVB, Banca Transilvania este cea mai mare bancă din sistemul bancar românesc în funcție de activele deținute.
Activitatea sa este organizată pe 3 linii principale de business: Corporate, IMM și Retail. De-a lungul timpului, Grupul Financiar Banca Transilvania a acordat o atenție sporită susținerii antreprenorilor români prin servicii integrate de banking, brokeraj, administrare de investiții leasing sau servicii de finanțare a consumatorilor.
Strutura acționariatului publicată pe site-ul BVB arată că Banca Transilvania este deținută în procent de 74,8% de persoane juridice, cele fizice având 25,1%.
Cele mai mari companii din România – Romgaz, BRD, Nuclearelectrica
5. Romgaz (simbol bursier SNG). Cel mai mare producător de gaze naturale din România se află pe locul 5 în clasamentul cu cele mai valoroase companii BVB. Compania cu acționariat majoritar de stat avea la data de 11 octombrie o capitalizare bursieră de circa 21,5 miliarde de lei (aproximativ 4,3 miliarde de lei). Compania este deținută în procent de 70% de statul român prin Ministerul Energiei, persoanele juridice dețin 24,8%, iar cele fizice 5,2%.
6. BRD – Groupe Société Générale SA (simbol bursier BRD) avea la data menționată o capitalizare bursieră de aproape 14,8 miliarde de lei pe Piața Reglementată de la BVB (aproape 3 miliarde de euro). Prețul maxim la care s-au tranzacționat acțiunile companiei în ultimele 52 de săptămâni a fost 22,8 lei / acțiune, iar cel minim de 15,4 lei / acțiune. Acționarul majoritar al companiei este banca franceză Société Générale, cu sediul central în Paris, iar restul este deținut de persoane juridice (34,7%) și fizice (5,1%).
7. Nuclearelectrica (simbol bursier SNN) încheie acest top cu cele mai valoroase companii BVB care au totodată o capitalizare bursieră de cel puțin 2 miliarde de euro. La data de 11 octombrie 2024, Societatea Națională Nuclearelectrica SA avea o capitalizare bursieră de aproape 13 miliarde de lei (adică 2,6 miliarde de lei). În ultimul an, acțiunile companiei ce operează reactoarele 1 și 2 de la Cernavodă s-au tranzacționat la un prețul maxim de 52,4 lei / acțiune și la un preț minim de 41 de lei / acțiune. Acționarul majoritar al Nuclearelectrica este statul român prin Ministerul Energiei (circa 82,5% din acțiuni). Persoanele juridice dețin 12,8%, iar persoanele fizice 4,6%.
Foto: flutie8211 / geralt (imagine generată cu AI) / pixabay.com
Dacă acest articol despre cele mai valoroase companii BVB vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Cele mai tranzacționate acțiuni Piața AeRO în ultima lună. TOP 6
Acțiuni Piața AeRO care au crescut în ultima lună. 4 companii
Acțiuni BVB care au crescut în ultima lună. 4 companii
Cele mai scumpe acțiuni BVB. 7 companii de pe Piața Principală
Acțiuni Premium BVB. Cele 30 de companii incluse în categorie
În ce să investești 1000 euro. Ghid pe înțeles cu exemple
Riscuri investiții în titluri de stat. La ce să fie atent un investitor
TOP 10 companii BVB în funcție de capitalizarea bursieră