Evenimentul

Summit UE – Declarația de la Sibiu

La finalul sesiunii plenare a Summit-ului UE a fost dată publicității Declarația de la Sibiu. Aceasta conține cele 10 angajamente despre care cursdeguvernare.ro a scris… Mai mult

09.05.2019

Evenimentul

A început summit-ul UE de la Sibiu – cele mai semnificative momente și declarații

La sediul Primăriei Sibiu a început reuniunea informală a liderilor UE la care se vor trasa liniile generale ale agendei europene pe următorii 5 ani.… Mai mult

09.05.2019

Evenimentul

Istorie pură pentru România: Pentru prima oară de la agatârși încoace, spațiul dintre Marea Neagră și Tisa devine buricul politic al Europei

Un moment istoric, la care România – cea istorică și cea reală deopotrivă – n-ar fi putut spera până acum 15 ani: apogeul unei lupte,… Mai mult

08.05.2019

La obiect

Sezonul dividendelor: Guvernul vrea să stoarcă şi în 2019 resursele de investiţii în scădere ale companiilor controlate. Cine rezistă la presiuni

Două companii strategice controlate de Guvern încă rezistă la presiunile acestuia de spoliere a resurselor de investiţii prin dividende cât mai mari. Adunările generale  ale… Mai mult

07.05.2019

Cronicile
Cronicile

Cele mai mari trei bănci din România au făcut un profit net de aproape 4 miliarde de lei, în 2018

de Adrian N Ionescu , 28.2.2019

Banca Transilvania, BCR şi BRD au obţinut un profit net de 3,967 miliarde de lei anul trecut din venituri operaţionale de 9,86 miliarde de lei, înregistrate inclusiv în urma creșterii dobânzilor, potrivit datelor financiare preliminare anunțate de cele trei bănci.

Cea mai mare creștere de profit net față de anul 2017 a înregistrat-o BCR (+80%, până la 1,202 mld. lei), iar cel mai mare profit este al BRD de 1,546 miliarde de lei (+12%).

Costurile absorbției Bancpost au redus creșterea profitului Băncii Transilvania (TLV, simbol bursier) până la 2,82%. Profitul net al băncii a fost de 1.219 miliarde de lei.

Activele totale ale celor trei bănci au depășit 200 de miliarde de lei și este foarte probabil ca Banca Transilvania să fi trecut pe primul loc în topul băncilor din România la acest capitol.

Banca Transilvania (BT) avea active de peste 74,1 miliarde de lei la 31 decembrie 2018, iar BCR de peste 72,2 de miliarde de le la 30 septembrie, după ce reușise o creștere de 1,28 miliarde de lei în 9 luni, greu de depăşit în ultimul trimestru al anului.

Toate cele trei bănci acuză efectele „ordonanței lăcomiei” (114/2018) care impune o taxă pe activele bancare legată de media dobânzilor de piață, dar care, însă, este în curs de modificare.

BT

Pentru Banca Transilvania (BT), „2018 a însemnat continuarea creşterii organice responsabile, investiţii masive în experienţa digitală a clienţilor, integrarea Bancpost şi începerea implementării modelului său de business la Victoriabank, în Republica Moldova”, spune comunicatul băncii trimis la Bursă.

„Banca Transilvania a continuat să fie cel mai activ jucător din sectorul bancar (…) Am crescut baza de capital a băncii capitalizând profitul anual, venind cu majorări de capital cu bani de la acţionari, luând împrumuturi subordonate aşa încât să ţinem mereu un ritm alert al creditării tuturor categoriilor de clienţi – de la IMM-uri, start-up-uri, la populaţie”, a declarat Horia Ciorcilă (foto), preşedintele Consiliului de Administraţie BT.

Rezultatele:

 • Profitul operaţional al băncii a crescut la 1,80 miliarde de lei.
 • 196.000 de împrumuturi pentru companii şi persoane fizice, iar creditele pentru companiile din România au depăşit 9 miliarde lei.
 • Depozitele clienţilor au ajuns la 65,16 miliarde de lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clienţilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.
 • Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns, la finele anului trecut, la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut până la 38,02 miliarde lei.
 • BT spune că este cel mai mare grup financiar din România, cu peste 3 milioane de clienţi, dintre care 700.000 sunt clienţi creditaţi, faţă de cei peste 31.000 de acţionari români persoane fizice, investitori pe BVB, precum şi faţă de cei peste 7 milioane de acţionari indirecţi prin Pilonul II de pensii”,
 • Propunerea de dividende brute pentru acționarii TLV se ridică 818,121 milioane de lei (0,17 lei/acţiune), restul profitului urmând să se adauge la capitalul băncii
 • Banca a acordat, în 2018, 65.000 de credite cu dobândă fixă persoanelor fizice.
 • Are în portofoliu 3,7 milioane de carduri, ceea ce înseamnă 21% cota de piaţă privind cardurile emise în România.
 • Soldul creditelor ipotecare/imobiliare este de 11 miliarde de lei iar portofoliul creditelor pentru IMM este de 15,5 miliarde de lei.
 • Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018 iar gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante este de 94%. În cazul în care sunt considerate şi garanţiile, rata de acoperire este de 133%, precizează banca.
 • Solvabilitatea băncii fără profitul anului 2018 este de 18,59%, iar dacă este inclus şi profitul, aceasta este de 21,53%.

BCR

„2018 a fost un an de consolidare a parteneriatelor strategice dezvoltate cu clienţii noştri, în care am continuat să sprijinim companiile româneşti şi multinaţionale, care au creat valoare adăugată în economie. Am fost mai flexibili şi am eficientizat procesele, urmând să continuăm aceeaşi direcţie şi anul acesta “, a declarat Sergiu Manea (foto), CEO Banca Comercială Română.

Rezultatele:

 • Rezultatul operaţional al BCR a fost de la 1,635 miliarde de lei (351,4 mil. euro), mai mare cu 21,7% decât rezultatul din anul precedent, „ca urmare a îmbunătăţirii venitului operaţional”, cu 13,8%, până la 3,285 miliarde de lei (706 mil. euro).
 • Sporul venitului operaţional al BCR s-a datorat creşterii veniturilor nete din dobânzi (+16%), a veniturilor din comisioane (+0,9%) şi a rezultatului net din tranzacţionare (+26%, dar numai până la 446,8 mil. lei ), potrivit unui comunicat emis joi de bancă.
 • Veniturile nete din dobânzi au crescut până la 2,047 miliarde de lei (439,9 milioane de euro), „ca urmare a creşterii nivelului dobânzilor în piaţă, precum şi a volumelor mai mari de credite şi conturi curente”.
 • Costurile de risc au fost mai mari în anul 2018 comparativ cu anul precedent (121,2 milioane de lei versus 32,4 milioane de lei), datorită constituirilor de provizioane mai mari înregistrate în 2018.
 • Rata creditelor neperformante (NPL) a scăzut la 5,8%.Gradul de acoperire cu provizioane a fost de 100,3% la finalul anului 2018.
 • Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 8,7% până la 36,400 miliarde de lei (7,805 mld. euro), „în principal datorită creşterii susţinute a creditelor retail, în timp ce stocul de credite corporate a crescut marginal”.
 • Depozitele de la clienţi au crescut cu 5% până la 55,099 miliarde de lei (11,814 mld. euro), „motorul de creştere fiind depozitele retail”.
 • Credite noi pentru companii (facilităţi de credit, scrisori de garanţie/ acreditive, facilităţi de finanţare a comerţului) în valoare de 7,1 miliarde de lei (1,5 mld. euro), pentru industria prelucrătoare (în principal auto), agricultură, servicii medicale şi IT.
 • Stocul total al finanţărilor pentru IMM – uri (inclusivactivitatea de leasing), a crescut cu 15% până la 5,4 miliarde de lei (1,2 mld. euro)”, se arată în comunicat.
 • Creditele noi în lei pentru persoane fizice şi microîntreprinderi au fost de peste 8 miliarde de lei (1,7 mld. euro) în 2018, pe baza creşterii, faţă de 2017, cu 50% a vânzărilor de credite de nevoi personale ‘Divers’ şi o creştere de trei ori a vânzărilor pentru creditul standard imobiliar ‘Casa Mea’.
 • Portofoliul total de co-finanţări ale proiectelor dezvoltate cu fonduri europene este de 1,84 miliarde de euro. Cea mai mare pondere a finanţărilor a mers către proiecte de infrastructură, dezvoltare rurală şi regională.

BRD

„În 2018, Grupul BRD a obţinut rezultate financiare solide, care reflectă dinamica robustă pe plan comercial şi performanţa operaţionala foarte puternică. Creşterea a fost impulsionată de avansul creditelor şi depozitelor pe segmentul retail, finanţări în creştere pe segmentul companiilor şi număr mai mare de tranzacţii”, a declarat Francois Bloch (foto), directorul general al BRD Groupe Societe Generale, potrivit comunicatului trims la Bursă.

Rezultatele:

 • Venitul net bancar la nivelul Grupului BRD a atins 3.117 milioane lei, îin crestere cu 11,9%.
 • Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15,7% față de anul precedent, „reflectând creșterea volumelor, atât ale creditelor cât și ale depozitelor clienților și mediul favorabil al ratelor de dobandă”.
 • Veniturile nete din comisioane au crescut cu 4,5% , „datorită evoluției dinamice a activității pe segmentul cardurilor și a serviciilor de depozitare și custodie, precum și creșterii volumelor de tranzacții.
 • Creditele nete, inclusiv creantele din leasing, au crescut cu 4,0% (*, la curs valutar constant).
 • Creditele retail au fost mai mari cu 3,7%*, „grație cererii susținute de credite pentru locuințe (+4,6%*) și de consum negarantate (+7,0%*).

Finantarea corporate, inclusiv leasing, a crescut cu 4,6%*.

Depozitele clienților au crescut cu 2,2%*, datorită segmentului retail (+7,1%*), în principal datorită creșterii conturilor curente (+21%*), în contextul salariilor în creștere.

Rata creditelor neperformante este de 4,6% faţă de 6,8% pe 2017, „reflectând operaţiunile de write-off si vanzarile de credite neperformante, precum si controlul bun al riscului in procesul de acordare de noi credite.

Rata de acoperire a creditelor neperformante a ramas la un nivel adecvat, la 74,2% la finalul lunii decembrie 2018, neschimbata in comparatie cu sfarsitul anului 2017

Costul riscului a inregistrat reluari nete de 230 milioane RON fata de 360 milioane RON in 2017, cu o contributie a elementelor nerecurente in scadere de la 272 milioane RON in 2017 (despagubiri din asigurari si vanzari de credite neperformante) la 95 milioane RON in 2018.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 28.2.2019

Lăsați un comentariu


Stiri

Consiliul Concurenței: Sumele cheltuite cu iluminatul festiv depășesc și 50% din valoarea contractelor pentru serviciile de iluminat public

Vladimir Ionescu

Costurile iluminatului festiv depășesc, în cazul unor primării, chiar și 50% din suma totală alocată pentru iluminatul public, reiese dintr-o analiză realizată de Consiliul Concurenței.… Mai mult

Stiri

Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni recomandă desființarea Secției speciale: Risc de presiune foarte mare, ce poate submina independența procurorilor

Vladimir Ionescu

Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni recomandă desființarea Secției speciale de anchetarea magistraților, întrucât există un risc de presiune foarte ridicat asupra procurorilor, de natură să… Mai mult

Stiri

Noua definiție mondială a kilogramului a intrat în vigoare

Vladimir Ionescu

Noua definiţie mondială a kilogramului, independentă de orice obiect fizic, a intrat în vigoare luni, potrivit Agerpres. Noul sistem internaţional de măsurare, ce vizează şi… Mai mult

Stiri

CCR amână a treia oară decizia privind completurile de 3 judecători. Mizele

Vladimir Ionescu

CCR a amânat luni decizia referitoare la lipsa completurilor specializate de la Înalta Curet de Casație și Justiție. Este a treia amânare a soluționării acestei… Mai mult

Stiri

Video de colecție / Poliția rutieră a cerut, la propriu, ”parola”, șoferilor care au vrut să intre în Târgoviște în timpul mitingului PSD

Razvan Diaconu

Un bărbat care voia să intre în Târgoviște duminică, să vadă meciul celor de la Chindia – Metaloglobus București, a fost oprit de polițiști la… Mai mult

Stiri

Procurorii militari s-au autosesizat după acțiunea jandarmilor de la Topoloveni. Acuzațiile – abuz în serviciu și lipsire de libertate

Vladimir Ionescu

Parchetul militar s-a autosesizat după reținerea de către jandarmi a protestatarilor de la Topoloveni și a deschis un dosar in rem (pe fapte, suspecții urmează… Mai mult

Stiri

Petrolul se scumpeşte în aşteptarea reducerii producţiei de către exportatori

Adrian N Ionescu

Preţul ţiţeiului a atins maximele ultimelor patru săptămâni, după ce ministrul saudit al Energiei a invocat, duminică, un consens în Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol… Mai mult