4 aprilie, 2014

Steven van Gorningen, CEO al Raiffeisen Bank România

Conducătorii executivi ai Băncii Comerciale Române, BRD – Groupe Societe Generale, Raiffeisen Bank și UniCredit Țiriac Bank au depus actele constitutive pentru înființarea primei organizații patronale din sectorul bancar românesc, cu intenția de a invita cât mai multe instituții de credit să se alăture acesteia.

Cele patru bănci, ale căror active însumează peste 45% din totalul activelor din sectorul bancar și peste o treime din totalul salariaților, au depus cererea de înființare și actele constitutive la Tribunalul București pentru înființarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Se estimează că procesul de înregistrare al organizației patronale ar putea să se încheie până la sfârșitul primului semestru al acestui an.


“Demersul nostru are în vedere întrunirea atributelor formale ale unei organizații profesionale ce poate reprezenta interesele sectorului bancar la toate nivelurile, anume social, instituțional și ca angajatori,” a menționat Steven van Groningen, CEO Raiffeisen Bank, care a fost desemnat Preƕedinte al Consiliului Director al CPBR.

“Invităm toate băncile care au operațiuni în România să se alăture inițiativei noastre”, a adăugat Steven van Groningen.

Poziționarea față de ARB

Explicația pentru care reprezentanții celor patru bănci au optat să înființeze un patronat al băncilor deși în România funcționează încă din 1991 Asociația Română a Băncilor (ARB) este următoarea: România este una dintre puținele țări din Uniunea Europeană ce nu are o instituție care să întrunească toate atributele specifice unei organizații patronale a sectorului bancar, printre altele de exemplu dreptul de a negocia și încheia contracte colective, dincolo de rolul de reprezentare al ARB, care există doar la nivel consultativ.

România, ca de altfel majoritatea țărilor europene, este o economie de piață de tip social. În astfel de sisteme de economie de piață socială, dupa cum este cunoscut deja, organizațiile patronale sunt parte a unui sistem de deliberare instituționalizată, împreună cu guvernul, sindicatele și autoritațile de reglementare. În cadrul negocierilor tripartite, așa-numiții “parteneri sociali” decid în privința problemelor specifice sectoriale (de exemplu: niveluri de preț, politici salariale, inițiative legislative, politici fiscale, politici privind pensiile etc.).


CPBR își propune să promoveze interesele membrilor săi în relațiile cu autoritățile, sindicatele și alte instituții într-o manieră cât mai eficientă. Membrii fondatori ai CPBR subliniază faptul că înființarea organizației patronale nu este o alternativă la Asociația Română a Băncilor (ARB), ci este o organizație complementară acesteia, cu atât mai mult cu cât membrii fondatori ai CPBR sunt și membri ai ARB.

Cu toate acestea în comunicatul transmis presei se lasă deschisă și opțiunea ca CPRB să fuzioneze, în timp cu ARB: ”În mod logic, e clar faptul că dacă toți sau marea majoritate a membrilor ARB vor opta să devină și membri ai CPBR, unificarea celor două organisme ar putea să reprezinte o alegere naturală, așa cum s-a mai întamplat și în alte sectoare ale economiei românești.

Conducerea

Componența inițială a Consiliului Director al CPBR este următoarea: Steven van Groningen (Raiffeisen Bank) – Președinte, Rasvan Radu (UniCredit Tiriac Bank) – Vicepreședinte, Philippe Lhotte (BRD- Groupe Societe Generale) – Director și Tomas Spurny (Banca Comercială Română) – Trezorier.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: