vineri

19 aprilie, 2024

9 martie, 2020

Cele mai mari creşteri de profit dintre companiile listate la bursă le-au avut, anul trecut, cele cu mare expunere expunere pe sectorul de retail: Digi Communications (DIGI), Sphera Franchise Group (SFG, deţinătoarea francizelor KFC şi Pizza Hut în România), Medlife (M), Purcari Wineries (Wine) şi cele două bănci românești cotate (BRD şi Banca Transilvania – TLV), potrivit analizelor casei de brokeraj Prime Transaction.

Aceste companii fac parte din portofoliile celor mai importanți indici ai Bursei de Valori București (BVB):

  • indicele de primă referință BET, care face media ponderată a variațiilor celor mai importante 16 companii listate, respectiv
  • indicele de tip benchmark BET – BK, al celor mai importante 25 de companii listate, române și străine, inclusiv societățile de investiții financiare (SIF) și Fondul Proprietatea (FP).

Companiile din indicele BET au încheiat anul 2019 cu un profit total mai mare cu peste 19,2% față de 2018, până la aproape 13 miliarde de lei și cu venituri totale în creștere cu 13,3% față de 2019, până la de 66,2 miliarde de lei, potrivit calculelor Prime Transaction.


Performanța cumulată a companiilor din BET ar fi mai redusă fără creșterea de profit excepțională a Fondului Proprietatea (FP, un fond de investiții a cărui strategie este vânzarea în profit a participațiilor deținute, care i-a adus o creștere de profit mai mult decât triplă).

Companiile din indicele BET-BK (plus dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP), care va inlocui societatea Electromagnetica (ELMA) în indice din 23 martie) au incheiat anul 2019 cu o creștere de profit de 6,64% față de 2018, până la 20,9 miliarde de lei.

Veniturile totale ale celor 26 de companii analizate au crescut cu peste 11,3%, până la 103,6 miliarde lei.


Trebuie spus că avansul profitului cumulat al companilor BET – BK ar fi fost de aproape 4 ori mai mare dacă ar fi fost exclusă Erste Group Bank (EBS), care a înregistrat un profit cu 16% mai mic decat cel din anul anterior.

Rata cumulativă a profitabilității este ridicată, de 17,1% în cazul companiilor din BET și respectiv de 18,7% în cazul BET – BK, chiar și după ce au fost excluse din calcul societățile de investiții, care au prin definiție marje mari, pentru că profitul lor rezultă din vânzarea de pachete mai mari sau mai mici de acțiuni ale companiilor din propriile portofolii.

În cazul DIGI și EBS rezultatele au fost calculate folosind un curs euro/ron mediu 4,77 pentru 2019 și de 4,66 pentru 2018.

Cei peste 1,89 milioane de abonați din Spania la serviciile de telefonie mobilă ale Digi Communications N.V. (DIGI) au adus mai mulți bani decât cei 3,44 milioane din România: 17,61 de milioane de euro față de 16,52 milioane euro, chiar dacă abonații din România sunt cu 55% mai mulți.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: