Topul cu cele mai bogate țări din Europa variază de la an la an, precum și în funcție de instituția care realizează clasamentul.
Totuși, în ciuda unor variații inerente analizelor de acest fel, cele mai bogate țări din Europa sunt cam aceleași în fiecare an, chiar dacă pot urca sau pierde câteva locuri în clasament.
Ce este produsul intern brut nominal
În fiecare an, instituții financiare precum Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială sau organizații precum ONU realizează clasamente cu cele mai bogate țări din lume.
Există 2 indicatori care se folosesc în mod special pentru a stabili care sunt cele mai bogate țări din Europa și din lume. Este vorba despre produsul intern brut nominal și produsul intern brut pe cap de locuitor.
Produsul intern brut nominal reprezintă valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor dintr-un stat într-un an.
Clasamentul de mai jos reprezintă un top cu cele mai bogate țări din Europa în funcție de PIB-ul nominal. A fost realizat de Fondul Monetar Internațional în funcție de estimările pentru anul 2022. În fiecare an, FMI publică datele definitive pentru anul anterior și estimările pentru anul în curs de două ori, în aprilie și în octombrie.
TOP 10 cele mai bogate țări din Europa în funcție de PIB-ul nominal
1. Germania, 4 trilioane de dolari. Germania are cea mai dezvoltată economie din Europa și a patra din lume în funcție de PIB-ul nominal, după SUA, China și Japonia. Țara este unul dintre cei mai mari exportatori din lume. În anul 2019, Germania a exportat bunuri și servicii în valoare totală de 1,8 trilioane de dolari. Germania exportă în special vehicule, produse chimice, produse electronice, echipamente electrice, produse farmaceutice, echipamente de transport, metale, produse alimentare, cauciuc și plastic. Sectorul serviciilor contribuie cu aproximativ 70% la PIB-ul țării, industria cu 29,1%, iar agricultura cu 0,9%.
2. Marea Britanie, 3,1 trilioane de dolari. În anul 2020, Marea Britanie a fost al cincilea cel mai mare exportator din lume. Sectorul serviciilor domină economia Regatului Unit, acesta contribuind cu 81% la produsul intern brut. Industria serviciilor financiare este extrem de importantă, Londra fiind al doilea centru financiar al lumii, după New York. Sectorul tehnologiilor din această țară este evaluat la 1 trilion de dolari, al treilea din lume după SUA și China. De asemenea, industria aerospațială din Regatul Unit este a doua din lume, după SUA.
3. Franța, 2,7 trilioane de dolari. Franța, una dintre cele mai bogate țări din Europa, are o economie diversificată ce este dominată tot de sectorul serviciilor. Acestea reprezintă 78,8% din produsul intern brut. Industria reprezintă 19,5%. În 2020, Franța a fost desemnată de „Bloomberg Innovation Index” drept una dintre cele mai inovatoare 10 țări din lume. Are cea mai dezvoltată agricultură din Uniunea Europeană și este cea mai vizitată destinație din lume.
4. Rusia, 2,1 trilioane de dolari. Economia Rusiei este strâns legată de resursele naturale deținute de această țară cu o suprafață uriașă, ce se întinde pe două continente. Rusia are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume, fiind totodată cel mai mare exportator de gaze. În ceea ce privește rezervele de petrol, în 2019 statul se afla pe locul al șaptelea. De asemenea, Rusia are resurse foarte mari de cărbune și de gaze de șist.
5. Italia, 1,99 trilioane de dolari. Italia este unul dintre cei mai mari exportatori din lume, în 2021 exportând bunuri și servicii în valoare totală de 611 miliarde de dolari. Țara are a treia cea mai mare rezervă de aur din lume, după SUA și Germania. Italia este cunoscută și drept cel mai mare hub pentru produse de lux din Europa (mașini, bărci, haine, pantofi).
Cele mai bogate țări din Europa și economiile lor
6. Spania, 1,38 trilioane de dolari. Spania se află pe locul 6 în acest top cu cele mai bogate țări din Europa. Cele mai puternice sectoare economice din această țară sunt industria auto, industria de tehnologii medicale, industria chimică, industria constructoare de bărci și nave, turismul și industria textilă.
7. Olanda, 990 de miliarde de dolari. Olanda este una dintre cele mai bogate țari în gaze naturale din Uniunea Europeană. Ea deține peste 25% din rezervele totale de gaze naturale din UE. Rotterdam este cel mai mare port din Europa, iar în Amsterdam se află unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume. Principalele ramuri ale economiei sunt: procesarea alimentelor, industria chimică, rafinarea petrolului, serviciile financiare și high-tech, producerea echipamentelor electrice. Olanda mai este cunoscută pentru agricultura sa puternic mecanizată. Deși în agricultură lucrează doar 2% din forța de muncă din această țară, produsele agro-alimentare din această țară ajung atât pe piața internă, cât și la export.
8. Turcia, 853 de miliarde de dolari. Cu o populație de 85 de milioane de locuitori, Turcia este unul dintre cei mai mari producători de haine, alimente, echipamente de transport, vehicule, materiale de construcții și produse electronice din lume.
9. Elveția, 807 miliarde de dolari. Economia Elveției se bazează în special pe sectorul serviciilor (mai ales cele financiare) și pe turism. De asemenea, țara este celebră pentru producția de ceasuri (companiile elvețiene produc cele mai multe ceasuri de lux vândute în lume) și pentru producția de medicamente. În ceea ce privește produsele alimentare, sunt celebre ciocolata și brânza.
10. Polonia, 716 miliarde de dolari. Încheiem acest top cu cele mai bogate țări din Europa cu Polonia, unde cel mai important sector este cel al serviciilor (62,3%), urmat de industrie (34,2%) și de agricultură (3,5%). În 2017, Polonia a exportat bunuri și servicii în valoare de 221 de miliarde de dolari. Țara exportă în special echipamente electronice, vehicule, mobilă și plastic.
Ce este PIB-ul pe cap de locuitor
Clasamentul de mai jos este realizat de Banca Mondială și folosește cele mai recente estimări (anii 2019-2021). Produsul intern brut pe cap de locuitor se folosește pentru a evalua nivelul de trai din diferite state.
Potrivit definiției Băncii Mondiale, produsul intern brut pe cap de locuitori reprezintă valoarea de piață a tuturor bunurilor și serviciilor dintr-un stat într-un an, împărțită la populația care trăiește în acel stat (se ia în calcul populația existentă la mijlocul anului).
TOP 10 cele mai bogate țări din Europa în funcție de PIB-ul pe cap de locuitor
1. Monaco, 173.000 de dolari
2. Liechtenstein, 169.000 de dolari
3. Luxemburg, 135.000 de dolari
4. Irlanda, 99.000 de dolari
5. Elveția, 93.000 de dolari
6. Norvegia, 89.000 de dolari
7. Islanda, 68.000 de dolari
8. Danemarca, 67.000 de dolari
9. Insulele Feroe, 66.000 de dolari
10. Suedia, 60.000 de dolari
Foto: Nikasucha / sikiuandrade / pixabay.com
Vă recomandăm și:
Cele mai bogate țări din lume. TOP 30 în funcție de produsul intern brut
Ce țări din Europa sunt monarhii. Lista completă a celor 12 state
Ce țări din Europa nu sunt în UE. Lista completă a celor 24 de state
Ce țări din Europa au bombe nucleare. 2 țări au arme proprii, 5 găzduiesc armele SUA
Ce țări europene nu sunt în NATO. Lista completă a celor 23 de state