vineri

19 aprilie, 2024

29 august, 2018

Profitul net al sistemului bancar local, cumulat şi fără a fi compensat cu pierderile, a crescut cu 33%, la 3,6 miliarde lei, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai profitabil semestru istoric, reiese din datele afişate de Banca Naţională a României.

Rezultatul s-a datorat creşterii creditării şi curăţării portofoliului. Valorea activelor s-a majorat cu 9%, la finele lunii iunie faţă de aceeaşi dată a anului trecut, cu 0,66% faţă de finele primului trimestru şi cu 1,6% faţă de finele anului trecut, la aproape 434,6 miliarde de lei. La 30 iunie 2018, faţă de 30 iunie 2017, rentabilitatea activelor (indicatorul ROA) a crescut cu 22%, sau cu 30 de puncte procentuale de bază, până la 1,66%, iar rentabilitatea capitalurilor propria (indicatorul ROE) era la 15,71%, o creştere de 21,6% sau de 2,8 puncte procentuale.

Din datele Băncii Centrale reiese că băncile au obţinut un profit net cumulat aferent trimestrului al doilea al acestui an de 1,83 miliarde de lei, cel mai profitabil trimestru, în condiţiile în care pentru primul trimestru datele BNR indică un profit net de 1,77 miliarde de lei. La finele primul trimestru, ROA era la 1,64%, iar ROE la 15,40%.


De asemenea, indicatorul de solvabilitate a depăşit 20%, la finele primului trimestru al acestui an, ajungând la 20,07%, nivel mult peste cel impus de normele europene, care este de 8%, ceea ce arată că băncile din ţara noastră mai au mult spaţiu pentru a creşte creditarea.

În schimb, rata rentabilităţii activităţii de bază a scăzut, de la an la an, cu 0,56% sau 1,02 puncte procentuale, la 178,77%, dar a rămas aproape de nivelul de la finele primului trimestru al acestui an, de 178,83%.

Numărul de bănci s-a redus, de la 36, la 30 iunie 2017, la 35, la 30 iunie 2018, ca urmare a finalizării fuziunii dintre Banca Transilvania şi Bancpost. Această tranzacţie se vede şi în valoarea activelor instituţiilor cu capital străin, care a scăzut la 74,5%, la finele lunii iunie, comparativ cu 91%, la aceeaşi dată a anului trecut. De asemenea, ca urmare a acestei tranzacţii, BT a depăşit BCR în topul băncilor din România, în funcţie de active, la finele primului semestru al acestui an.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: