vineri

20 mai, 2022

Cea mai mare economie a Europei s-a contractat în ultimul trimestru al anului trecut

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 ianuarie, 2022

Economia Germaniei s-a contractat cel mai probabil în ultimul trimestru al anului trecut, industria prelucrătoare fiind afectată de blocajele de pe lanţurile de aprovizionare, iar consumul privat înregistrând o scădere ca urmare a temerilor legate de evoluţia pandemiei, potrivit unui raport al Bundesbank, citat de Reuters.

Creşterea a încetinit în cea mai mare economie a Europei încă din toamnă, când problemele logistice au început să-şi pună amprenta asupra industriei, însă consumul s-a ţinut tare. Cel din urmă a început însă să fie afectat în ultimele luni ale anului, odată cu apariţia variantei Omicron, care a dus la impunerea de noi restricţii.

„Ajustarea comportamentului şi restricţiile care au intrat automat în vigoare în anumite cazuri au avut un impact semnificativ asupra activităţii economice din sectorul serviciilor, în special în decembrie”, se arată în raportul băncii centrale a Germaniei.


„PIB-ul real a scăzut cel mai probabil în ultimul trimestru al anului”, mai precizează sursa citată.

Perspectivele pentru noul an sunt ceva mai optimiste. Creşterea puternică a producţiei industriale a ajutat la deblocarea situaţiei, activitatea manufacturieră atingând în ianuarie cel mai ridicat nivel al ultimelor cinci luni.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Perspectivele privind inflaţia sugerează că o îmbunătăţire se va produce într-un interval ceva mai lung de timp. Bundesbank avertizează că avansul preţurilor se va menţine „extrem de ridicat” la începutul anului, din cauza preţurilor la energie şi a blocajelor care încă persistă la nivel internaţional.

Inflaţia din Germania a atins nivelul de 5,7% în decembrie, un record al ultimelor decenii.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: