miercuri

24 aprilie, 2024

17 ianuarie, 2022

Cea mai mare companie de pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), Chimcomplex Borzești, s-a mutat pe piața principală a Bursei pentru a atrage investitorii mari. Compania a preluat activele viabile ale Oltchim Rm. Vâlcea și își propune să cumpere Grupul Rompetrol.

Chimcomplex era cea mai mare de pe piața AeRO a Bursei, de unde a plecat cu o valoare de piață de aproape 8 miliarde de lei. Aceasta este, mai exact, capitalizarea bursieră calculată cu  prețul acțiunilor sale, care au acum un nou simbol buirsier, CRC. Este abrevierea Companiei Române de Chimie, care este parte a holdingului controlat de omul de afaceri Ștefan Vuza și din care face parte Chimcompex.

Compania s-a mutat pe piața principală pentru a fi mai vizibilă pentru marii investitori, mai ales instituționali. BVB a obținut acum doi ani, de la FTSE Russell, statutul de piață emergentă, care atrage astfel de investitori.


Piața AeRO a  Bursei este succesoarea fostei burse RASDAQ și este dedicată listării în condiții speciale a companiilor mici cu mari promisiuni de creștere.  Piața principală a BVB este guvernată de reguli mai stricte, inclusiv de transparență, motiv pentru care și este numită oficial „Piața reglementată”.

Marile fonduri de investiții intră pe piața principală, iar pe piața AeRO intră doar fondurile de capital de risc.

CRC este a doua companie care trece de pe piaţa AeRO pe Piaţa Reglementată, categoria Standard, după Bittnet Systems (BNET) în iunie 2020. BNET a fost una dintre primele companii mici listate pe AeRO.

O supraviețuitoare a degringoladei industriei chimice românești

După 1990, Chimcomplex a fost luată de valul degringoladei industriei chimice românești, care a culminat cu falimentul marelui producător Oltchim Rm. Vâlcea.


Apoi ascensiunea Chimcomplex a culminat cu preluare activelor viabile ale Oltchim, la sfârșitul anului 2018. Este acum principalul producător și furnizor de substanțe chimice din regiune.

CRC administrează în cel mai mare combinat de produse chimice din România, prin cele două platforme industriale la Onești (unde a fost înființată compania în 1954) și la Râmnicu Vâlcea.

Pentru activele viabile ale combinatului Oltchim Rm Vâlcea, Chimcomplex a oferit 127 milioane de euro, plus obligații de mediu.

Tranzacția a fost finanțată de credit Suisse dar mai ales de banca VTB Europe. Banca VTB este controlată de statul rus și sancționată de SUA și UE pentru implicarea în anexarea Crimeei, în 2014, potrivit Economica.

Chimcomplex a avut capacitatea de a integra cu succes activele Oltchim și să revină pe profit în numai doi ani de la preluare.

Bursa: O emisiune de acțiuni ar propulsa Chimcomplex în indicii FTSE Russell

Oficialii Bursei se bucură că transferul Chimcomplex (CRC) pe piața principală ar însemna mai multe șanse pentru BVB să își conolideze statutul de piață emergentă… dacă, însă, compania ar mai emite acțiuni noi, pentru  ca proporția titlurilor aflate în circulație liberă să crească.

„Creșterea free-float-ului poate determina un interes mai ridicat al investitorilor locali și internaționali și, totodată, poate permite includerea acțiunilor Chimcomplex în indicii FTSE Russell, ceea ce va duce la consolidarea statutului de piață emergentă al Bursei”, a declarat Adrian Tănase, directorul general al Bursei, cu ocazia primei zile de tranzacționare la cota pieței principale.

Deocamdată, Chimcomplex are doar 5,7% din acțiuni în circulație liberă. Peste 85,3% din acțiuni aparțin CRC Alchemy Holding, o companie controlată de Ștefan Vuza, înregistrată în Olanda, iar aproape 9% de stat, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.  

 „Chimcomplex face acum un upgrade firesc promovând pe piața principală (…) și va fi atât pe radarul investitorilor de calibru, cât și al celor de retail și sperăm că rezultatele vor fi de natură să confirme încrederea oferită, aducând un plus de valoare stakeholderilor”, a declarat Lucian Isac, directorul general al casei de brokeraj Estinvest, care a intermediat transferul de la AeRO.

Compania a livrat „produse esențiale pentru 54 țări de pe 5 continente, pentru aproximativ 600 de clienți. Investițiile de peste 245 milioane de euro derulate de Chimcomplex în ultimii ani au creat premisele unei dezvoltări eficiente și sustenabile”, a spus Victor Avram directorul general (CEO) al Chimcomplex (CRC).

Proiecte de investiții de peste 55 milioane de euro sunt în faza de execuție finală și sunt în pregătire și start execuție proiecte de peste 125 milioane de euro, a adăugat oficialul CRC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: