luni

25 martie, 2024

13 iulie, 2022

Ungaria negociază cu România o rută pentru importul de combustibil nuclear rus necesar centralei de la Paks. România vrea susținere pentru intrarea sa în spațiul Schengen și ca înființarea Camerei de Comerț bilaterale să nu dureze prea mult, potrivit informațiilor apărute în urma întâlnirilor de marți, în București, ale ministrului Afacerilor Externe şi Comerţului din Ungaria, Péter Szijjártó, cu oficialii români.

Noua rută de aprovizionare cu combustibil nuclear (rus) ar urma să trecă prin Bulgaria și România, căci nu mai este posibilă cea veche prin Ucraina. Ungaria speră că se va ajunge rapid la un acord, potrivit lui Péter Szijjártó, citat de MTI și G4Media.

Și România vrea „materializarea, în cel mai scurt timp posibil, a Camerei de Comerț bilaterale, un instrument esențial pentru a stimula investițiile reciproce, dar și pentru intensificare comerțului bilateral, în condiții de balanță comercială echilibrată”,  a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, în comunicatul ministerului.


Un alt interes al Ungariei deja apărut pe surse străine este dezvoltarea interconectorului de gaze bilateral pe sensul dinspre România, în perspectiva fluxurilor suplimentare prin România, ca urmare a accesului la livrările din Azerbaidjan. Ungaria a redevenit interesată de creșterea capacității de transfer de gaze din România. Miniștrii de externe ai celor două țări au discutat marți despre creșterea capacității interconectorului de gaze transfrontalier, până la mai mult de 3 miliarde de metri cubi anual, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto

(Citiți și:Ungaria redevine interesată de creșterea capacității de transfer de gaze din România”)

România cere Ungariei susținerea candidaturii sale la OCDE și Spațiul Schengen

În încheierea întâlnirii Szijjártó – Cadariu, „punctând importanța aderării României la OCDE, precum și la Spațiul Schengen, demnitarul român a solicitat sprijinul Ungariei în susținerea demersurilor părții române, subliniind totodată impactul pozitiv al concretizării acestor deziderate, inclusiv asupra parteneriatului economic româno-ungar”.

La rândul său, Péter Szijjártó a afirmat că „este în interesul nostru ca în România să existe stabilitate politică (…), iar în ultima perioadă, cooperarea interguvernamentală a atins un nou nivel”.

Oficialul maghiar a amintit că în acest an vor fi deschise două noi puncte de trecere a frontierei, la Dombegyháza-Variaşu Mic şi Elek-Grăniceri.


Totodată, atât Budapesta cât şi Bucureştiul sprijină procesul de integrare europeană atât a Republicii Moldova, cât şi a Balcanilor de Vest și că, pentru a preveni o criză alimentară mondială, sunt angajate  să asigure o rută de transport pentru cerealele din Ucraina.

Ungaria în topul schimburilor comerciale ale României: evident, România e importator net

În anul 2021, comerțul bilateral a totalizat 11 miliarde euro, valoare record care plasează Ungaria în topul partenerilor comerciali ai României, respectiv locul 4 la export și locul 3 la import, potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

Evoluția ascendentă s-a menținut și în primul trimestru al anului curent, valoarea totală a schimburilor comerciale fiind de 3,4 miliarde euro (în creștere cu 34,3% față de perioada similară a anului precedent), din care 1,3 miliarde euro export (+36,5%) și 2,1 miliarde euro (+33%) import.

(Citește și:Crește competiția est-europenă pentru gazele din Azerbaidjan. Intră și Serbia în joc”)

În România sunt înregistrate peste 14.500 companii cu participare maghiară la capitalul social, având un total de 1,9 miliarde euro capital social subscris și reprezentând 3,2% din totalul capitalului social străin investit în România.

Ungaria ocupă locul 11 în clasamentul investitorilor străini din țara noastră, din punctul de vedere al capitalului investit.

În Ungaria activează cca. 7.700 companii cu capital românesc, cu investiții de aproximativ 280 milioane de euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: