vineri

7 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 iulie, 2022

Comisia Europeană a acordat Ungariei o lună pentru a răspunde preocupărilor cu privire la statul de drept, înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Budapesta ar fi urmat să le primească în cadrul exerciţiului bugetar 2021-2027, transmite Euractiv.

Noul termen limită face parte din „mecanismul de condiționalitate”, un proces menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern UE.

Acesta este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.


Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria, acuzând că elemente de corupție, sub forma unor licitații pentru proiecte finanțate de UE la care participă un singur ofertant, de obicei legat de partidul de guvernământ.

Executivul UE are, de asemenea, temeri cu privire la independența sistemului judiciar, a presei și a organizațiilor neguvernamentale.

Prim-ministrul maghiar Viktor Orbán (foto) a respins în trecut preocupările UE și SUA cu privire la corupția din Ungaria, dar înalți oficiali maghiari au declarat în ultimele săptămâni că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Comisia pentru a rezolva aceste probleme.

Ungaria s-a oferit săptămâna aceasta să reducă numărul de licitații publice la care participă un singur ofertant la 15% din total. De asemenea, a fost de acord să permită instanțelor să solicite procurorilor să urmărească anumite cazuri, chiar dacă procurorii au decis să nu o facă, precum și să facă procesul de legiferare din Ungaria mai transparent și mai incluziv.


Din cauza preocupărilor legate de cheltuirea banilor europeni, Comisia a lansat „mecanismul de condiționalitate” împotriva Ungariei în aprilie. În cele din urmă, acesta ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro care îi revin Ungariei din bugetul UE.

Comisia a anunţat vineri că l-a mandatat pe comisarul pentru buget Johannes Hahn să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenționează să le propună guvernelor UE dacă măsurile de remediere ale Ungariei nu sunt adecvate.

„Ungaria are acum o lună în care își poate prezenta observațiile și orice informații suplimentare, în special cu privire la proporționalitatea măsurilor avute în vedere de Comisie”, a precizat Comisia. Acesta a adăugat că Ungaria are încă posibilitatea de a prezenta măsuri corective adecvate.

Fondurile afectate sunt fondurile de coeziune – pe care țările UE mai sărace decât media UE le primesc pentru a-și dezvolta infrastructura, cum ar fi drumurile și podurile, stațiile de tratare a apei sau transportul.

Un înalt oficial al UE, care a dorit să rămână anonim, a precizat că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece trebuie să fie proporțională cu amploarea problemei.

„Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică”, a spus oficialul.

Suspendarea fondurilor de coeziune, care s-ar suprapune îngheţării granturilor de 5,8 miliarde de euro din granturile ar fi o lovitură majoră pentru economia maghiară care se confruntă cu o depreciere a monedei, creșterea costurilor împrumutului, un deficit bugetar în creştere şi o inflaţie accelerată.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: