joi

29 februarie, 2024

1 ianuarie, 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat la finalul lui 2013 că-şi doreşte ca 2014 să fie anul în care justiţia va câştiga bătălia cu politicul, România va redeveni credibilă pentru partenerii săi, şi va fi ales un preşedinte care să-i continue proiectele de modernizare a statului.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi seara un mesaj de Anul Nou pentru românii de pretutindeni, dar care se adresează şi cetăţenilor republicii Moldova . Vă prezentăm mesajul integral:

Dragi români,


Întâmpinăm un An Nou, un prilej de bucurie şi, totodată, de reflecţie la perioada pe care am traversat-o împreună. A fost un an marcat de provocări politice, de tensiuni sociale, de dificultăţi economice. Vreau să vă mulţumesc, în primul rând, pentru felul în care aţi ştiut să rămâneţi, chiar şi în momentele grele, o comunitate. Aceasta dovedeşte că identitatea noastră se ridică deasupra disputelor de moment.

Am încrederea că, pe această identitate puternică a românilor, vom putea clădi, în continuare, un proiect de ţară în care modernizarea şi dezvoltarea economică să fie priorităţi care să fundamenteze acţiunile noastre politice.

Vreau să transmit tuturor cetăţenilor români urările mele sincere de sănătate, fericire şi împliniri. De asemenea, doresc să îi felicit pe cetăţenii Republicii Moldova pentru pasul important pe care l-au făcut pe calea integrării europene. Atât România cât şi Republica Moldova aparţin spaţiului european prin limba, cultura şi istoria care ne unesc, dar şi prin valorile şi aspiraţiile pe care le împărtăşim.

La cumpăna dintre ani, gândurile mele, recunoştinţa se îndreaptă şi către românii care trăiesc şi muncesc în afara frontierelor, dar şi către militarii aflaţi la datorie în teatrele de operaţii.


Sper că vom întâmpina Noul An motivaţi de obiectivele pe care ni le propunem şi de consolidarea statutului ţării noastre în interiorul Uniunii Europene şi al Alianţei Nord-Atlantice.

La mulţi ani, români!”

Referirile la Moldova au fost făcute de preşedinte şi în declaraţia dată jurnaliştilor la intrarea în restaurantul unde şeful statului şi soţia sa, Maria Băsescu, au petrecut noaptea de Revelion.

Despre criză, guvernare, justiţie

“Mi-aş dori ca românii să înţeleagă că prosperitatea nu vine peste noapte”, a spus preşedintele Traian Băsescu, şi să fie mândri că au trecut mai repede decât alţii peste criză: “Uitaţi-vă la alte ţări cum se chinuie şi acum să revină pe pieţele internaţionale, iar românii nu sunt mândri de cea mai mare performanţă a lor ca popor, în ultimii ani, aceea de a trece peste criză cu uşurinţă, să se afle de trei ani în situaţie de creştere economică”, a spus şeful statului, citat de MEDIAFAX.

De asemenea, Traian Băsescu a spus că-şi doreşte ca românii să aibă mai multă încredere în ei, pentru că ”n-au niciun motiv să se simtă neîncrezători în propriile forţe ca naţiune”.

Cât despre Guvern, şeful statului are o singură dorinţă de la acesta: ”Un guvern care să fie cinstit cu românii, să nu-i mai mintă”.

Preşedintele speră ca 2014 să fie anul în care “justiţia să câştige bătălia cu politicul”, după doi ani în care politicienii s-au străduit să preia controlul asupra justiţiei.

“E prioritate zero pentru mine”, a insistat Traian Băsescu.

“Mi-aş mai dori să fie un an în care să facem un efort la nivel politic, să ne redobândim credibilitatea din 2010. Loviturile date justiţiei, statului de drept în ultimii doi ani, de actuala majoritate au diminuat mult din încrederea partenerilor în România. Mi-aş dori ca în 2014 aceşti oameni să înţeleagă că trebuie să guverneze pentru statul de drept, pentru România, şi nu pentru apărarea celor care încalcă legea”, a declarat şeful statului.

Despre viitorul preşedinte

”Mi-aş dori ca 2014 să fie cu un sfârşit de an în care să-mi predau mandatul către un preşedinte care să continue ce n-am reuşit eu să termin, procesele de modernizare a statului, adică o Constituţie revizuită şi modernizată, care să răspundă zilei de azi şi următorilor zece ani”, a mai declarat preşedintele Traian Băsescu.

Despre Moldova

Traian Băsescu îşi mai doreşte ca 2014 să fie ”anul în care să afirmăm cinstit şi deschis că Moldova este pământ românesc”: „Anul în care să afirmăm cinstit şi deschis că Moldova este pământ românesc şi că nu s-a născut odată cu pactul Ribbentrop-Molotov această ţară, ci are o istorie, cultură, limbă, legate de România şi de poporul român”.

Pentru aceasta este nevoie ca nu numai politicienii, ci toţi românii să se gândească la relaţia viitoare cu Moldova”, a explicat preşedintele.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

(Textul de mai jos e preluarea integrală a editorialului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: