sâmbătă

11 mai, 2024

ce se poate strica la o mașină electrică

18 ianuarie, 2024

Deși vehiculele electrice au nevoie de mai puțină întreținere decât cele care folosesc motoare cu combustie internă, unele piese se pot defecta. Din acest ghid vei afla ce se poate strica la o mașină electrică.

Mașini electrice avantaje

Potrivit Departamentului de Energie al SUA, sistemul electric al mașinii (alcătuit din baterie, motor și electronicele asociate) necesită de regulă o mentenanță minimă (sau chiar deloc).

De asemenea, la o mașină electrică sunt mai puține fluide care au nevoie de întreținere regulată, cum ar fi uleiul de motor la mașinile clasice. În plus, există mult mai puține piese mobile decât la un motor convențional.

Ce se poate strica la o mașină electrică – anvelopele


1. Anvelopele

Mașinile electrice sunt, în medie, cu circa 340 de kilograme mai grele decât mașinile pe benzină (doar bateria electrică are în jur de 50 de kilograme). Din cauza greutății mai mari, anvelopele se pot uza cu aproximativ 20% mai repede decât anvelopele vehiculelor cu motor cu combustie, notează publicația motorandwheels.com.

Mașinile electrice folosesc anvelope concepute special pentru astfel de vehicule. În general, șoferii se pot aștepta ca aceste cauciucuri să reziste între 32.000 și 64.000 de kilometri.

Ce este frânarea regenerativă

2. Frânele (plăcuțe, discuri, lichid)


Vehiculele electrice folosesc adesea un sistem de frânare numit frânare regenerativă.

Frânarea regenerativă este un procedeu de frânare al unui vehicul prin conversia energiei sale cinetice într-o altă formă, energie care poate fi reutilizată imediat sau stocată. Procedeul diferă de metoda de frânare convențională, care disipează în mediu această energie sub formă de căldură prin frecare în frâne, potrivit Wikipedia.org. Astfel, frânarea regenerativă menajează sistemele de frânare.

Sistemul de frânare regenerativă valorifică energia cinetică din sistemul de frânare și o transformă în energie electrică pentru a încărca bateria mașinii.

Deși mașinile electrice au în continuare frâne mecanice, ele tind să le folosească mult mai rar, ceea ce duce la o uzură mai mică a plăcuțelor și a discurilor, notează publicația caranddriver.com.

Conform motorandwheels.com, sistemul de frânare regenerativă este foarte eficient și poate dura de 2 ori mai mult decât frânele unui vehicul cu ardere internă.

Ce se poate strica la o mașină electrică – plăcuțele și discurile de frână

Totuși, frânele trebuie inspectate la intervale regulate. Manualul de utilizare al Tesla Model 3 arată că frânele ar trebui verificate, curățate și lubrifiate în fiecare an sau la fiecare 20.000 de kilometri parcurși deoarece murdăria și alte resturi pot pătrunde în componentele sistemului de frânare și pot afecta negativ modul de funcționare.

Ford recomandă înlocuirea lichidului de frână o dată la fiecare 3 ani la modelele Mach-E și Lightning, potrivit publicației caranddriver.com. Dacă este cazul acesta va fi completat sau înlocuit.

Plăcuțele și discurile de frână pot avea o durată de viață mai mare decât la o mașină convențională, dar și aceste componente trebuie înlocuite la un anumit interval de timp, în funcție de gradul de uzură, se arată și se arată pe site-ul producătorului Renault. Gradul de uzură este influențat nu doar de numărul de kilometri parcurși, ci și de stilul de condus al șoferului.

Ce se poate strica la o mașină electrică – bateria și acumulatorii

3. Bateria și acumulatorii

De obicei, bateriile vehiculelor electrice sunt proiectate să reziste pe întreaga durată de viață estimată a vehiculului, mai notează Departamentului de Energie al SUA. Astfel, cei mai mulți producători oferă garanții de 8 ani / 160.000 de kilometri parcurși pentru bateriile lor electrice.

În ceea ce privește acumulatorii, starea acestora se verifică la fiecare revizie și pot fi înlocuiți anumiți elemenți ai bateriei, dacă este necesar, se mai arată pe site-ul Renault.

ce se poate strica la o mașină electrică
Foto: andreas160578 / pixabay.com

Mașinile electrice și înlocuirea lichidului de răcire

În cele din urmă, și bateriile mașinilor electrice se vor uza. Conform Departamentului de Energie al SUA, producătorii nu publică de regulă prețurile pentru bateriile de schimb, însă dacă bateria va trebui să fie înlocuită în afara garanției, este de așteptat ca aceasta să fie o cheltuială semnificativă.

În contextul discuției despre ce se poate strica la o mașină electrică, este important de menționat că astfel de vehicule folosesc lichid de răcire pentru a preveni încălzirea bateriei. În vreme ce unele modele nu au nevoie de înlocuirea lichidului de răcire pe toată durata de viață a mașinii, altele necesită înlocuirea acestuia la fiecare 5 ani.

Ce se poate strica la o mașină electrică – cablurile

4. Cablurile bateriei

Cablurile bateriei electrice se pot uza în timp, potrivit evse.com.au. Un motor lent la pornire sau luminile slabe din mașină pot fi semne că anumite claburi trebuie înlocuite.

Ce se poate defecta la o mașină electrică – suspensie și direcție

5. Piese din sistemul de suspensie și cel de direcție

Arcurile, amortizoarele, caseta de direcție, pompa de servodirecție ori pivoții unei mașini electrice sunt asemănători cu cei ai unei mașini convenționale. Acestea se pot uza și necesită înlocuirea la anumite intervale de timp, potrivit Renault.

Ce se poate strica la o mașină electrică – sistemul de operare

6. Sistemul de operare

Este foarte important ca soft-ul mașinii electrice să fie actualizat. Actualizarea se poate face automat sau la un dealer auto.

Potrivit evse.com.au, cele mai frecvente probleme ce pot apărea la sistemul de operare sunt lipsa unui răspuns la comenzi și pixelii morți. Odată cu trecerea timpului, este posibil ca sistemul de operare să aibă dificultăți la pornire sau să nu pornească.

Foto: Joenomias / andreas160578 / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce se poate strica la o mașină electrică ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Din ce materiale se fac bateriile la mașina electrică. 9 componente
Cele mai ieftine mașini electrice. 4 mașini sub 30.000 de euro
Cei mai mari producători de vehicule electrice din lume. TOP 5 companii
Facturare energie electrică prosumator. Ghid cu explicațiile ANRE
Ce conține dosarul de prosumator. Ghid explicativ în 9 pași
Cum devii prosumator. Ghid detaliat în 9 pași

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: