duminică

28 aprilie, 2024

ce înseamnă blockchain

11 aprilie, 2023

Din acest ghid vei afla ce înseamnă blockchain, ce este această tehnologie și în ce domenii este ea utilizată.

Ce este blockchain

Un blockchain este o bază de date sau un registru care este partajat (distribuit) între nodurile unei rețele de calculatoare. Blockchain-ul stochează informații electronic, în format digital.

Tehnologia blockchain a devenit cunoscută în special datorită rolului pe care îl joacă în sistemele de criptomonede precum Bitcoin, deoarece blockchain-urile mențin o evidență sigură și descentralizată a tranzacțiilor monetare.


Inovația blockchain-urilor a constat în faptul că ele garantează acuratețea și securitatea unor înregistrări de date, generând încredere, fără să fie nevoie de un control al unei terțe părți, se arată într-un ghid realizat de investopedia.com.

Ce înseamnă blockchain – diferența față de o bază de date tipică

Tehnologia blockchain se referă la un tip de baze de date care diferă de bazele de date obișnuite prin modul în care stochează informațiile. O diferență cheie între o bază de date obișnuită și un blockchain este modul în care sunt structurate datele.

Un blockchain colectează informații în grupuri cunoscute sub numele de „blocuri”, care dețin seturi de informații, mai notează sursa citată. Aceste blocuri au anumite capacități de stocare, iar atunci când un bloc este umplut (completat), el este închis și legat de blocul completat anterior, formând astfel un lanț de date numit „blockchain”. Toate informațiile noi care urmează blocului adăugat recent vor fi compilate într-un bloc nou, care la rândul său va fi adăugat în lanț odată ce este umplut.

Marcajul de timp într-un blockchain

În vreme ce o bază de date tipică își structurează datele în tabele, un blockchain își structurează informațiile în blocuri ce sunt legate unele de altele. Atunci când este implementată într-un mod descentralizat, această structură de date creează automat o cronologie ireversibilă a datelor, se mai menționează în ghid.


Când un bloc este umplut, el devine o parte a acestei linii temporale, fiecare bloc din lanț primind un marcaj de timp exact în momentul în care este adăugat în lanț. Cu alte cuvinte, datele sunt înlănțuite în ordine cronologică.

Ce înseamnă blockchain – rolul său în sistemul Bitcoin

Pentru a valida noi înregistrări într-un bloc, majoritatea puterii de calcul a unei rețele descentralizate trebuie să se pună de acord. Pentru a împiedica persoane rău intenționate să valideze tranzacții greșite sau false, blockchain-urile sunt securizate printr-un mecanism de consens, ca de exemplu „Dovada mizei (PoS – „proof of stake”) sau „Dovada muncii” (PoW – „proof of work”).

Într-un blockchain pot fi stocate diverse tipuri de informații, însă până acum ele au fost utilizate în special pe post de registru pentru tranzacții.

Înțelegem mai bine ce înseamnă blockchain dacă facem referire și la criptomonede. În cazul Bitcoin, blockchain-ul este folosit într-un mod descentralizat, astfel încât nicio persoană sau grup anume nu poate să dețină controlul. Mai degrabă, toți utilizatorii dețin controlul în mod colectiv, mai notează investopedia.com.

ce înseamnă blockchain
Foto: TheDigitalArtist / pixabay.com

Blochchain-urile descentralizate sunt imuabile, care în acest context se referă la faptul că datele introduse sunt ireversibile. În cazul Bitcoin, acest fapt înseamnă că tranzacțiile sunt înregistrate permanent și pot fi vizualizate de oricine.

Scopul blockchain-ului este de a permite ca informațiile digitale să fie înregistrate și distribuite, dar nu editate. În acest mod, un blockchain reprezintă fundația pentru registre imuabile și pentru înregistrări ce nu pot fi modificate, șterse ori distruse.

Ce este blockchain și ce scop are această tehnologie

Înțelegem mai bine ce înseamnă blockchain dintr-un exemplu explicat în detaliu de investopedia.com. Publicația specializată în finanțe și investiții oferă exemplul unei companii ce deține o fermă de servere cu 10.000 de computere utilizate pentru a menține o bază de date unde se regăsesc toate informațiile unui client.

Toate computerele se află în aceeași clădire, iar compania deține control deplin asupra tuturor informațiilor. Însă ce s-ar întâmpla dacă sediul respectiv ar fi distrus într-un incendiu sau dacă un hacker ar șterge toate datele? Informațiile ar fi pierdute sau corupte.

Blockchain-ul, în schimb, permite ca datele deținute în acea bază de date să fie distribuite între mai multe noduri de rețea, din diverse locații. În acest mod se creează redundanță, dar se și păstrează acuratețea datelor deoarece dacă cineva încearcă să modifice o anumită înregistrare din baza de date, informațiile din celelalte noduri între care datele sunt partajate nu vor fi modificate.

Ce înseamnă blockchain – importanța sa pentru Bitcoin

În mod similar, dacă o persoană rău intenționată ar vrea să modifice înregistrarea tranzacțiilor Bitcoin, toate celelalte noduri ar face referințe reciproce și ar identifica ușor nodul cu informații incorecte. Sistemul blockchain ajută la stabilirea unei ordini exacte și transparente a evenimentelor. Astfel, niciun nod din rețea nu poate altera informațiile din aceasta.

Drept urmare, informațiile și istoricul tranzacțiilor unei criptomonede sunt ireversibile. Blocurile pot fi folosite pentru a înregistra informații despre astfel de tranzacții, însă și alte tipuri de informații, precum contracte sau inventarul unei companii.

Deși a fost pusă în aplicare pe scară largă abia odată cu Bitcoin, în 2009, tehnologia blockchain a fost propusă pentru prima dată ca proiect de cercetare în anul 1991. La ora actuală, există peste 10.000 de sisteme de criptomonede – în afară de Bitcoin – care utilizează această tehnologie.

Ce înseamnă blockchain – exemplu din industria alimentară

Însă blockchain-ul reprezintă o soluție fiabilă de stocare a numeroase tipuri de date, nu doar a celor referitoare la tranzacții monetare.

Printre companiile care au incorporat tehnologia blockchain se numără Walmart, Pfizer, Siemens, Unilever sau IBM. Aceasta din urmă a creat blockchain-ul Food trust pentru a urmări drumul parcurs de alimente de la producător până în supermarket, stocând astfel date referitoare inclusiv la proveniența alimentelor.

Utilitatea blockchain-ului este că, atunci când se constată că un produs este contaminat (de exemplu, carne de pui cu salmonella), sursa contaminării poate fi descoperită mult mai rapid. În trecut puteau să treacă săptămâni până când era identificată sursa unor focare. Însă folosind blockchain, traseul unui produs alimentar este înregistrat pas cu pas, putând fi totodată accesat foarte facil. Dacă un produs este contaminat, traseul parcurs de acesta poate fi urmărit până la origine, prin fiecare oprire.

Foto: TheDigitalArtist / geralt / pixabay.com

Dacă acest articol despre ce înseamnă blockchain ți s-a părut util, te-ar putea interesa și:

Cine a inventat moneda Bitcoin. 15 persoane bănuite că ar fi creat-o

Ce este marja în trading și care sunt avantajele și dezavantajele sale

Ce este dobânda anuală efectivă și cu ce formulă se calculează

Articole recomandate:

Etichete:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: