Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că summit-ul liderilor UE în materie de competitivitate a fost unul ”dur”, dar în care au fost luate ”decizii semnificative”. După încheierea ședinței speciale a consiliului de joi,Charles Michel a evidențiat trei domenii particulare în care s-au ajuns la acorduri:
- o mai mare armonizare a cadrelor de insolvență
- „ convergența țintită” a condițiilor de afaceri în întregul bloc
- „întărirea” supravegherii pieței financiare la nivelul UE.
Cu toate acestea, propunerile de armonizare a legislației privind impozitul pe profit, „inclusiv pentru a stimula investițiile în capitaluri proprii”, nu au ajuns la textul final – spre deosebire de o versiune din 9 aprilie a concluziilor consiliului văzută de Euractiv.
Estonia și Irlanda nu vor să audă de armonizarea sistemelor de impozitare
Un diplomat european a declarat Euractiv că multe state membre, inclusiv Estonia și Irlanda, au făcut eforturi pentru a elimina cuvântul „taxă” din textul final al Consiliului.
„Suntem împotriva armonizării fiscale. Noi, ca țară mică, nu avem multe avantaje competitive, dar avem un sistem fiscal foarte competitiv, așa că vă rugăm să nu ni-l desființați”, a pledat prim-ministrul estonian Kaja Kallas. Prim-ministrul irlandez Simon Harris a fost și mai direct. „Armonizarea legislației privind impozitul pe profit trebuie exclusă”, a spus el.
În cadrul recomandărilor prioritare ale liderilor UE pentru susținerea uniunii piețelor de capital, un alt punct de divergență l-a constitut propunerea de a se trece la supravegherea centralizată a jucătorilor de pe piețele financiare, plasându-i sub supravegherea directă a Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).
Concluziile Consiliului au trecut, de fapt, de la permisiunea acordată ESMA ”de a supraveghea în mod eficient actorii transfrontalieri de capital și piețe financiare de importanță sistemică”- cum arăta proiectul de concluzii – la formularea din textul final care vorbește de „îmbunătățirea convergenței și eficienței supravegherii piețelor de capital din UE”.
Proiectul inițial de concluzii se apropia mult de propunerile lui Enrico Letta de a muta cele mai multe entități transfrontaliere – precum și cele mai mature piețe – sub supravegherea directă a ESMA.
(Citiți și: ”Document / ”Nu mai e timp de pierdut”: Consiliul European – sub dușul rece al Raportului Letta”)
***