duminică

21 aprilie, 2024

8 iunie, 2022

Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că articolul din lege referitor la retragerea titlului de doctor este constituțional doar dacă se referă la cel care “nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii constituționali au admis excepția de neconstituționalitate și au constatat că dispozițiile art.170 alin.(1) lit.b) din Legea educației naționale 1/2011 sunt constituționale “în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

“În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică și management universitar sau de Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calității de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor; c) retragerea acreditării școlii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului școlii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenți-doctoranzi”, prevede Art. 170, alin. 1.


Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a criticat decizia, precizând că judecătorii CCR au decis, ”la comandă politică, amnistia plagiatorilor”, spunând că ”premierul Ciucă poate sta liniștit”.

”E ca și cum, dacă ai furat o mașină și ai apucat să te plimbi cu ea, o poți păstra. Nu mai contează că ai furat mașina”, este analogia folosită de fostul ministru.

”Este odios ce se întâmplă la CCR. Legea actuală prevedea posibilitatea retragerii titlului de doctor ca măsură în cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională. Anulând această posibilitate, CCR contribuie la perpetuarea imposturii academice.Este, până la urmă, tot o formă de amnistie pentru furtul intelectual, decisă la comandă politică de o majoritate toxică de la CCR”, a scris Stelian Ion pe pagina sa de Facebook.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: