CCR respinge principalele modificări pe care Traian Băsescu le vrea în Constituţie - CursDeGuvernare.ro
luni

29 noiembrie, 2021

CCR respinge principalele modificări pe care Traian Băsescu le vrea în Constituţie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 iunie, 2011

Curtea Constituţionala a României (CCR) a anunţat vineri că a respins unele articole din proiectul de modificare a Constituţiei. Potrivit comunicatului, este vorba tocmai de articolele pentru care a pledat Traian Băsescu, iar respingerea lor lasă modificarea Legii Fundamentale fără elementele principale.

Prima modificare considerată neconstituţională de CCR este cea referitoare la prezumarea caracterului licit al averii. Preşedinţia a pledat pentru scoaterea din actuala Constituţie a prevederii potrivit căreia „caracterul licit al averii se prezumă”, urmărind, astfel, posibilitatea ca averile care nu pot fi justificare şi sunt susceptibile a fi fost făcute prin fraudă să poată fi confiscate.

Cea de-a doua principala prevedere declarat neconstituţională de CCR este cea referitoare la imuninatea parlamentarilor. Proiectul de modificare a Constituţiei prevedea restrângerea drastică a imunităţii parlamentare, doar la declaraţiile şi actiunile politice. Curtea a respins această restrângere.


CCR consideră ca neconstituţională şi componenţa Consiliului Suprem al Magistraturii, aşa cum este ea prevăzută în proiectul de revizuire. Curtea a considerat că nu au ce cauta în conducerea CSM reprezentanţi ai societăţii civile, care nu sunt judecători sau procurori.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, CCR a respins şi modificarea constituţiei în sensul eliminării controlului judecătoresc din hotărârile care vizează  politicile fiscale şi bugetare.

Înainte de-a ajunge la Curtea Constituţională, modificările din proiectul de revizuire a Constituţiei primiseră avizul Consiliului Legislativ.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 88 al revistei (exclusiv print) CRONICILE Curs de Guvernare: Din cele 192 de pagini, 22 sunt alocate unei serii de analize care focalizează pe marea problemă...

rrr