duminică

26 mai, 2024

17 iunie, 2011

Curtea Constituţionala a României (CCR) a anunţat vineri că a respins unele articole din proiectul de modificare a Constituţiei. Potrivit comunicatului, este vorba tocmai de articolele pentru care a pledat Traian Băsescu, iar respingerea lor lasă modificarea Legii Fundamentale fără elementele principale.

Prima modificare considerată neconstituţională de CCR este cea referitoare la prezumarea caracterului licit al averii. Preşedinţia a pledat pentru scoaterea din actuala Constituţie a prevederii potrivit căreia „caracterul licit al averii se prezumă”, urmărind, astfel, posibilitatea ca averile care nu pot fi justificare şi sunt susceptibile a fi fost făcute prin fraudă să poată fi confiscate.

Cea de-a doua principala prevedere declarat neconstituţională de CCR este cea referitoare la imuninatea parlamentarilor. Proiectul de modificare a Constituţiei prevedea restrângerea drastică a imunităţii parlamentare, doar la declaraţiile şi actiunile politice. Curtea a respins această restrângere.


CCR consideră ca neconstituţională şi componenţa Consiliului Suprem al Magistraturii, aşa cum este ea prevăzută în proiectul de revizuire. Curtea a considerat că nu au ce cauta în conducerea CSM reprezentanţi ai societăţii civile, care nu sunt judecători sau procurori.

De asemenea, CCR a respins şi modificarea constituţiei în sensul eliminării controlului judecătoresc din hotărârile care vizează  politicile fiscale şi bugetare.

Înainte de-a ajunge la Curtea Constituţională, modificările din proiectul de revizuire a Constituţiei primiseră avizul Consiliului Legislativ.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: