CCR a stabilit luni că președintele Klaus Iohannis trebuie să reia de la zero procedura nominalizării unui premier. Acesta poate să fie Ludovic Orban sau orice altă persoană care este susținută de o majoritate parlamentară.
Președintele Klaus Iohannis trebuie să declanșeze consultările, conform explicațiilor oferite de CCR articolului 103 din Constituția României:
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Parlamentul a amânat votul pentru învestitura Guvernului Ludovic Orban 2
Parlamentul a amânat votul pentru învestitura Guvernului Ludovic Orban, din lipsă de cvorum – au fost prezenți 188 de deputați și senatori, din totalul de 465.
Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a explicat că procedura votului nu poate fi întreruptă până la motivarea deciziei de luni a CCR.
Marcel Ciolacu: Nu am fost luați în considerare prima oară, nu vom face nicio propunere de premier
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că PSD nu va face nicio propunere de prim ministru, pentru că nu au fost luați explicând această poziționare prin faptul că nu au „fost luați în considerare prima oară” (la primele consultări), de către președintele Klaus Iohannis.
„PSD e în opoziție și e minoritar în acest moment în Parlament. În principiu, ca președinte interimar, nu cred că de această dată PSD va merge cu o propunere de prim ministru”, a spus Marcel Ciolacu.
Nimeni nu are majoritate în Parlament, în acest moment, a mai spus liderul interimar al PSD.
Ludovic Orban: Vom încerca să strângem majoritatea
Premierul Ludovic Orban a anunțat luni că PNL va încerca să formeze o majoritate pentru formarea viitorului Guvern.
El a criticat decizia CCR de luni, ce ar fi fost luată, potrivit G4Media, cu 7 voturi ”pentru și 2 voturi ”împotrivă”:
Nu există nici o prevedre constituțională care să îl împiedice pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu (…).
CCR a tratat de pe poziții partizane sesizările, dând satisfacție PSD, fie grupurilor parlamentare, fie președinților celor două Camere. Constat un partizanat evident în favoarea PSD manifestat sistemic.
Comunicatul integral al CCR:
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a decis:
- A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020.
- În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru.
Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.
Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului.
Cabinetul Ludovic Orban a fost demis pe 5 februarie, iar șeful statului l-a desemnat tot pe liderul PNL să formeze viitorul executiv, deși acesta nu a putut prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni că ar dispune de voturile majorității.
Mișcarea ar fi urmat să forțeze o înaintare spre alegeri anticipate, dar decizia de luni a CCR blochează acest demers al PNL.