miercuri

1 mai, 2024

26 iunie, 2019

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea care obligă Banca Naţională să aducă în ţară 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate. Astfel legea a fost consacrată drept constituțională.

Legea a fost adoptată de Parlament în aprilie după ce a fost iniţiată şi promovată de fostul deputat Liviu Dragnea şi de senatorul Şerban Nicolae, ca parte a unei campanii de reducere a prerogativelor băncii centrale.


În obiecţia de neconstituţionalitate la Legea pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, PNL şi USR au susţinut că proiectul a fost adoptat fără consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene, încălcând astfel obligaţiile asumate de România prin Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi alte norme europene obligatorii.

(Citiți și: ”De ce își ține România o bună parte din rezervele de aur la Bank of England”)

Legea ar urma să fie trimis președintelui spre promulgare, însă PNL a anunțat că va ataca actul normativ la Curtea Constituțională.

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României a fost adoptat cu 165 voturi „pentru”, 90 de voturi „împotrivă și trei abțineri, potrivit Mediafax.

(Citiți și: ”Mai rămăsese rezerva de aur: Diversiune populistă sau încă un act împotriva independenței BNR”)

Comisia de Buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor a emis pe 16 aprilie un raport favorabil, cu amendamente, pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

(Citiți și: ”BNR: Punerea sub semnul întrebării a rezervei de aur este o formă de răspândire a unor informații false”)


Comisia a votat şi un amendament la proiectul legislativ prin care, în caz de situaţie de criză care ar pune în pericol stabilitatea monetară, ţinta de inflaţie sau politicile macroeconomice, BNR informează Parlamentul şi Guvernul în cel mult 20 de zile.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: