Şefii companiei israeliene de consultanţă strategică Black Cube – Dan Zorella, Avi Yanus şi Gal Farchi – au fost condamnați la câte doi ani și 11 luni de închisoare, cu suspendare, în dosarul spionării fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi.
Sentința a fost pronunțată în urma acordurilor de recunoaştere a vinovăţiei semnate de cei trei în septembrie anul trecut, scrie G4media.ro.
Acuzațiile din dosarul instrumentat de DIICOT au fost de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, fals informatic, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice şi violarea secretului corespondenţei.
Cazul a avut ca obiect operaţiunea Tornado de spionare şi hărţuire a fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi, la solicitarea unor clienţi ce urmează a fi indentificaţi şi traşi la răspundere penală.
Cum a explicat DIICOT finalizarea dosarului:
„La încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei au fost avute în vedere circumstanţele reale în care au fost comise faptele reţinute în sarcina inculpaţilor, respectiv rolul şi contribuţia acestora în cadrul grupului, perioada infracţională, acţiunile efective întreprinse de către aceştia şi circumstanţele de ordin personal ale acestora, respectiv atât lipsa antecedentelor penale, cât şi atitudinea pozitivă manifestată încă de începutul anchetei, de recunoaştere a faptelor comise şi de colaborare în vederea identificării şi tragerii la răspundere penală şi a altor persoane implicate în activitatea infracţională a grupului, vârsta inculpaliţor, nivelul ridicat de educaţie şi situaţia socio-familiară a acestora, depunerea la dispoziţia organului de urmărire penală în vederea confiscării a sumei de bani primită pentru angajarea şi derularea operaţiunilor din proiect, repararea pe parcursul urmăririi penale a prejudiciului suferit de persoanele vătămate”.
Persoanele vătămate din acest caz: Eduard Kovesi -fostul soţ al Laurei Codruţa Kovesi, o prietenă a acesteia – Andra Liliana Sabău, şi un avocat fost specialist în cadrul DNA – Sorin Fusea.
Firma Black Cube a fost fondată de Dan Zorella şi Avi Yanus, foşti ofiţeri de informaţii israelieni.
La audierile din Israel, prin comisie rogatorie, şefii Black Cube au susţinut că au crezut că operațiunea din 2016 de spionare a Laurei Codruța Kovesi a fost comandată de SRI, cu acordul preşedintelui Klaus Iohannis, potrivit dezvăluirilor făcute în urmă cu mai mulți ani de publicația israeliană Haaretz.
În aprilie 2016, procurorii DIICOT au reţinut 2 agenţi Black Cube, Ron Weiner şi David Geclowicz, ambii de 25 de ani, care și-au recunoscut faptele, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au fost condamnați la câte doi ani și opt luni cu suspendare.
În același dosar este anchetat și fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, care ar fi fost legătura dintre compania Black Cube și clienții care au plătit operațiunea.
DIICOT continuă ancheta în dosarul disjuns privind finanţatorii opraţiunii Tornado de spionare şi hărţuire a fostei şefe DNA
„În ceea ce priveşte cel de-al doilea dosar, constituit ca urmare a disjungerii dispuse prin rechizitoriul D.l.l.C.O.T. – Structura Centrală din data de 14.07.2020, vă comunicăm faptul că acesta nu a fost soluţionat până în prezent”, au arătat procurorii DIICOT în răspunsul pentru G4media.ro.
Omul de afaceri Benjamin Steinmetz, bănuit că s-ar fi aflat în sptale operațiunii, condamnat în dosarul ferma Băneasa
În spatele oprațiunii Tornado, clientul care ar fi plătit Black Cube, ar fi omul de afaceri israelian Benjamin Steinmetz.
Acesta și partenerul său Tal Silberstein au fost condamnați în 2020, definitiv, la câte cinci ani de închisoare în Dosarul Ferma Băneasa, în care DNA a acalculat un prejudiciu de peste 145 milioane de euro.
Black Cube a fost implicată în operațiuni desfășurate în mai multe țări, inclusiv în SUA.
În 2018, The New Yorker dezvăluia că angajaţi ai Black Cube au folosit identităţi false pentru a afla informaţii despre membri ai administraţiei Barack Obama care susţineau acordul nuclear cu Iranul.