duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 decembrie, 2013

Stenogramele din referatul prin care se solicită arestarea deputatului PC Gheorghe Coman arată cum parlamentarul oferea sprijin politic pentru ocuparea unor funcții publice, în schimbul unor sume sau produse (alimente și băuturi) care să fie folosite la organizarea evenimentelor organizației locale de partid.

Procurorii anticorupție i-au organizat un flagrant deputatului Gheorghe Coman, miercuri, dar parlamentarul ”a fugit cu autoturismul în care se afla în momentul infracțiunii”, potrivit DNA. Ministrul Robert Cazanciuc i-a trimis preşedintelui Camerei Deputaţilor,Valeriu Zgonea, solicitarea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului, iar deputații din Comisia juridică au hotărât să-l invite pe  Gheorghe Coman luni, 23 decembrie, pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Preşedintele Comisiei, conservatorul Bogdan Ciucă, a anunțat că luni va fi încheiat raportul, urmând ca în cinci zile să se pronunțe plenul Camerei Deputaților, conform procedurii de ridicare a imunității parlamentare. Votul în plen nu poate fi dat anul acesta decât marți, zi destinată ”activității în teritoriu”, întrucât de miercuri se intră în vacanța parlamentară.


Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, vorbea joi de posibilitatea votării ridicării imunității abia în ianuarie, într-o ședință extraordinară. ”Chiar dacă am vrea, nu avem altă posibilitate decât în prima decadă a lui ianuarie”, a explicat președintele Camerei Deputaților.

Între timp, PC a anunțat pe site că deputatul a fost suspendat din calitatea de membru al partidului.

DNA, Serviciul teritorial Ploiești, a început urmărea penală împotriva deputatului Gheorghe Coman, întrucât acesta i-ar fi cerut bani și bunuri unui funcționar din conducerea Direcției Sanitar-Veterinare Buzău, pentru a-l ajuta să-și păstreze funcția.

Funcția respectivă revenea PC, conform algoritmului politic, iar deputatul Gheorghe Coman i-a promis denunțătorului că-și va folosi poziția în partid pentru a-l menține pe post, dar i-a cerut la schimb 3.140 lei pentru organizarea conferinței județene a PC la care urma să fie aleasă conducerea locală a formațiunii politice.


Procurorii anticorupție au prezentat în referatul prin care solicită arestarea preventivă a deputatului câteva stenograme în care Gheorghe Coman negociază cu persoane cu funcții din județul Buzău, cerându-le bani și diferite produse, în schimbul susținerii sau promovării lor pe posturi.

În aceste stenograme, prezentate de MEDIAFAX, o amintește la un moment dat și pe Maria Grapini, ministrul Turismului și IMM-urilor. Aceasta a declarat ulterior, la Realitatea TV, că nu are nicio legătură cu deputatul și, probabil, acesta a încercat doar să se folosească de numele său pentru a crea impresia că are relații la vârful Puterii.

”Fără politică, directorii nu pot să trăiască” 

Într-o discuţie telefonică din 3 noiembrie, Gheorghe Coman îi explică denunțătorului că postului de director adjunct la DSV revine Partidului Conservator, în urma discuțiilor politice dintre PC și PSD.

Repartizarea funcțiilor s-a făcut în absența liberalilor, spune deputatul, deoarece PNL ”într-o lună de zile n-o să mai fie”.

Coman Gheorghe: Deci, fii atent, ăăă, conform unei înţelegeri acuma a noastră care e, între mine….o să fie între mine şi PSD, nu mai discutăm de PNL, că PNL-ul n-o să mai fie, într-o lună de zile n-o să mai…. dar nu are nicio…între noi…între USL cum se spune, conform asta….am cedat eu DSV-ul director mare şi am luat la Electrica! Înţelegi? Că asta a fost să fie, sănătoşi să fim, nu-i problemă, asta e! Şi conform înţelegerii, protocolului care este, ăsta…cum îi zice…director adjunct e …este la noi, la Partidul Conservator!

B. C: Director adjunct la DSV e la Partidul Conservator?

Coman Gheorghe: Da, da! Poţi să te interesezi…trebuia şi directorul mare dar…

…………………………………………………………………………………………………..

Coman Gheorghe: Da…conform înţelegerii mi-a dat mie ce mi-a dat şi am negociat fiecare cum am putut! Acuma ne-a rămas nouă postul ăsta de …neinteligibil…..a rămas postul ăsta de director adjunct care eşti tu!

B C: Da!

Coman Gheorghe: Înţelegi? Acuma sincer nu ştiu cum să-ţi spun ţie că eu vreau să fiu serios şi nici n-am nicio treabă… adică n-am nicio treabă…dacă ne înţelegem şi batem palma, suntem prieteni, am fost prieteni şi rămânem prieteni, acum asta-i situaţia, ştii şi tu cum e la politică, ştii mai bine ca mine! Eu am vorbit cu Vlad, ştii cine e Vlad…

……………………………………………………………………………………………………

Coman Gheorghe: Tu te gândeşti şi-mi spui, fii atent, până pe 16 îmi spui da sau nu, sau …băi nu-i mare…ştii tu mai bine ca mine, nu tre’ să-ţi explic eu, asta e, că ştii şi tu mai bine că fără politică nu poţi să trăieşti! Adică nu….voi, directorii, nu alţii! Tu n-ai văzut şi aia de la …neinteligibil….”, potrivit interceptărilor DNA.

În discuţiile telefonice interceptate de anchetatori apar şi numele ministrului Agriculturii, al consilierului personal al acestuia, al preşedintelui ANSVSA, al secretarului de stat în Ministerul Muncii, al preşedintelui ANFP, al directorului APIA Buzău, al preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.

De asemenea, într-o discuţie este menţionat şi numele minstrului delegat pentru IMM şi Turism, Maria Grapini.

Coman Gheorghe: Ce să treacă, unde să treacă frate că n-au bani, unde să …ce dracu vorbim aiurea? Băi Cipriane, şi-ţi mai spun şi altceva şi cu asta am…să-ţi spun…ăăă….ca la orice partid se cere nişte bani că nu mă feresc de tine, mi-a cerut nişte bani ăştia…neinteligibil…şi organizarea uite a venit oameni, acuma vine Grapini, tre să-i fac masă cu aia…eu de unde să plătesc? Aşa tu mai ştii o relaţie, ăla mai ştie o relaţie! Că mi-a cerut…bă da tu n-ai niciun director aici…acuma o să fie conferinţa mea judeţeană, o să zică, bă, unde mergem, ce facem…îţi dai seama combinaţii….ştii tu mai bine că nu te învăţ eu pe tine! Şi zice bă, dar tu ce eşti vreun prost pe aici? Aia e…combinaţii grele pe care le ştii şi tu mai bine ca mine! Eu m-am dus aicea că aşa a fost, eu îmi bag p… în ei, chiar nu mă duceam, dar am avut obligaţii, la partidul ăsta! Dacă era altu”, conform referatului DNA prezentat de MEDIAFAX.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: