marți

26 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

24 martie, 2020

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii februarie 2020 un sold de peste 423,5 miliarde de lei, în creştere 10% (6,8% în termeni reali) faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu cu 1,0% (0,7% în termeni reali) față de ianuarie, potrivit datelor provizorii anunțate, marți, de Banca Națională a României.

Banca Națională a României s-a angajat, vineri, în prima sa campanie de relaxare cantitativă (QE), de introducere de lichidități în sistemul financiar prin achiziția de titluri de stat.

(Citiți și: „BNR – ședință extraordinară: scăderea cu 0,5% a dobânzii cheie și cumpărarea de obligațiuni de stat de pe piața secundară)


M3 include instrumente financiare precum împrumuturile din operaţiuni repo, acţiuni/unităţi de fond ale fondurilor de piaţă monetară, titluri de natura datoriei cu maturitatea de până la doi ani inclusiv, pe lângă:

  • numerarul în circulație în afara sistemului bancar și conturile la vedere și depozitele la vedere (M1 – „masa monetară în sens restrâns”) și
  • depozitele cu durata iniţială de până la doi ani inclusiv (inclusiv şi depozitele rambursabile după notificare la cel mult trei luni inclusiv, M2 – masa monetară intermediară).

Cât priveşte contrapartida masei monetare, activele externe nete au crescut cu 14,9% faţă de februarie 2019, până la mai mult de 203,69 miliarde de lei, iar activele interne nete cu 5,9% până la 219,83 miliarde de lei.

Activele externe includ: credite acordate nerezidenţilor; depozite plasate la nerezidenţi; titluri de natura datoriei deţinute (emise de nerezidenţi); acţiuni deţinute şi alte participaţii de capital la nerezidenţi; aurul monetar.

Activele interne includ: credite acordate rezidenţilor; titluri de natura datoriei deţinute (emise de rezidenţi); acţiuni deţinute şi alte participaţii de capital la rezidenţi.

Creditul


Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut cu 7,6% faţă de februarie 2016 (4,4% în termeni reali), pe seama creșterii cu 9,8% a componentei în lei (6,5% în termeni reali) şi a creșterii cu 3,4% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 1,9%).

Creditul în lei are o pondere de 67,0% în totalul creditului neguvernamental.

Creditul guvernamental s-a diminuat în luna februarie 2020 cu 3,9% faţă de luna ianuarie 2020, până la 114,698 miliarde de lei. În raport cu februarie 2019, creditul guvernamental s-a majorat cu 13,4% (10,1% în termeni reali).

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: