vineri

19 aprilie, 2024

24 martie, 2020

Masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii februarie 2020 un sold de peste 423,5 miliarde de lei, în creştere 10% (6,8% în termeni reali) faţă de aceeaşi lună a anului trecut şi cu cu 1,0% (0,7% în termeni reali) față de ianuarie, potrivit datelor provizorii anunțate, marți, de Banca Națională a României.

Banca Națională a României s-a angajat, vineri, în prima sa campanie de relaxare cantitativă (QE), de introducere de lichidități în sistemul financiar prin achiziția de titluri de stat.

(Citiți și: „BNR – ședință extraordinară: scăderea cu 0,5% a dobânzii cheie și cumpărarea de obligațiuni de stat de pe piața secundară)


M3 include instrumente financiare precum împrumuturile din operaţiuni repo, acţiuni/unităţi de fond ale fondurilor de piaţă monetară, titluri de natura datoriei cu maturitatea de până la doi ani inclusiv, pe lângă:

  • numerarul în circulație în afara sistemului bancar și conturile la vedere și depozitele la vedere (M1 – „masa monetară în sens restrâns”) și
  • depozitele cu durata iniţială de până la doi ani inclusiv (inclusiv şi depozitele rambursabile după notificare la cel mult trei luni inclusiv, M2 – masa monetară intermediară).

Cât priveşte contrapartida masei monetare, activele externe nete au crescut cu 14,9% faţă de februarie 2019, până la mai mult de 203,69 miliarde de lei, iar activele interne nete cu 5,9% până la 219,83 miliarde de lei.

Activele externe includ: credite acordate nerezidenţilor; depozite plasate la nerezidenţi; titluri de natura datoriei deţinute (emise de nerezidenţi); acţiuni deţinute şi alte participaţii de capital la nerezidenţi; aurul monetar.

Activele interne includ: credite acordate rezidenţilor; titluri de natura datoriei deţinute (emise de rezidenţi); acţiuni deţinute şi alte participaţii de capital la rezidenţi.

Creditul


Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut cu 7,6% faţă de februarie 2016 (4,4% în termeni reali), pe seama creșterii cu 9,8% a componentei în lei (6,5% în termeni reali) şi a creșterii cu 3,4% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută a crescut cu 1,9%).

Creditul în lei are o pondere de 67,0% în totalul creditului neguvernamental.

Creditul guvernamental s-a diminuat în luna februarie 2020 cu 3,9% faţă de luna ianuarie 2020, până la 114,698 miliarde de lei. În raport cu februarie 2019, creditul guvernamental s-a majorat cu 13,4% (10,1% în termeni reali).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: