joi

16 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

12 aprilie, 2021

Un număr de 24 de percheziţii au avut loc luni în București şi în alte şase judeţe, la persoane şi firme bănuite că ar fi raportat în mod fals colectarea și reciclarea a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje. Prejudiciul calculat în dosar este de aproape 25 de milioane de lei.

Perchezițiile au avut loc în Bucureşti şi judeţele Călăraşi, Dolj, Ilfov, Olt, Prahova şi Timiş, polițiștii ridicând documente de la 15 societăţi comerciale şi instituţii publice, în acest dosar penal de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi spălare a banilor de către persoane implicate în operaţiuni fictive de reciclare a deşeurilor de ambalaje.

Mecanismul: pentru a nu plăti 2 lei/kg de deșeu, marii producători de deșeuri încheiau contracte cu firmele vizate, pentru reciclarea deșeurilor, dar aceastea rămâneau depozitate la groapa de gunoi. De exemplu, pentru reciclarea sticlei, spune Digi24, se încheia un contract cu o stație de betoane care spunea că toaca și pisează sticla, pentru producerea betonului, însă acest lucru se petrecea doar în acte.


Comunicatul Poliției referitor la perchezițiile de luni:

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2019-2020, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, patru persoane ar fi furnizat unor organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului documente justificative în care ar fi consemnat în fals că ar fi realizat activităţi de colectare şi reciclare a peste 38 de milioane de kilograme de deşeuri de ambalaje (PET, sticlă, carton), prejudiciul estimat fiind de 24.707.941 de lei.

Pentru a crea aparența legalității activităţii de colectare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje prin intermediul societăţilor comerciale coordonate de cele 4 persoane bănuite, ar fi fost înregistrate în evidenţa contabilă a altor două societăţi comerciale achiziţii fictive pentru 12.951.000 kg de sort agregat de sticlă, ce ar fi rezultat în urma prelucrării deşeurilor de ambalaje din sticlă, valoarea acestor cheltuieli fictive influenţând cuantumul obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat de cele două societăţi.

În acte – România, peste media UE de reciclare a deşeurilor de ambalaje din plastic

România se situa în 2018 puțin peste media UE la reciclarea deșeurilor din plastic – 43% din deşeurile de ambalaje din plastic au fost reciclate, comparativ cu 41,5% în Uniune.


Cantitatea de deşeuri de ambalaje generată în UE a fost de 174 kilograme pe cap de locuitor, cu variații între 67,8 kilograme pe cap de locuitor în Croaţia şi 227,5 kilograme pe cap de locuitor în Germania.

Deşeurile din hârtie şi carton (40,9%), plastic (19%), sticlă (18,7%), lemn (16,1%) şi metal (5%) au fost cele mai răspândite tipuri de deşeuri de ambalaje în UE în anul 2018.

În perioada cuprinsă între 2008 şi 2018, cantitatea totală de deşeuri de ambalaje generată în UE a crescut cu 6,7 milioane de tone, sau 9,4%, până 77,7 milioane de tone.

 

 

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: