miercuri

17 aprilie, 2024

11 ianuarie, 2012

Omul de afaceri Ioan Niculae a contribuit cu 150.000 de euro la campania electorală a candidatului PSD la Președinția României, în anul 2009, Mircea Geoană, și a pretins în schimb dreptul de a decide numiri în funcții guvernamentale, susțin procurorii anticorupție, care l-au trimis în judecată pe patronul companiei InterAgro.

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, a mai fost trimis în judecată și președintele Consiliului Județean Brăila, Bunea Stancu (PSD), care i-ar fi cerut lui Ioan Niculae 1 milion de euro pentru campania prezidențială a PSD, președintele InterAgro pretinzând în schimb să poată decide el numiri în funcții de conducere în Ministerul Economiei și companiile de stat Romgaz și Transgaz.

Procurorii susțin că din cei 1 milion de euro, 150.000 de euro ar fi fost plătiți efectiv de șeful grupului InterAgro pentru campania PSD.


Ioan Niculae este acuzat de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Bunea Stancu, de folosirea influenţei autorităţii ce rezultă din funcţia de conducere într-un partid pentru a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite

În acelaşi dosar, au fost deferiți justiţiei și Gheorghe Teodorescu, acţionar al SC Insomar SRL, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi Viorel Bărac, director al SC Interagro SA, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii susțin că prin intermediul celor doi s-a făcut plata de la Ioan Niculae la partid, mascată printr-un contract de servicii de sondare a opiniei publice.

Varianta procurorilor:

  • În cursul anului 2009, inculpatul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea rezultate din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale ce privesc finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la inculpatul Niculae Ioan, patron al SC INTERAGRO SA, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD.
  • Potrivit înţelegerii infracţionale, sumele de bani urmau a fi furnizate indirect, în sensul că Ioan Niculae urma să achite plăţi către diferiţi furnizori de servicii ce aveau legătură cu campania electorală, inclusiv instituţii implicate în realizarea de sondaje de opinie publică. În acest fel, se disimula destinaţia reală a sumelor de bani, ocolindu-se dispoziţiile legale referitoare finanţarea partidelor politic.
  • În schimbul banilor oferiţi, Ioan Niculae a solicitat ca, în cazul câştigării alegerilor de către candidatul partidului menţionat, să fie desemnate persoane care să îi susţină interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, precum şi la nivelul celor două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (S.N.T.G.N. TRANSGAZ şi SNGN ROMGAZ SA).
  • Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aproximativ 150.000 euro, folosindu-se drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – INTERAGRO SA şi SC INSOMAR srl.
  • Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legală destinaţiei reale a sumelor de bani, şi anume finanţarea unui partid politic cu încălcarea dispoziţiilor legale.
  • Contractul propriu zis şi actele aferente (procesul verbal de recepţie, facturi) au fost încheiate de inculpaţii Bărac Viorel şi Teodorescu Gheorghe, cu mijlocirea inculpatului Ioan Niculae.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: