sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 septembrie, 2021

Cărbunele a înlocuit energia eoliană în topul surselor de producție energetică în Germania, în primul semestru din 2021, din cauza zilelor fără vânt din primăvară. Cărbunele a acoperit 27% din totalul producției față de 21% în S1 / 2020, în timp ce eolienele și-au redus ponderea până la 22%, dintr-un total de 258,9 miliarde de kWH (TeraWh), de la 29%,  potrivit datelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).

După cărbune şi energia eoliană, gazele naturale au fost a treia cea mai importantă resursă de producţie energetică în Germania, în primul semestru din 2021, cu o pondere de 14,4%, înaintea energiei nucleare, (12,4%).


 

În octombrie vor începe să curgă primii metri cubi de gaz rusesc prin Nord Stream 2

Moscova a anunțat vineri că au fost finalizate lucrările la gazoductul Nord Stream 2. Gazoductul a fost criticat că va crește dependența Europei de gazul rusesc și va ocoli un aliat cheie al UE, Ucraina.

(Citiți și: „Președintele Poloniei și-a anulat întâlnirea cu cancelarul Merkel, după ce Gazprom a anunțat finalizarea Nord Stream 2”)

Reacțiile nu au întârziat să apară: preşedintele polonez Andrzej Duda și-a anulat întâlnirea cu cancelarul german Angela Merkel, care era programată pentru sâmbătă în contextul vizitei şefei executivului german la Varşovia. La rândul său, președintele Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina va continua să lupte împotriva Nord Stream 2.

Împreună cu gazele naturale și cu energia nucleară, cărbunele a asigurat 56% din producția de eledctricitate a Germaniei. Ponderea producției din surse convenționale este cu 20,9% mai mare decât din primul semestru al anului trecut.

Anul trecut, Germania a decis să renunţe complet la cărbune până în 2038 și, până anul viitor, la energia nucleară.

Germania se grăbește și va forța ieșirea cărbunelui de pe piață


Reglementările UE mai stricte privind emisiile de gaze de seră vor accelera procesul renunţării la cărbune, care ar fi putea fi finalizat până în 2030, potrivit ministrului german al Mediului, Svenja Schulze, citat de dpa și Agerpres.

Acum obiectivul UE de reducerea emisiilor poluante este de cel puţin 55% până în anul 2030, față de ţinta precedentă de 40%.

Deja politica UE a dus la scumpirea explozivă a certificatelor de emisii, astfel încât producția de energie din cărbune „va ieşi forţat de pe piaţă”, a prevestit Svenja Schulze.

Compensații de 4,35 miliarde de euro

Pe de altă parte, guvernul german a promis încă de anul trecut companiilor energetice germane că vor primi compensații de 4,35 miliarde de euro pentru renunțarea la cărbune, din care mare parte din Fondul european pentru o Tranziție Echitabilă.

(Citiți și: „Parlamentul European aprobă Fondul pentru Tranziție Justă – 1,95 miliarde euro alocate României”)

Acum Svenja Schulze a adăugat că în zonele carbonifere angajaţii vor avea nevoie de „noi slujbe decente”.

„În 2020, aproximativ 739 de milioane de tone de gaze cu efect de seră au fost emise în Germania. Înseamnă cu 70 de milioane de tone – reprezentând 8,7% – mai puţin decât în 2019, (…) cea mai importantă scădere anuală de după Reunificarea Germaniei din 1990”, a anunţat Ministerul Mediului,.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: