Parlamentul European votează marți Fondul pentru Tranziție Justă, instrument elaborat de UE pentru sprijinirea teritoriilor cele mai afectate de tranziția către neutralitatea climatică și evitarea adâncirii disparităților regionale.
Bugetul acestui fond este de 17,5 miliarde euro, din care România are alocate 1,95 miliarde euro, fonduri nerambursabile.
Un an înainte să ajungă ministru responsabil cu gestionarea proiectelor și finanțărilor europene, Cristian Ghinea se îndoia de faptul că România poate accesa cu succes fondurile alocate tranziției juste.
”Din păcate, administrația noastră nu este pregătită pentru acest mecanism modern. Statul român aproape a ignorat în ultimii ani instrumentele financiare propuse de Comisie. Puteam aloca și până acum scheme de creditare pe toate programele operaționale, dar obtuza administrație de stat de la MFE și Ministerul Dezvoltării nu a făcut-o”, afirma în ianuarie 2020 Cristian Ghinea.
Și acest nou tip de fonduri europene poate fi accesat numai pe bază de proiecte, care ar trebui să sprijine cu prioritate regiunile miniere.
Mecanismul pentru Tranziție Justă e construit pe modelul investițional al Planului Juncker, adică toate statele membre, regiunile și sectoarele vor trebui să aibă o contribuție proprie la această tranziție ecologică.
Cel mai mare beneficiar al Mecanismului pentru Tranziție Justă, Polonia, este și singurul stat membru care a refuzat inițial să adere la Pactul ecologic discutat la Consiliul UE din decembrie 2019. Top 3 beneficiari este completat de Germania și România.
„Vestea bună pentru România este că țara noastră va fi unul dintre marii beneficiari ai acestui instrument: 1,95 de miliarde de euro, adică 11% din buget, îi vor reveni României prin Fondul Tranziției Juste”, a anunțat marți europarlamentarul Siegfried Mureșan.
„Vom folosi acești bani pentru a ajuta locuitorii din Valea Jiului, Oltenia, Galați și din toate acele regiuni și orașe românești care în prezent sunt cele mai dependente de o economie intensivă în emisii de carbon. Obiectivul este ca toate aceste regiuni să facă mai ușor tranziția spre o economie verde, fără să afectăm locurile de muncă ale oamenilor, ci, din contră, să contribuim la crearea de noi locuri de muncă mai stabile, bine plătite și mai prietenoase cu mediul”, explică eurodeputatul.
Acesta mai precizează că, după ce va fi adoptat formal astăzi de către Parlamentul european, regulamentul privind Fondul Tranziției Juste urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, apoi banii vor putea fi accesați de țările membre ale Uniunii Europene.
Fondul este parte componentă a Mecanismului pentru Tranziție Justă, care va mobiliza fonduri pentru investiții pentru perioada 2021-2027 și se va implementa prin trei piloni:
- Fondul pentru o Tranziție Justă – implementat prin gestiune partajată, asigură finanțări nerambursabile
- O schemă dedicată în cadrul InvestEU pentru atragere de investiții private – destinată sectorului privat, urmărește să mobilizeze finanțări totale estimate între 10 și 15 miliarde euro
- O facilitate de împrumut pentru sectorul public, în cadrul căreia Banca Europeană de Investiții va mobiliza investiții suplimentare pentru regiunile în cauză – urmărește să mobilizeze finanțări totale estimate între 25 și 30 miliarde euro